Reorganizari masive in rindul scolilor din Roman

marți, 09 februarie 2010, 20:36
3 MIN
 Reorganizari masive in rindul scolilor din Roman

In cadrul unei intilniri desfasurate recent intre primarul Laurentiu Dan Leoreanu si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Neamt au fost puse bazele unui proiect de restructurare a retelei scolare din municipiul Roman, proiect ce ar urma sa fie pus in aplicare incepind cu anul scolar 2010 – 2011. Scopul reorganizarii unitatilor scolare romascane este rentabilizarea si optimizarea activitatii instructiv-educative, prin eficientizarea cheltuieilor, dar si oferirea unor conditii mai bune de studiu pentru elevii scolilor si liceelor din Roman.

"Nu va fi vorba despre schimbari drastice, ci vom incerca, prin astfel de modificari, sa ducem la o eficientizare a cheltuielilor, in avantajul copiilor. De exemplu, in 2003, in Roman, existau aproximativ 27.000 de elevi. In momentul de fata avem aproximativ 13.700 de elevi, adica jumatate, dar incalzim, iluminam, alimentam cu apa, asiguram servicii de canalizare la aceleasi costuri in unitatile scolare. De aceea, am decis sa realizam o strategie care sa vina, deopotriva, in avantajul elevului si al cadrului didactic", a explicat primarul Laurentiu Dan Leoreanu. 

Incepind cu anul scolar 2010 – 2011, la Roman ar urma sa functioneze Liceul de Arta "Sergiu Celibidache". "Liceul va functiona ca urmare a contopirii Scolii 7 cu Scoala de Arta. Atunci cind ai un astfel de liceu la Roman, nu pierzi copii talentati, ci ii poti sprijini. In plus, vom eficientiza cheltuielile, prin comasarea celor doua unitati scolare", a precizat primarul. De asemenea, gradinita din cartierul Nicolae Balcescu se va muta in corpul de cladire al Scolii 6. "Scoala 2 va fi desfiintata, iar elevii vor fi mutati la Scolile 9, 5 si fosta Scoala 3, care face parte din Liceul cu Program Sportiv si care are si un program pentru elevii cu nevoi speciale. In corpul de cladire al Scolii 2 ar urma sa fie mutat Clubul Elevilor, a carui cladire a fost predata Comunitatii Armene. Astfel, am putea sa oferim Clubului Elevilor propria cladire", a mai spus Laurentiu Dan Leoreanu.

Restructurarile din sistemul romascan de invatamint vor viza si liceele. Astfel, Grupul Scolar Industrial Constructii de Masini va fi desfiintat, iar cei aproximativ 400 de elevi ai unitatii scolare vor fi mutati, in functie de profilul de invatamint si de optiunile proprii, la Colegiul Tehnic "Miron Costin", Grupul Scolar "Vasile Sav", Colegiul Tehnic "Danubiana" si Colegiul Tehnic "Petru Poni". Grupul Scolar Industrial Constructii de Masini avea, in "vremurile sale bune", 1.200 de elevi, de trei ori mai multi decit in prezent. Grupul Scolar "Vasile Sav" a ajuns de la 1.300 la sub 1.000 de elevi. "Numarul elevilor a scazut, deci trebuie sa cautam o adaptare la situatia actuala, a caror beneficiari sa fie atit elevii, cit si profesorii. In acest mod, vom contribui si la optimizarea cheltuielilor din banii publici", a mai precizat primarul Laurentiu Dan Leoreanu.

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt a precizat ca reorganizarea retelei scolare nu va lasa pe dinafara cadrele didactice din scolile si gradinitele vizate. "In oras cred ca toate cadrele didactice sint titulare si nu va ramine nimeni fara catedra, chiar daca vor fi situatii, de exemplu, in care catedra se va completa in doua scoli. Cadrele didactice isi vor urma elevii in noua scoala in care vor invata. Incercam, prin aceste schimbari, sa reducem cheltuielile legate de intretinerea cladirilor, si nu sa dam profesorii afara. Imi pare sincer de Grupul Scolar Industrial Constructii de Masini, care functioneaza intr-o cladire veche si foarte frumoasa, dar la numarul actual de elevi nu isi vor mai permite sa intretina spatiul pe care il au", a spus inspector Maria Ghinita, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii