Aproape 7.000 de suceveni au cerut in ultimele 13 zile preschimbarea permiselor de conducere

vineri, 18 ianuarie 2013, 21:37
4 MIN
 Aproape 7.000 de suceveni au cerut in ultimele 13 zile preschimbarea permiselor de conducere

La Serviciul Public de Eliberare a Permiselor de conducere Suceava s-a tras linie ieri dupa amiaza.  In cele 13 zile lucratoare din acest an, potrivit datelor furnizate de comisarul sef de serviciu Florin Chiaptanaru, au trecut prin fata ghiseelor unitatii un numar de 6935 de solicitanti, ponderea cea mai importanta – peste 90% vizand preschimbari. Doar 605 cereri au fost rezolvate in aceste zile pentru permise noi rezultate in urma examenelor de conducere. Incepand de astazi, se aplica noile prevederi ale legislatiei in domeniul rutier, cea mai importanta dintre acestea fiind obligativitatea unui examen medical pentru cei care doresc sa isi inoiasca permisul de conducere.

Aritmetic, acest lucru inseamna ca in 13 zile lucratoare in acest an au au trecut pe la ghiseele Serviciului, numeric, peste o treime din cati s-au perindat pe tot parcursul anului trecut. In 2012 au vizitat cu diferite solicitari Serviciul Public de Eliberare a Permiselor Auto 24.019 de persoane.

Comisarul sef Florin Chiaptanaru, care, impreuna cu subalternii a avut mai multe zile de soc in prima parte a acestui an in ceea ce priveste numarul de clienti care au apelat la serviciile unitatii pe care o conduce, a aratat ca nu s-au petrecut in acest interval incidente care sa perturbe activitatea unitatii pe care o conduce dar nu a fost usor.

O problema care inca nu a fost rezolvata si poate nici pe de-a-ntregul inteleasa de solicitanti vizeaza faptul ca s-a oferit, din acest an, posibilitatea de inscriere, pe o lista de asteptare on – line la obtinerea sau preschimbarea permiselor auto. Programul on-line, gestionat de Prefectura Suceava nu a fost configurat doar pentru cei care au solicitat programari on-line doar pana in ziua de 18 ianuarie 2013, acesta fiind functional si in perspectiva. De aceea, catva sute de cetateni care s-au inscris in aceasta lista de programare si care sunt invitati la Serviciul Public de resort pentru  emiterea sau preschimbarea de permise auto vor avea surpriza sa constate ca, chiar daca s-au inscris de saptamana trecuta, dinaintea intrarii in vigoare a noilor prevederi ale codului rutier, vor trebui, pentru a intra in posesia noului permis sa treaca prin furcile caudine ale medicilor care vor stabili daca sunt sau nu abilitati sa detina permis de conducere.

Cum s-a modificat codul rutier in ceea ce priveste obtinerea sau reinoirea permiselor

Comisarul sef Florin Chiaptanaru a explicat ca principala cauza a aglomeratiei o constituie modificarea codului rutier, statuata prin noua lege adoptata in Parlament, in luna noiembrie a anului trecut.

Aceasta vizeaza mai intai, modificarea valabilitatii administrative a permiselor de conducere. Daca pana acum, permisele erau valabile 10 ani pentru toate categoriile, incepand de la emitere, dupa data de 19 ianuarie 2013, valabilitatea va fi diferita. Perioada de valabilitate ramane de 10 ani pentru categoriile AM – moped, A1, A2, A – diferite tipuri de motociclete; B, B1 si BE – autoturisme si autoturisme cu remorca. Pentru categoriile C1, C1E, C, CE – camioane dar si pentru categoriile D1, D1E, D, DE – transport persoane precum si pentru permisele pentru tractor, tramvai si troleibuz.

O alta modificare se refera la   varsta minima de sustinere necesara pentru obtinerea permiselor de conducere. Astfel, pentru categoriile AM, A1 si B1, varsta minima de obtinere a permisului de conducere este de 16 ani impliniti; pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E si tractor, varsta minima de obtinere a permisului este de 18 ani impliniti. Solicitantii de permise de conducere trebuie sa aiba cel putin 20 de ani impliniti, daca persoana are o experienta de cel putin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau 24 de ani impliniti, pentru obtinerea permisului de conducere pentru motocicletele din categoria A. Pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor din categoria A, solicitantii de permis auto trebuie sa aiba 21 de ani impliniti. Pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb (troleibuz) si Tv (tramvai), varsta minima este de 24 de ani. Aceste noi masuri sunt considerate bune de catre comisarul sef Florin Chiaptanaru pentru ca anteriror, varstele la care se puteau obtine permise de conducere pentru categoriile enuntate erau de 18, respectiv 21 de ani. Astfel, camioanele puteau fi conduse de soferi abia trecuti de majorat iar vehiculele de transport persoane puteau fi conduse de tineri abia trecuti de 21 de ani.

Fisa medicala obligatorie, spaima soferilor

Florin Chiaptanaru, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Suceava aratat ca pentru detinatorii de permise auto, preschimbarea, dupa data de 19 ianuarie a.c., se va face pe baza unei fise medicale obligatorii, element nou prevazut in legea votata in Parlament la sfarsitul anului trecut. De aici si dorinta multora de a-si preschimba permisul pana la data amintita. "Dupa 19 ianuarie 2013 se vor modifica si conditiile de examinare in vederea obtinerii permiselor de conducere, se prefigureaza introducerea probei practice de traseu pentru categoria A si poligon pentru subcategoriile A1 si A2, cu mentiunea ca in zilele urmatoare vor fi publicate in Monitorul Oficial modificarile legislative in detaliu", a declarat Florin Chiaptanariu, care a precizat ca toate aceste modificari ale legislatiei rutiere vin pe fondul necesitatii racordarii legislatiei rutiere romanesti cu cea din Uniunea Europeana.

Ponderea cea mai mare intre cei care au facut coada in aceste zile la Serviciul judetean de permise auto o reprezinta cei care doresc preschimbarea permiselor de conducere pana pe data de 19 ianuarie a.c., procent estimat la peste 90%. O buna parte dintre acestia au slujbe in strainatate si prefera sa isi schimbe permisul acum, decat sa se trezeasca cu surprize. Mai sunt si conducatori auto care nu ar dori sa fie supusi unor examene medicale suplimentare, fie din ratiuni pecuniare, fie pentru ca acestea ar putea sa nu le fie de folos, ba dimpotriva, in activitatea profesionala daca medicii le vor identifica eventuale afectiuni care sa le fie trecute in dosarul de detinator al permisului de conducere. (Neculai ROSCA)

Comentarii