Un scafandru face cariera printre pompieri

vineri, 09 ianuarie 2009, 22:24
3 MIN
 Un scafandru face cariera printre pompieri

Pompierii si-au dat intilnire ieri la Centrul Militar Focsani unde s-a prezentat bilantul activitatii pe 2008. Sedinta s-a organizat in prezenta subprefectului Manole Merchea si a vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, care au ascultat mai bine de o ora bilantul prezentat de col. Paul Rotaru, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU).

Astfel, 2008 a fost un an "incendiar" in care pompierii au fost alertati pentru a interveni la solutionarea a 1.080 de situatii de urgenta, din care 350 pentru stingerea incendiilor in gospodarii.

Au fost insa si situatii in are pompierii au fost chemati dupa ce piromanii au dat foc la casele lor sau ale dusmanilor. Anul trecut au fost 20 astfel de incendii intentionate.

"Incendiile au avut drept cauza principala cosurile de fum defecte sau necuratate  -78 (21%), instalatiile electrice defecte  -65 (19%), fumatul  -44 (13%), jocul copiilor cu focul -20 (6%), focul deschis in spatii deschise -25 (7%), actiuni intentionate -20 (6%), cenusa, jar si scintei de la sistemele de incalzit -18 (5%), echipamente electrice improvizate -15 (4%), mijloace de incalzire nesupravegheate -14 (4%), sisteme de incalzire defecte -10 (3%), foc deschis in spatii inchise -9 (3%), mijloace de incalzire improvizate -7 (2%), alte cauze -25 (7%)", precizeaza Paul Rotaru.

Munca pompierilor a fost pusa la grea incercare si din cauza autospecialelor depasite. In afara celor trei autospeciale de interventie si descarcerare, intrate in inzestrarea subunitatilor operative, de tip Iveco Magirus in anul 2005, Renault Midlum in 2007 si Mercedes Vito in 2002, celelalte au durata normala de exploatare cu mult depasita, in medie, cu 12 ani la autovehiculele de interventie si cu 10 ani la autovehiculele de transport. Seful ISU spera ca in acest an sa fie achizitionate autospeciale noi astfel incit unitatea sa poata schimba dotarea.

Daca la capitolul dotare nu sta foarte bine, ISU are in sfirsit un "scafandru autonom". Un subofiter a participat la un program special in urma caruia a dobindit competente privind salvarea sau gasirea persoanelor inecate. In aceste conditii pompierii nu vor mai apela la "serviciile" colegilor din alte judete in caz de nevoie. In plus, doi pompieri s-au pregatit special pentru a manevra ambarcatiunile din dotarea unitatii. Cum situatiile de urgenta se diversifica, sefii unitatii spun ca pregatirea profesionala va juca un rol important si in anul ce a inceput.

Mai multe persoane au cazut victime incendiilor

Cu ocazia bilantului s-a tras un semnal de alarma si asupra numarului mare de incendii produse in 2008. Pompierii au intervenit pentru stingerea a 350 incendii in Focsani, Panciu, Adjud, Odobesti, Vulturu, Cimpineanca si Marasesti etc. Cele mai multe au fost provocate de cosurile de fum defecte, motiv pentru care subprefectul Manole Merchea a insistat in pregatirea mai multor cosari.

Si arderile necontrolate de vegetatie uscata le-au dat batai de cap pompierilor, fiind inregistrate in 2008 nu mai putin de 282 de cazuri. Subprefectul Manole Merchea a tinut sa precizeze ca pompierii vor avea si mai mult de munca daca nu se vor lua masuri impotriva celor care dau foc intentionat la miristi.

Daca numarul focurilor a crescut, si numarul victimelor este mai mare. Sase persoane au decedat in incendii, patru adulti si doi copii,  iar alte noua au fost ranite sau intoxicate cu fum ori gaze toxice.

Case "incendiate" de instalatiile defecte

Obiectele electronice uitate in priza sau instalatiile electrice defecte au inceput sa produca tot mai multe incendii. Zilele acestea, pompierii au intervenit in Adjud, dupa ce un localnic a sunat la 112 si a spus ca i-a luat foc casa. Evenimentul s-a soldat cu arderea unei anexe din lemn, incendiul fiind provocat de instalatiile electrice defecte.

Si in Dumbraveni proprietarul unei gospodarii a solicitat ajutor dupa ce a observat fum in casa. Incendiul a mistuit circa 60 mp din plafonul locuintei, dar si mobilier, articole de imbracaminte si obiecte electrocasnice. Pompierii au sesizat ca incendiul a fost provocat de aparatele electrice nesupravegheate.

Pompierii au fost chemati si in Cindesti, comuna Dumbraveni, pentru a lupta cu focul, insa pina la interventia acestora plafonul unei camere si o portiune dintr-un perete din paianta au fost facute scrum. Se pare ca aici soba a fost cauza producerii incendiului.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii