Trupurile aviatorilor nu pot fi recunoscute decat cu analize ADN

vineri, 06 iulie 2012, 20:45
3 MIN
 Trupurile aviatorilor nu pot fi recunoscute decat cu analize ADN

Suferinta familiilor celor patru militari decedati in accidentul aviatic de la Buzau este fara margini. Acestia nu isi pot aduce mortii acasa pentru ca nu pot fi recunoscute trupurile, pentru ca au fost carbonizate aproape complet, potrivit unor surse apropiate familiilor. Intre timp atat ancheta, cat si analizele ADN se desfasoara in ritm romanesc. Premierul Victor Ponta a sosit ieri in judetul Buzau, la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc, pentru a aduce un omagiu militarilor care au murit joi in accidentul aviatic in timp ce se aflau la bordul unui elicopter militar, care s-a dovedit a fi inca un "sicriu zburator" al Armatei Romane. Premierul a deplans moartea celor patru militari si a subliniat urgenta cu care trebuie rezolvata problema dotarii cu echipament militar. "In Afganistan unde e razboi, dar dotarile sunt corespunzatoare, pierdem parca mai putini militari decat pierdem acasa unde este pace", a afirmat Ponta, care a venit la Buzu alaturi de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu. Premierul a precizat ca toate elicopterele de acest tip au fost retrase si nu vor mai intra in actiune pana la finalizarea anchetei si aflarea cauzelor accidentului. Seful Guvernului a adaugat ca familiilor celor decedati li se va acorda tot sprijinul si si-a exprimat compasiunea pentru situatia tragica prin care trec rudele victimelor.

Nu se cunosc cauzele accidentului

Elicopterul de antrenament de tip IAR-316 apartinand scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu" Boboc, cu patru persoane la bord, trei membri ai echipajului si un student al scolii, s-a prabusit joi in judetul Buzau intr-un lan de porumb la o distanta de 10 kilometri de DN 2. Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului, intre care doi mecanici de zbor de loc din Vrancea, au murit in urma impactului. Anchetatorii nu au avansat deocamdata nicio ipoteza privind cauzele tragediei, insa se vorbeste din ce in ce mai mult despre tehnica invechita de zbor aflata la dispozitia militarilor. Potrivit generalului de flotila aeriana Ion Cristian, echipa de cercetare din cadrul Statului Major al Fortelor Aeriene, special constituita dupa tragedia aviatica de joi, a adunat toate probele de la locul prabusirii. "Comisia a adunat probe, a filmat si fotografiat locul, iar in zilele urmatoare, dupa ce vom avea toate datele stranse, vom trage anumite concluzii si va vom comunica. Pilotii au comunicat cu turnul de control permanent si, din cate stiu, nu au semnalat probleme. Vom ajunge in baza si vom analiza inregistrarile pentru a vedea care au fost ultimele lor cuvinte. Urmeaza sa audiem martorii oculari ca sa vedem daca zburau la joasa inaltime. Resturile elicopterului vor fi duse in baza, unde vom incerca sa reconstituim aeronava pentru a vedea ce s-a intamplat", a declarat generalul de flotila aeriana Ion Cristian. Pilotii care au pierit in accident aveau experienta de zbor. Comandorul Mitica Docuz, cel care era la conducerea elicopterului prabusit, a format mai multe generatii de piloti. "Echipajul era format din piloti foarte buni, cu experienta destul de mare, iar pilotul instructor era unul din cei prin mana caruia au trecut multi dintre pilotii din Fortele Aeriene", a adaugat seful comisiei de ancheta. (Silvia VRINCEANU, Aurelian IVAN)  

Cine sunt victimele tragediei

In accidentul aviatic si-au pierdut viata capitan-comandorul Mitica Docuz, maistrul militar Catalin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru si studentul Stefan Coropetchi. Capitan-comandorul Mitica Docuz, in varsta de 45 de ani,  avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era casatorit si avea doi copii. Maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era casatorit si tatal unui copil. Maistrul militar Catalin Topoliceanu, in varsta de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era casatorit si avea un copil. Studentul, in anul intai, Stefan Coropetchi avea 19 ani si era necasatorit. Trupurile carbonizate ale celor patru membri ai echipajului de zbor au fost ridicate de Serviciul de Medicina Legala care va face in zilele urmatoare necropsiile, dar si testele ADN pentru a stabili cui apartin ramasitele. Trupurile neinsufletite ale maistrilor militari Topoliceanu si Cojocaru vor fi depuse la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Focsani, in care slujeste parintele protopop Nicolae Cobzaru. Ieri nu se stia cand anume vor fi aduse sicriele la Focsani. Militarii ar putea fi inhumati abia marti. (A.I.)

Comentarii