Peste 2 000 de conserve suspecte, in judet

vineri, 06 martie 2009, 20:30
2 MIN
 Peste 2 000 de conserve suspecte, in judet

Potrivit datelor centralizate in ultimele zile de specialistii sanitari veterinari, nemtenii au cumparat deja 2 187 de conserve de peste din lotul suspect ca ar contine toxina botulinica. Este vorba de Sardine in ulei Merve si Sardine in sos tomat Merve, provenite din Thailanda.

Distribuitorul a transmis directiilor sanitare veterinare lista cu unitatile care s-au aprovizionat cu aceste sortimente de conserve. Inspectorii nemteni au identificat unitatile de pe teritoriul judetului Neamt (un depozit alimentar si 16 magazine ce se aprovizionasera cu astfel de marfa de la un depozit din Suceava) si au plecat la vinatoare de conserve de peste.

Din cele 2 308 de bucati aduse in Neamt, inspectorii au mai gasit doar 149 de conserve pe care le-au retinut si din care au trimis probe pentru analize la Bucuresti. Celelalte 2 035 conserve ajunsesera deja la consumatori.

In asteptarea rezultatelor de laborator asupra produselor retrase de la comercializare, inspectorii sanitari veterinari nemteni au primit, miercuri seara, o noua alerta. Pe data de 4 martie s-a primit pe sistemul Rapid de Alerta o alta notificare, cu informatii suplimentare, prin care inspectorii veterinari erau informati ca, in aceeasi zi, inca doua persoane (o mama si un copil) fusesera internate la Spitalul Judetean Pitesti, cu suspiciune de toxiinfectie botulinica, in urma consumului de conserve de peste, sortimentul Sardine in sos tomat Merve, cu origine Thailanda, importate tot de firma din judetul Ilfov.

Ca urmare a acestui fapt, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Ilfov a trimis listele de distributie si pentru acest sortiment suspicionat, judetul Neamt regasindu-se cu o singura unitate care a achizitionat, in doua rinduri, o cantitate totala de 240 conserve.

Joi, inspectorii au plecat iar in control la noua unitate identificata. Au mai gasit 88 din conservele suspecte, restul de 152 fiind deja comercializate catre consumatorii finali. Prin urmare, nemtenii au cumparat deja cel putin 2 187 de conserve din cele suspecte ca ar fi contaminate cu toxina botulinica. La adulti, simptomele botulismului incep, de obicei, dupa 12 sau 36 ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 pina la 30 de zile.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii