Casiera de la Bancpost, urmarita penal dupa ce a furat 10.000 de lei din contului unui client

marți, 11 august 2009, 22:00
6 MIN
 Casiera de la Bancpost, urmarita  penal dupa ce a furat 10.000 de lei din contului unui client

La Bancpost Suceava  revin problemele, dupa o pauza de cativa ani in care nu se mai intamplase nimic notoriu. 

Astfel, Parchetul de pe langa Judecatoria Suceava a confirmat luni rezolutia Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de Rodica L. de 41 ani din municipiul Suceava, angajata a Sucursalei Bancpost Suceava  pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in  inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Din probatoriul administrat in cauza, a rezultat ca femeia, in calitate de casier la banca sus-mentionata, in perioada 19.11.2007-25.06.2008, in mod repetat, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu legate de incheierea unor contracte de depozit bancar pe numele unor titulari de cont, precum si cele referitoare la retragerea dintr-un astfel de cont a sumei de 10.000 lei la data de 19.05.2008. In acest sens, Rodica L. a intocmit si semnat in fals in numele altui beneficiar un ordin de plata din 19.05.2008, insusindu-si in scop personal suma de 10.000 lei.

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, s-a cauzat o vatamare a intereselor legale ale titularilor celor doua contracte de depozit bancar, precum si un prejudiciu in suma de 3.000 lei in dauna unei parti vatamate – titular de cont.

Scandalul cu usa lasata deschisa la Bancpost Radauti

Bancpost Suceava a fost in ultimii ani, de nenumarate ori scena unor evenimente care au scazut permanent credibilitatea acestei unitati bancare.

Astfel, in noiembrie 2006, Politia Radauti a intocmit dosar penal in cazul filialei Bancpost Radauti, dupa ce usa de la intrarea institutiei a fost gasita descuitata. In seara de 7 noiembrie, 2006, in jurul orei 22.30, s-a declansat alarma de la filiala locala a BancPost, iar echipajul de la firma de paza care s-a deplasat la fata locului a gasit usa de la intrarea principala deschisa si cu urme de fortare, in sensul ca in una din yale se afla o cheie rupta. Primele cercetari ale Politiei Radauti au exclus ipoteza spargerii. S-a stabilit ca in ziua de 7 noiembrie directorul bancii, Marinela Cristea si directorul economic, Vasile Hreniuc, au ramas in sediu dupa incheierea orelor de program. Marinela Cristea a parasit prima sediul, iesind din cladire pe usa principala pe care a inchis-o, dar a lasat-o descuiata. Vasile Hreniuc a plecat dupa cateva minute, a cuplat sistemul de alarma, dar a iesit pe usa din spate, fara a verifica intrarea principala. In jurul orei 22.30 sistemul de alarma s-a declansat in momentul in care a pornit liftul din blocul de locuinte aflat in acelasi corp de cladire, lucru care se intampla destul de frecvent, spre exasperarea locatarilor. Mai ramanea un element care nu se potrivea cu toata povestea: cheia rupta din yala. Politistii au fost surprinsi sa afle ca acea cheie a fost rupta si se afla in yala de o buna bucata de vreme, insa nimeni nu s-a deranjat sa remedieze acest lucru, pe motiv ca exista a doua yala.

Obligat sa plateasca comision dupa ce a semnalat o scapare a lucratorilor bancii prin care aceasta ar fi putut pierde 20 de miliarde de lei vechi

In luna august a anului 2005, suceveanul Ioan Ciobanu s-a trezit peste noapte mai bogat cu 20 de miliarde de lei vechi. Cand s-a dus la bancomatul Bancpost sa-si scoata de pe cardul personal banii necesari achitarii unor facturi la utilitati, Ciobanu a constatat ca are in cont incredibila suma de 20 de miliarde de lei vechi. Desi a venit la banca la aproximativ patru ore dupa ce a constatat ca greseala unui functionar l-a facut miliardar, barbatul a fost tratat fara niciun fel de consideratie, aproape ca un infractor. Prezentandu-se la banca sa reclame greseala lucratorilor acesteia, a fost luat in primire de casierele unitatii, care, printre altele, l-au obligat sa plateasca si un comision de 18 mii de lei vechi,
Ioan Ciobanu spunea atunci ca  nu se astepta la nicio recompensa baneasca pentru gestul sau, pe care l-a considerat firesc, dar l-a scos din sarite faptul ca, dupa ce a scutit banca de un scandal intern, a fost obligat sa mai plateasca si comision.

260 de milioane de lei vechi furati de la o clienta chiar de sub nasul personalului de paza al bancii

In luna septembrie a aceluiasi an, un individ din Berchisesti – Marinel Buga, a inhatat 260 de milioane de lei din incinta Bancpost, chiar din fata casierei bancii, bani pe care o femeie tocmai voia sa ii depuna si a luat-o la sanatoasa. In acea zi, Bulevardul Nicolae Balcescu din centrul Sucevei s-a transformat, pentru citeva minute, intr-o locatie specifica mai degraba oraselelor din vestul indepartat al  Americii, cunoscute din filmele western. Buga, un individ de 30 de ani din Berchisesti a patruns in incinta Bancii Bancpost unde a observat ca o femeie pregatea o suma importanta de bani pe care intentiona sa o depuna la ghiseul bancii. Pentru ca banii erau pusi pachet in fata ghiseului iar in jur nu era nimeni care sa protejeze tranzactia, Buga Marinel s-a simtit aproape obligat sa insface cei 260 de milioane de lei vechi, dupa care a rupt-o la fuga.

Norocul nu l-a ajutat insa pe Marinel decit pina la iesirea din banca, fiindca acolo s-a impiedicat de prag si din teancul de bani furati a scapat pe jos cea mai mare parte, adica 240 de milioane de lei. Tot atunci, a scapat si cutitul pe care il avea asupra sa, pe care, probabil, intentiona sa il foloseasca daca lucrurile nu ar fi mers cum le planificase el.

Cu ce a mai ramas din bani, Buga Marinel a luat-o la fuga de-a lugul strazii Nicolae Balcescu, fiind urmarit de agentul de paza care efectua serviciul in zona de acces in cladirea Banc Post. Pentru ca "spargatorul de banci’ din Berchisesti nu s-a oprit la somatie,  agentul a folosit armamentul din dotare, tragind un foc de avertisment, in plan vertical. In scurt timp, autorul jafului a fost imobilizat de politisti iar suma furata a fost recuperata in totalitate.

Alte evenimente nefericite din istoria Bancpost Suceava, de-a lungul anilor

Seria evenimentelor nefaste pentru sucursala suceveana a Bancpost a debutat in 13 mai 2003, cind o masina cu bani a bancii s-a rasturnat intr-un sant, la Sucevita. Masina a fost implicata intr-un accident de circulatie. Soferul autoutilitarei a incercat sa evite un autoturism Dacia Solenza, care intrase pe contrasens si s-a rasturnat in sant. Soferii implicati in accident au scapat nevatamati, dar cele doua masini au fost serios avariate.

In acelasi an 2003, a devenit public scandalul in care erau implicati valutisti si angajati ai Sucursalei Banc Post Suceava. Persoane din interiorul bancii au dat declaratii presei si politiei despre faptul ca valutistii din municipiul resedinta de judet, atit cei care isi faceau veacul in fata Casei Culturii cit si cei din parcarea Pietei Centrale, au avut la Banc Post in permanenta o sursa de finantare a tranzactiilor pe care le faceau. Atunci cand aveau nevoie de valuta, seifurile Banc Post Suceava le erau deschise. Practic, daca un valutist avea nevoie de o suma importanta de dolari apela la serviciile unei casiere de la Banc Post, care il "servea" cu oportunitate. Este drept ca banii erau returnati in decurs de citeva ore.

Buba a plesnit in momentul in care din depozitul de valuta al bancii au disparut 10.000 de dolari. S-a aflat ulterior ca banii ar fi fost imprumutati unui cunoscut patron din municipiul Suceava, caruia ii trebuia valuta pentru a participa la o licitatie. Vinovata a fost gasita atunci casiera care a descoperit disparitia dolarilor si pentru aceasta ea si-a pierdut slujba. Alaturi de ea, alti citiva angajati ai Sucursalei Banc Post Suceava au fost demisi in aceleasi imprejurari.

Tot in anul 2003, Politia municipiului Suceava a cercetat-o pe fosta directoare a Sucursalei Suceava a Banc Post SA, Mihaela Foit, pentru inselaciune, intr-un dosar in care mai este vizat si un afacerist din Gura Humorului, pe nume Alin Constantin Macovei. Acesta din urma ar fi obtinut de la Banc Post Suceava un miliard de lei, in toamna anului 2000, din care nu a returnat nici macar un leu, In acest caz, Acest credit nu a aparut niciodata ca debit in balanta Sucursalei Banc Post Suceava, la toate controalele efectuate de centrala bancii, pina cind un salariat, care avea acces la informatiile legate de credite, a anuntat centrala Bancii.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii