In imobiliare, ieftin inseamna azi

duminică, 08 februarie 2009, 19:34
5 MIN
 In imobiliare, ieftin inseamna azi

Criza economica mondiala, pe care o resimtim cu totii, are, pe linga efectele sale negative, si o serie de avantaje ce pot fi observate inclusiv in domeniul imobiliar. In ultimul trimestru al anului 2008, o garsoniera costa, in Roman, intre 20.000 de euro si 36.000 de euro – daca era situata in centrul orasului si era complet mobilata si utilata. Cum, in vreme de criza, cererea de pe piata imobiliara scade, pentru ca putini clienti mai sint dispusi sa ofere sume mari pentru o locuinta, preturile au inceput sa scada vertiginos, ajungind sa fie, in luna februarie, cu pina la 30% mai mici decit cele practicate in vara sau toamna anului trecut. Practic, o locuinta poate fi cumparata, acum, la pretul pe care il avea in urma cu doi ani.

Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca locuintele se vor vinde in continuare la preturi comparabile cu cele din 2007, cel putin pina in al doilea semestru al acestui an.

"Ca efect al crizei economice, apartamentele din Roman se cumpara acum la pretul pe care il aveau in urma cu doi ani, adica in anul 2007. In general, preturile imobiliarelor au scazut cu pina la 30% si, cel putin pina in a doua jumatate a acestui an, proprietatile imobiliare nu se vor mai vinde scump", apreciaza Livia Savin, administratorul agentiei imobiliare "Acasa".

"Vor vinde doar cei care scad din pret"

Prima parte a acestui an se anunta a fi una grea pentru cei care vind locuinte. Cei care tin la pret risca sa ramina fara clienti, deci prima jumatate a anului 2009 ii poate avantaja doar pe cei care negociaza preturile proprietatilor imobiliare si pe cei care ofera potentialilor cumparatori servicii imobiliare de calitate.

"De exemplu, apartamente care, in partea a doua a anului 2008, se vindeau cu 60.000 de euro, s-au negociat la un pret de 45.000 de euro. In conditiile actuale, in domeniul imobiliar, daca nu negociezi, nu vinzi. Acum, vor avea cumparatori doar cei care sint dispusi sa scada din pret. Cine tine in continuare la preturi exagerate, de 60.000 – 70.000 de euro pentru un apartament, nu are sanse sa il vinda. Si agentia noastra imobiliara isi orienteaza clientii doar spre vinzatorii de proprietati imobiliare care negociaza preturile", a spus Livia Savin.

Administratorul agentiei imobiliare "Acasa" considera ca in aceasta perioada este foarte importanta, mai mult ca oricind, calitatea serviciilor oferite de agentiile imobiliare. "Diminuarea comisionului, negocierea comisionului cu clientul, consultanta gratuita si de calitate sint conditii obligatorii pentru atragerea de clienti in aceasta perioada. Agentiile imobiliare care nu iau astfel de masuri si care urmaresc doar sa obtina profit maxim din orice tranzactie imobiliara risca sa iasa de pe piata. Noi, de exemplu, oferim reduceri de comision, consultanta juridica gratuita, consultanta imobiliara gratuita, evaluare imobiliara gratuita, precum si cadastru gratuit. In plus, am realizat o baza de date cu oferte imobiliare unde exista detalii legate de pretul vechi al proprietatilor imobiliare respective, precum si pretul nou al acestora. Consultarea acestei baze de date cu sute de oferte este gratuita, potentialii cumparatori putind face, astfel, o alegere in cunostinta de cauza atunci cind cumpara o locuinta", a mai precizat Livia Savin.

In opinia sa, agentiile imobiliare vor trebui sa acorde o mai mare importanta relatiei cu clientul, dat fiind faptul ca, in absenta posibilitatii de a obtine un credit ipotecar sau imobiliar avantajos, clientul va fi mult mai atent la modul in care isi cheltuieste banii pe o proprietate imobiliara.

"Profilul clientului s-a schimbat, deci agentii imobiliari trebuie sa fie foarte atenti la dorintele lui. Doar agentiile care au inteles acest lucru mai conteaza pe piata imobiliara in prezent. De exemplu, daca inainte efectuau tranzactii imobiliare masive aproximativ zece agentii imobiliare din Roman, numarul lor a scazut la aproximativ o treime in aceasta perioada", afirma administratorul agentiei imobiliare "Acasa".

In domeniul imobiliar, cumparatorii trebuie sa devina mai informati

Cum banii necesari pentru achizitionarea unei locuinte se obtin foarte greu, cumparatorii ar trebui sa fie mult mai atenti si mai bine informati pe tema preturilor imobiliare atunci cind intentioneaza sa faca un astfel de pas. Totusi, in Roman inca mai exista cumparatori insuficient informati, care platesc pe o locuinta un pret cu mult peste cel la care o astfel de proprietate imobiliara se tranzactioneaza la ora actuala.

"Inca mai sint cumparatori neinformati, care sint dispusi sa achite pe o locuinta mai mult decit aceasta merita. Inainte de a face o achizitie imobiliara, cumparatorul ar trebui sa viziteze agentiile imobiliare, sa consulte preturile reale ale locuintelor, inainte de a efectua o astfel de tranzactie. De exemplu, anul trecut, in vara, romascanii care lucrau in strainatate si veneau la agentia noastra cu 30.000 de euro sa isi cumpere un apartament nu aveau nici o oferta care sa se incadreze in aceasta suma. Atunci, o garsoniera in centrul orasului costa 35.000 de euro. Acum, cu 30.000 de euro, clientul poate cumpara un apartament cu doua camere, decomandate, intr-o zona buna a orasului, sau o garsoniera in centrul orasului, care costa aproximativ 24.000 – 25.000 de euro si ofera confort maxim", a precizat Livia Savin.

500 de oferte imobiliare cu pret redus, la agentia imobiliara "Acasa"

Pentru a veni in sprijinul clientilor, dar si pentru o mai buna informare a celor care doresc sa isi cumpere o locuinta, agentia imobiliara "Acasa" a realizat o baza de date ce include 500 de oferte imobiliare avantajoase.

Baza de date poate fi consultata gratuit si contine detalii legate de proprietatile imobiliare scoase la vinzare, pretul vechi al acestora, precum si pretul actual, redus. Cele 500 de oferte imobiliare pot fi consultate atit la sediul agentiei imobiliare, cit si pe site-ul acesteia – www.acasaimobiliare.ro.

Cit costa acum o locuinta in Roman?

Pretul proprietatilor imobiliare din Roman a scazut, in doar citeva luni, cu pina la 30%. O garsoniera in zona Smirodava costa acum 14.000 – 15.000 de euro, fata de 20.000 de euro – cit costa in a doua parte a anului trecut. O garsoniera in centrul orasului se vinde acum cu 24.000 – 25.000 de euro (fata de 35.000 – 36.000 de euro), iar o garsoniera in Cartierul Muncitoresc, confort I, se vinde acum cu 14.000 de euro. O garsoniera tip "camera de camin" costa 8.000 de euro, fata de 12.000 de euro – pretul de anul trecut. Un apartament cu doua camere se vinde cu mai putin 35.000 de euro (fata de 60.000 de euro, iar un apartament cu trei camere, in centrul orasului, costa intre 55.000 si 58.000 de euro, fata de 65.000 – 70.000 de euro. Un apartament cu patru camere se poate cumpara cu 42.000 de euro, fata de 58.000 – 60.000 de euro, cit era pretul sau in 2008. Pretul caselor a scazut cu 10 – 15%, iar vilele se vind, acum, cu 80.000 de euro, fata de pina la 180.000 de euro.

Si terenurile pentru constructii de locuinte s-au ieftinit: un teren de 500 de metri patrati costa acum 12.500 de euro, fata de 20.000 de euro. Nu numai preturile locuintelor au scazut simtitor, ci si cele ale terenurilor. Un hectar de teren agricol aflat pe o raza de 30 de kilometri in jurul Romanului costa, anul trecut, aproximativ 5.000 – 6.000 de euro. Acum, pretul sau a scazut la aproximativ 2.000 – 2.500 de euro.

Singurele preturi ramase neschimbate sint cele ale chiriilor, aflate la mare cautare, dat fiind ca putini romascani isi permit sa beneficieze de credite pentru achizitionarea unor locuinte. O garsoniera se poate inchiria cu 100 – 150 de euro, iar un apartament cu doua camere – cu 150 pina la 250 de euro.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii