Bolnavii de la Spitalul Judetean au ramas fara oxigen

miercuri, 11 august 2010, 22:03
2 MIN
 Bolnavii de la Spitalul Judetean au ramas fara oxigen

Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" Focsani a trecut ieri dimineata printr-o criza de oxigen medicinal, produs indispensabil in orice sectie a spitalului, dar mai ales in salile de operatii. Presiunea oxigenului a scazut brusc ieri dimineata, situatie care ar fi putut avea consecinte dintre cele mai grave, mai ales pentru pacientii care se aflau pe masa de operatie.

Doctorii spun ca presiunea a fost insuficienta pe fondul unei sincope de aprovizionare, motiv pentru care s-a apelat la tuburile de oxigen de urgenta ale unitatii pentru a se putea interveni chirurgical in cazul bolnavilor aflati deja in sala.

"Nu se poate interveni operator fara oxigen. Oxigenul este vital intr-un spital. Cum este aerul pentru respirat asa este si oxigenul pentru operatie", arata dr. Mihail Cirstea, anestezist la Spitalul Judetean. Aceeasi problema a fost sesizata si de cadrele de la Terapie Intensiva, unde o parte din pacienti respira artificial, cu ajutorul aparatelor.

Din fericire aparatele de respiratie nu au fost foarte afectate iar viata bolnavilor nu a fost pusa in pericol. Unii doctori chiar au riscat si au intrat in sala de operatii. "Criza" de oxigen a fost creata dupa ce firma din Timisoara care furnizeaza oxigen unitatii a intimpinat unele probleme. "A fost un deficit de aprovizionare, dar nu a existat pericolul ca unitatea sa ramina fara oxigen. Ieri (marti n.r.) aveam in stocator 400 metri cubi de oxigen. Toate urgentele au fost rezolvate", a precizat Oana Racu, de la Biroul de Presa al Spitalului.

Unitatea spitaliceasca are un contract cu o firma din Timisoara care percepe chirie pe stocatorul de oxigen. Anual unitatea consuma 400.000 de lei pentru asigurarea oxigenului in salile de interventie si saloane. Bolnavii din spital au nevoie de aproape 5.000 metri cubi de oxigen pe luna.

Managerul unitatii, dr. Nicolae Moise, a declarat recent ca ar dori achizitionarea unei fabrici de oxigen din banii perceputi bolnavilor si apartinatorilor acestora pe diferite taxe. Acesta spune ca in Germania o astfel de fabrica poate fi achizitionata cu suma de 85.000 de euro.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii