Romascanii care vind terenuri si imobile, buni de plata

joi, 22 octombrie 2009, 18:44
3 MIN
 Romascanii care vind terenuri si imobile, buni de plata

Persoanele care au realizat tranzactii imobiliare in mod continuu sau au intentia sa faca acest lucru fara a-si infiinta firme au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA. Cei care nu s-au inregistrat pina acum in scopuri de TVA, dar au efectuat astfel de tranzactii, vor fi "vinati" de reprezentantii Fiscului, care ii vor sanctiona si vor recupera sumele datorate la buget, reprezentind taxa pe valoarea adaugata pentru tranzactiile imobiliare efectuate pina acum.

Fiscul isi propune sa impiedice persoanele fizice sa mai "pacaleasca" statul prin neplata taxei pe valoarea adaugata, in cazul tranzactiilor imobiliare. O prima selectie a contribuabililor din tara care au facut astfel de tranzactii a fost deja efectuata, peste 7.000 de persoane fiind considerate datoare statului pentru tranzactii imobiliare efectuate "pe persoana fizica" in perioada 2006 – 2008, pentru care TVA nu a fost achitata. Conform precizarilor reprezentantilor Fiscului, aminarea si prelungirea perioadei de neinregistrare si de plata la bugetul statului a sumelor datorate cu titlul de TVA atrag dupa sine obligatia persoanelor in cauza de plata a unor majorari de intirziere care pot depasi sau chiar multiplica debitele datorate. Decizia a fost luata dupa descoperirea unei "portite" legale de care unii s-au folosit pina acum, evitind plata taxelor catre stat dupa ce au vindut, ca persoane fizice, mai multe locuinte sau terenuri. Despre aceste persoane se presupune ca au profitat de faptul ca in Codul Fiscal nu este prevazuta vreo distinctie dintre persoanele fizice care fac tranzactii imobliare in scop personal si cele care urmaresc obtinerea unui profit.

Conform Normelor de aplicare a Codului Fiscal, o persoana devine impozabila daca a realizat venituri mai mari de 35.000 de euro dintr-o tranzactie cu imobile, terenuri construibile si cladiri noi, care nu sint scutite de taxare. In astfel de cazuri, Fiscul inregistreaza automat acea persoana in scopuri de TVA. Daca persoana fizica respectiva declara ca nu este solvabila, Fiscul va identifica si va pune sechestru pe proprietatile personale ale datornicului, pentru recuperarea sumelor reprezentind TVA neachitata.

Finantistii vor identifica si verifica, in consecinta, toate persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare fara a plati TVA la stat. Verificarile vor incepe cu persoanele fizice care au realizat numarul cel mai mare de tranzactii imobiliare, urmind ca, spre final, acestea sa se indrepte catre micii proprietari. Desi tardiva – deoarece multi dintre "baietii destepti" din tara au strins adevarate averi folosindu-se de aceasta "scapare" a legii – intentia de a stringe bani la buget in acest mod pare a fi una nobila.

Procedural, insa, masurile de acest gen sint greu de aplicat, deoarece inspectorii fiscali trebuie sa dovedeasca faptul ca persoanele de la care vor cere sumele reprezentind taxa pe valoarea adaugata au realizat tranzactii in scopuri economice si cu caracter de continuitate.

Mai mult, "vinatoarea" celor care au urmarit sa faca averi din tranzactii imobiliare va fi si mai dificila, in contextul in care, conform Codului Fiscal, vinzarea de constructii si terenuri este scutita de TVA, cu exceptia vinzarilor de constructii noi si de terenuri construibile, adica de terenuri din intravilan sau terenuri scoase din circuitul agricol inainte de momentul vinzarii. Astfel, daca terenul a fost scos din circuitul agricol si a capatat caracter construibil dupa tranzactionare, persoana cautata de Fisc nu are de platit TVA.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii