Bazarul in flacari

miercuri, 14 ianuarie 2009, 19:22
5 MIN
 Bazarul in flacari

Marti seara, in jurul orei 22.00, chioscurile amplasate in interiorul noii investitii a Primariei Suceava in Bazarul din lunca Sucevei au luat foc, din cauze deocamdata necunoscute. Pompierii au intervenit cat de repede s-a putut dupa ce incendiul a fost anuntat de peste drum, de la benzinaria OMV, cei dintai care au intervenit, pana sa vina autospecialele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta fiind pompierii de la AMBRO, coordonati de Costel Buta, liderul sindicatului "Arborii Bucovinei" din societate.

Focul a cuprins foarte rapid zeci de chioscuri, construite in marea lor majoritate din PVC, un material extrem de inflamabil, pentru care bazaristii au optat fiindca a fost mai ieftin. Au ars chioscurile, dar si marfuri in valoare de peste 15 miliarde de lei, depozitate inauntrul acestora, cauza producerii incendiului nefiind stabilita nici pana ieri seara.

Potrivit declaratiei colonelului Lucel Lulciuc, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, cercetarile privind cauza evenimentului merg deocamdata pe doua variante -un scurtcircuit electric ori un resou lasat in priza dar si  o actiune intentionata, drept pentru care IPJ a demarat cercetari in acest sens, mai ales ca o buna parte dintre proprietarii de chioscuri, carora nu li s-a permis accesul in interior pe timpul interventiei pompierilor, pentru a nu-i incurca pe acestia si-au pus intrebari legate de cum a fost posibil ca, de la instalatia electrica sa izbucneasca focul in mai multe locuri, aproape concomitent.

Colonelul Lucel Lulciuc a spus ca deocamdata s-au delimitat zonele de unde se presupune ca a pornit incendiul, cert fiind ca au existat doua focare. Mai exista si alte explicatii posibile – focul a mers dupa un scurt-circuit produs din motive necunoscute, de-a lungul instalatiei electrice supraincalzite, care deservea chioscurile bazaristilor.

Noaptea de marti spre miercuri a fost oricum noapte alba pentru proprietarii chioscurilor afectate de incendiu, adunati in fata bazarului, mai ales ca jandarmii, politistii si pompierii le-au interzis intrarea inauntru. In conditiile date, supararea lor s-a revarsat pe cine le venea la gura – de la administratorii bazarului la primar, seful pompierilor ori guvern, pe rand acestia fiind facuti vinovati de faptul ca nimeni nu s-a ingrijit, cand a fost modernizat bazarul, sa asigure cale de acces pentru masinile pompierilor. Ba mai mult, unii dintre bazaristii care inghetau de frig in strada in timp ce le ardeau chioscurile sussineau ca chiar si gurile de hidrant existente in interior au fost acoperite cu chioscuri.

Seful ISU, colonelul Lucel Lulciuc a declarata ca intr-adevar, bazarul sucevean nu a avut niciodata, nici inainte de modernizare si nici dupa, autorizatie de functionare privind paza si stingerea incendiilor motiv pentru care anual primaria Suceava a fost amendata.  In ceea ce priveste interzicerea accesului in spatiul cuprins de foc a proprietarilor de chioscuri, colonelul Lulciuc a explicat ca nu se putea altfel, fiindca ar fi riscat ca activitatea pompierilor sa fie mult ingreunata, pe de o parte, iar pe de alta parte, ar fi existat riscul de accidentare a persoanelor intrate in spatiul de interventie al fortelor de interventie.

Este drept ca unii dintre comerciantii din bazar, mai intreprinzatori, au eludat fortele de ordine patrunzand in interior prin alte locatii decat poarta principala, reusind sa evacueze o parte din marfa salvata peste gard, inainte ca aceasta sa cada prada flacarilor, apei din furtunurile pompierilor ori hotilor ocazionali care roiau deja in zona.

Bazaristii au trebuit sa astepte  pana sa intre in incinta distrusa de flacari, pana la mijlocul diminetii de ieri, dupa ce pompierii care, dupa ce au stins focul, au finalizat investigatiile preliminare.

Mobilizare de forte impresionanta si primele concluzii oficiale

Pentru stingerea incendiului si limitarea proportiilor acestuia au intervenit Grupa Operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Bucovina" al judetului Suceava, Detasamentele de Pompieri Suceava, Falticeni si Radauti, Garda de Interventie Siret impreuna cu Serviciile Private pentru Situatii de Urgenta Ambro si Aeroportul Salcea si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bosanci au intervenit cu 15 autospeciale, 6 motopompe, un echipaj Descarcerare si un modul SMURD pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la hala Bazarului, din Suceava, str. Calea Unirii.

ISU a constatat ca observarea si anuntarea cu intarziere a incendiului a determinat o evolutie necontrolata si rapida a acestuia.

La sosirea garzii de interventie ardea hala Bazarului, in care erau amenajate chioscuri destinate comertului, aflate sub administrarea Primariei Suceava, existand pericolul de propagare la constructiile invecinate  – alte tronsoane cu chioscuri).

"Constructia incendiata este realizata pe o structura de cadre din beton si acoperite cu grinzi metalice si invelitoare din policarbonat. Chioscurile sunt pe schelet metalic si elemente de constructie din PVC".

Incendiul a fost lichidat la ora 01.40, fiind afectate 84 de chioscuri, cu destinatie comert, cu marfurile aferente, pe o suprafata de aproximativ 1860 mp. Pompierii au salvat hala Bazarului si chioscurile invecinate cu marfurile aferente, in valoare de cca 12.700.000 RON. Din primele estimari pagubele sunt de cca 1.500.000 RON – 15 miliarde de lei vechi

"Vom incerca sa dam ajutoare financiare celor care au suferit pagube de pe urma incendiului"

Primarul Ion Lungu a anuntat ca este posibila acordarea unor ajutoare financiare celor care au avut de suferit de pe urma incendiului. "Vom incerca sa acordam ajutoare financiare celor care au avut de suferit de pe urma incendiului. Acum incercam sa vedem daca putem gasi o baza legala pentru acordarea acestor ajutoare financiare" a precizat Lungu.

Seful administratiei locale a declarat ca incendiul a afectat si investitia realizata de Primarie in Bazar. "Partial a fost afectata si investitia Primariei. Pagubele se ridica probabil la cateva miliarde de lei. Au ars luminatoarele din material policarbonat, au ars si cateva podete de cabluri dar este bine ca nu a fost afectata structura de rezistenta. Am discutat deja cu firma care a realizat lucrarea pentru a gasi solutii sa inlocuim elementele care au ars", a precizat Lungu.

Acesta a aratat ca cele mai importante pagube au fost cele suferite de comercianti. "Cele mai mari pagube le-au suferit comerciantii. Au ars aproximativ un sfert din chioscurile de pe platforma", a spus Lungu. Acesta a spus ca asteapa concluziile anchetei privind cauzele care au dus la izbucnirea incendiului.

"Este interesant de vazut cauzele incendiului. Nu este exclusa niciuna din cauze. Toate racordurile electrice au fost facute de profesionisti. Ba mai mult, tablourile electrice sunt toate intacte, cablurile sunt intacte, sigurantele electrice sunt intacte. Daca era un scurt circuit sau era ceva in neregula ar fi trebuit sa se vada elemente ale acestei avarii si in tablourile electrice. Am fost si eu electrician si dupa mine este destul de curios ca sigurantele sunt intacte. Multumesc pompierilor pentru interventia prompta deoarece daca nu se intervenea la timp ardea intreg Bazarul ca un stog de fan", a spus Lungu.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii