Patronii nemteni, „corigenti” in domeniul relatiilor de munca

miercuri, 11 noiembrie 2009, 20:33
2 MIN
 Patronii nemteni, „corigenti” in domeniul relatiilor de munca

Sute de firme din judet au fost verificate, pe parcursul lunii trecute, de inspectorii de munca nemteni. Acestia au incercat sa identifice cazurile de munca fara forme legale, precum si deficientele in aplicarea legislatiei privind conditiile de munca. Pe de alta parte, controalele inspectorilor de munca au avut drept tinta si responsabilizarea patronilor, pentru care drepturile salariatilor par sa fie, in continuare, lipsite de importanta.

20 de inspectori de munca au verificat, luna trecuta, 537 de angajatori, constatind nu mai putin de 2.681 de deficiente in domeniul relatiilor de munca, precum si al securitatii si sanatatii in munca. Cu ocazia verificarilor au fost aplicate 216 de sanctiuni contraventionale insumind 105.800 de lei. 32 dintre angajatorii verificati se foloseau de forta de munca fara forme legale. La acesti angajatori, inspectorii de munca au depistat 44 de angajati fara contracte de munca, din care 14 femei. Patronii prinsi ca nu incheiasera contracte de munca salariatilor s-au ales cu amenzi insumind 66.000 de lei. De asemenea, in cadrul campaniei privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata "O zi pe saptamina", au fost verificati 105 firme din judet, unde lucrau 1.329 de persoane, din care 534 de femei. 14 din cele 105 de firme aveau 17 salariati fara forme legale. Amenzile acordate firmelor respective au totalizat 25.500 de lei. In cadrul unei alte actiuni de control, ce a vizat restaurantele, hotelurile si facilitatile de cazare din judet, au fost verificati 15 angajatori, fiind depistate patru cazuri de munca fara forme legale si fiind aplicate patru amenzi totalizind 6.300 de lei. Alti 18 angajati "la negru" au fost descoperiti la firme din domeniul silviculturii, exploatarii forestiere si prelucrarii lemnului, angajatorii fiind amendati cu 27.000 de lei.

Printre cele mai frecvente deficiente constatate de inspectorii de munca s-au aflat neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, lipsa pontajelor, nedepunerea la termen a dovezilor de calculare a drepturilor salariale, neinregistrarea la termen a declaratiilor fiscale, lipsa regulamentelor interne, neacordarea sporului de repaus saptaminal, nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la munca de noapte, netransmiterea modificarilor operate in registrul salariatilor in format electronic, nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la zilele de sarbatori legale in care nu se lucreaza. Mai precis, patronii nu-si platesc salariatii pentru munca suplimentara, pentru munca pe timp de noapte sau pentru munca in weekend, iar salariatii sint platiti dupa bunul plac al angajatorului.

La sfirsitul lunii octombrie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt erau inregistrati 7.668 de agenti economici cu capital privat activi. Luna trecuta s-au inregistrat 1.905 de contracte individuale de munca, precum si 2.364 de incetari de activitate. La 31 octombrie 2009, in evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt erau inregistrate 66.546 de contracte individuale de munca.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii