Vinare de vint intr-un parc eolian la Marasesti

marți, 27 iulie 2010, 20:58
2 MIN
 Vinare de vint intr-un parc eolian la Marasesti

In mai multe localitati din judetul Vrancea s-au demarat proiecte pentru producerea energiei eoliene, pentru care se vehiculeaza sume de milioane de euro. Dar prima primarie care este pe cale sa realizeze deja un astfel de proiect este cea a orasului Marasesti. Saptamina trecuta Primaria a incheiat contractul de parteneriat cu firma SC Marasesti Wind SRL din Cluj, pentru o investitie de peste 100 de milioane de euro intr-un parc eolian de peste 400 de hectare.

SC Marasesti Wind SRL are ca actionar unic o firma cu domiciliul intr-un paradis fiscal, si anume Marasesti Holding LDT, cu sediul social la Nicosia, Cipru.

Implementarea unui sistem de producere a energiei electrice din surse neconventionale la Marasesti ar putea presupune amplasarea unui numar de 40 de turbine cu o putere instalata de 80 MGW. O turbina de capacitate medie costa zeci de mii de euro si se amortizeaza in patru ani. Elicea se pune in miscare la o viteza a vintului de minim trei metri pe secunda. Valoarea investitiei este de peste 100 de milioane de lei. Conform contractului SC Marasesti Wind SRL va plati o redeventa Primariei Marasesti de 100.000 de euro pe an pentru cele 430 ha de pasune concesionata pe 49 de ani.

"Am perfectat contractul de realizare a parcului eolian. Este firma care a facut timp de doi ani masuratorile la Marasesti si care face parte dintr-un grup mare de firme apartinind Sinus Holding, dupa cum am inteles. Cei care au cistigat licitatia mi s-au parut oameni seriosi care vor sa realizeze acest proiect. Ei au concesionat terenul pe 49 de ani si ne platesc redeventa de 100. 000 de euro/an. Ei au obligatia sa ceara certificatul de urbanism ca sa inceapa lucrarile Noi ne vom zbate ca sa se obtina avizele mai repede. Este un avantaj pentru noi deschiderea lucrarilor pentru ca vor avea nevoie de materiale de constructii, utilaje, forta de munca si toate acestea le pot obtine din zona. Interesul este al lor ca sa isi amortizeze cit mai repede investitia", ne-a declarat primarul Constantin Vlase. Conform contractului, proiectul se va realiza in maxim 36 de luni. 

Potrivit acelorasi declaratii, producatorii de energie verde vor permite in continuare pasunatul animalelor pe cele 430 ha de islaz inchiriate. In acest moment, mai multe firme au investit sume importante pentru construirea unor parcuri eoliene in tot judetul, si la Adjud, Corbita, Tanasoaia, Tataranu si Garoafa. In localitatea din urma, firma clujeana EnergoBit Grup SA va construi un parc eolian, pe un teren de 226 hectare concesionat prin licitatie de al Primarie.

De asemenea, in zona de nord a judetului, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu intentioneaza sa instaleze 200 de turbine eoliene pe dealurile din zona localitatilor Tanasoaia si Corbita. Umbrarescu, prin firma sa, Energycum W SRL, a incheiat deja contracte cu autoritatile locale din cele doua comune pentru concesionarea unor suprafete de terenuri.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Comentarii