Somerii, la mila statului si a bancilor

Subtitlu

marți, 03 februarie 2009, 21:08
5 MIN
 Somerii, la mila statului si a bancilor

Anul 2009 nu a inceput cu semne bune pentru salariatii nemteni. Criza economica a inchis unele afaceri si a dus la restructurari de personal in multe firme din judet. Din punct de vedere oficial, luna ianuarie a fost doar inceputul unei perioade caracterizate de pierderea locurilor de munca, in domeniul privat, dat fiind ca lista societatilor care disponibilizeaza salariatii este in continua crestere.

Pina acum, conform evidentelor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Neamt, 1 451 de salariati din domeniul privat ramin fara locurile de munca pina in luna martie. In luna februarie, au anuntat disponibilizari firmele Arabesque SRL Piatra Neamt (care disponibilizeaza 30 de salariati), Hidroterm SA (cinci salariati disponibilizati), Roberto Cristiano SRL (unde toti cei trei salariati sint trimisi in somaj), Cersanit (unde 25 din cei 731 de angajati vor fi disponibilizati), Petrotub Izoterom SA Roman (de unde sint trimisi in somaj noua din cei 37 de angajati), Uniservice Graitaru SRL (firma care renunta la unul din cei 40 de angajati) si LM Mob SRL (de unde doi din cei 21 de salariati trec in somaj).

In luna martie, alti nemteni isi vor pierde locurile de munca. De altfel, aceasta luna aduce cu sine si recordul de disponibilizari: Ga Pro Co Chemicals SA trimite in somaj 544 din cei 704 de salariati, iar Mecanica Ceahlau renunta la 110 din cei 280 de angajati. Tot in luna martie isi mai pierd locurile de munca noua din cei 40 de salariati nemteni ai societatii Leonardo SRL Oradea, precum si alti sase dintre salariatii societatii Arabesque SRL.

Numarul somerilor nemteni a crescut intr-o luna cit in zece

Pe parcursul lunii ianuarie, aproximativ 700 dintre salariatii nemteni au ajuns la sediile agentiilor locale pentru ocuparea fortei de munca din Neamt pentru a-si cere indemnizatia acordata somerilor. "Activitatea salariatilor din cadrul agentiilor de ocupare locale este centrata din luna ianuarie doar pe intocmirea actelor pentru somaj.

La prima vedere, sint peste 700 de nemteni care vor beneficia de ajutor de somaj incepind cu aceasta luna, iar numarul lor creste permanent. Anul trecut, din Neamt, 700 de someri intrasera in plata pina in luna octombrie, nu doar intr-o luna, ca acum. Situatia este dezastruoasa", a spus directorul executiv al AJOFM Neamt, Rodica Popescu. Numarul mare al somerilor va duce la o presiune asupra bugetului alocat platilor indemnizatiilor acestora, cu atit mai mult cu cit este imposibil de estimat citi nemteni vor ramine fara loc de munca pe parcursul acestui an.

Deocamdata, se stie ca in judetul Neamt se va depasi, pentru prima oara dupa o lunga perioada, o rata a somajului de 4%. Dincolo de cifre si statistici inspaimintatoare se afla citeva masuri in sprijinul somerilor. Unele au fost stabilite in urma cu citeva zile de noul Guvern, altele sint gestionate de agentiile de ocupare, iar altele au fost luate de bancile comerciale, in urma scaderii peste estimari a incasarilor ratelor la creditele curente.

Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj, cu trei luni mai lunga

Recent, guvernul a decis ca salariatii care intra in somaj in anul 2009 sa beneficieze de indemnizatia de somaj pe o perioada mai lunga cu trei luni fata de cea stabilita prin legile aflate in aplicare pina acum.

Astfel, cei care ramin fara loc de munca in anul 2009 beneficiaza de indemnizatia de somaj pe o perioada de noua luni (daca nu si-au gasit loc de munca imediat dupa ce au absolvit o forma de invatamint sau daca au lucrat 12 din ultimele 24 de luni calendaristice), respectiv de 12 luni – pentru cei care au lucrat mai multi ani – si de un an si trei luni – pentru cei care ajung in somaj dupa cel putin zece ani de lucru. Indemnizatia de somaj va fi egala cu 75% din salariul minim brut garantat in plata, adica somerii vor primi, lunar, cite 450 de lei. La aceasta suma se adauga un coeficient aplicat la media salariilor brute lunare incasate in ultimele 12 luni de munca. Coeficientul este de 3% pentru cei care au cotizat la buget timp de trei ani, de 5% – pentru cei care au cotizat timp de cinci ani, de 7% – pentru cei care au cotizat 10 ani si de 10% – pentru cei care au cotizat timp de 20 de ani.

Cei care au incasat salarii de invidiat pina la intrarea in rindul somerilor vor beneficia de indemnizatii de somaj care le vor garanta un trai decent si in perioada in care nu vor avea de lucru. Cei care au lucrat pe un salariu mediu de 1 000 de lei vor beneficia de un plus la indemnizatia de somaj de maxim 100 de lei.

25 de cursuri de recalificare gratuite pentru somerii nemteni

Persoanele aflate in evidentele somerilor pot participa, gratuit, la cursuri de recalificare profesionala, in meserii despre care se considera ca sint cautate pe piata muncii. In luna februarie, AJOFM Neamt organizeaza inscrieri la nu mai putin de 25 de cursuri ce se vor desfasura la Roman, Piatra Neamt si Tirgu Neamt. Somerii care se inscriu la cursuri organizate la Roman pot alege sa devina dulgheri, timplari, parchetari, mozaicari, faiantari, zidari, pietrari, tencuitori, lucratori in comert, ospatari – chelneri, vinzatori in unitati de alimentatie sau bucatari.

Cursuri pentru formarea in alte profesii se organizeaza la Piatra Neamt – pentru operatori introducere, validare si prelucrare date, pentru brutari, pentru contabili, confectioneri si asamblori articole din textile, pentru frizeri, coafori, manichiuristi si pedichiuristi, pentru inspectori de resurse umane, pentru instalatori tehnico-sanitari si de gaze, pentru barmani si patiseri. In cadrul acestor cursuri, participantii beneficiaza gratuit de pregatirea tehnica si practica, de rechizitele si materialele de instruire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport in comun pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregatire, precum si de eliberarea – dupa absolvire – a unui certificat de absolvire, atestat de Ministerul Muncii.

Persoanele interesate sa se inscrie la unul din aceste cursuri pot obtine detalii de la Centrul de Formare Profesionala Neamt – telefon 0233.210.760. Pe linga cursurile de formare, somerii beneficiaza, din partea reprezentantilor agentiilor de ocupare locale, de servicii gratuite de mediere si consiliere privind locurile de munca vacante.

Bancile pasuiesc somerii la plata ratelor

La vremuri de criza economica, si bancile comerciale au adoptat o serie de masuri proprii, putin mai ingaduitoare fata de somerii care au inca de achitat rate la credite, dar si fata de clientii care au probleme temporare de administrare a surselor de plata.

In cazul celor care au ramas fara loc de munca, dar au inca de achitat rate, bancile vor stabili o serie de masuri in functie de comportamentul de plata al fiecarui client somer in parte, dar si in functie de relatia acestui client cu banca creditoare. Somerii ar putea, astfel, obtine o perioada de gratie la plata, de pina la sase luni, cu posibilitate de extindere pina la un an. In aceste cazuri, costul suplimentar va fi reprezentat de majorarea dobinzii la creditul respectiv.

Pentru clientii care s-au indatorat pe termen scurt si au probleme de administrare a surselor de plata, bancile pot permite extinderea perioadei de rambursare a unor dintre credite sau refinantarea lor intr-un singur produs, clientul platind in plus doar comisionul aferent acestei refinantari. In plus, clientii vor avea posibilitatea de aminare a platei unei rate de credit fara a plati penalitati sau vor putea schimba scadentele de plata a ratelor.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii