Depozit Dedeman pe terenul defunctului Romups

vineri, 16 noiembrie 2012, 21:03
5 MIN
 Depozit Dedeman pe terenul defunctului Romups

Dedeman are planuri mari de extindere in municipiul Suceava. Cu o piata buna in zona, perspectiva fiind deschiderea unor linii comerciale de distributie a materialelor de constructie catre Ucraina, firma de bricolaj apartinand fratilor Adrian si Dragos Paval din Bacau urmeaza sa semneze un contract de vanzare -cumparare pentru cel putin doua hectare de teren din municipiul Suceava, in zona in care pana acum sapte ani functiona SC Romups SA Suceava. In anul 2005, SC Imotur SRL Suceava, firma patronata de Bogdan Lenta, a cumparat de la firma care a lichidat Romups-ul toate activele, inclusiv terenul de sub caldiri, la un pret foarte mic – circa 2,5 milioane de euro. Ulterior, in anul 2007, Imotur a vandut activele cumparate de la Romups cu un pret de trei ori mai mare catre Office Development din Bucuresti, firma care  prin intermediul Avrig 35 a platit 9,3 milioane de euro pentru cele 9,5 hectare de teren, cu cladirile aferente, ale defunctei societati comerciale sucevene

Imediat dupa achizitionarea terenului, Office Devolepment a trecut la daramarea tuturor constructiilor industriale de pe suprafata achizitionata si a cerut Primariei suceava obtinerea unui certificat de urbanism pentru construirea in zona respectiva a unui complex rezidential. Acest certificat a fost oferit firmei privite, la acea vreme, ca un important dezvoltator imobiliar in municipiul resedinta de judet. Se vorbea atunci, cu entuziasm, despre noi cartiere care sa transforme zona industiala Burdujeni intr-o zona rezidentiala, investiitile proaspat inaugurate pe ruinele defunctelor IFA si CPL, unde s-au ridicat centrele comerciale Iulius Mall si Suceava Shoping City.  Criza economica pornita in vara anului 2008 a stopat avantul firmei Office Development si a partenerului Avrig 35 in domeniul imobiliar. Conducerea municipiului Suceava a anuntat de altfel, de ceva vreme ca nu se mai pune problema constructiei de locuinte pe terenul fostului Romups.

Extinderea Dedeman la Suceava produce temeri angajatilor de la Baumax

Im aceasta toamna insa pentru Office Development SRL a venit o alta oportunitate, in ceea ce priveste utilizarea terenului cumparat cu pret mare de la omul de afaceri sucevean Bogdan Lenta.

Firma de bricolaj (comert cu materiale de constructii, n.r.) Dedeman, patronata de fratii Adrian si Dragos Paval din Bacau, care acum patru ani si-a inaugurat un magazin de profil in municipiul Suceava, pe strada Cernauti, intre Itcani si comuna Scheia, doreste sa se extinda. Are in vedere amenajarea unui depozit mare pentru marfa ce se doreste a fi comercializata pe relatia Romania  – Ucraina. Cel mai bun loc identificat pentru dezvoltarea acestei noi investitii a fost identificat pe terenul fostului Romups, lasat de firma bucuresteana Office Development SRL in paragina dupa ce renuntase la proiectul imobiliar anterior. Noul depozit Dedeman ar urma sa aiba o suprafata construit de 18.000 de metri patrati – 1,8 hectare de teren. Cei de la Office Development SRL s-au adresat insa Primariei Suceava pentru obtinerea unui nou certificat de urbanism pentru spatii comerciale, parcari, etc, aferente intregii suprafete de 9, 63 de hectare de pe Calea Unirii.

Conform Primariei Suceava, in data de 9 noiembrie 2012, s-a eliberat certificatul de urbanism nr. 1042, prin care s-a aprobat comasarea parcelelor cu numerele cadastrale 33144, 177/10, 33163 din  zona respectiva (reprezentant intreaga suprafata pe care o are in proprietate  Office Development SRL si intocmirea Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z.) in vederea construirii unui centru comercial, locuri de parcare, sistematizare verticala, imprejmuire, racorduri/bransamente la retele urbane de utilitati edilitare si obtinere de autorizatie de construire pentru un centru comercial, locuri de parcare, sistematizare verticala, utilitati edilitare, organizare de santier.

La Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara nu a fost inca inregistrata tranzactia dintre cele doua firme astfel incat nu se cunosc cifrele acesteia. Cert este insa ca, peste drum de viitoarea investitie, angajatii de la magazinul Baumax, de la Suceava Shoping City, cu obiect de activitate similar celor de la Dedeman se tem ca locurile lor de munca vor fi puse in primejdie, dupa ce ridicarea noii investitii.

Dedeman, o afacere de succes a doi frati din Bacau

Dedeman este afacerea de succes a doi antreprenori bacauani, fratii Adrian si Dragos Paval care, incepand cu anul 1992, au dezvoltat lantul de retail cu materiale de constructii si pentru amenajari interioare, de tip Do-It-Yourself (DIY), destinat celor ce doresc sa isi construiasca si sa-si amenajeze caminul.

La 20 de ani de la deschiderea primului magazin de tip DIY cu suprafata de peste 5000 metri patrati Dedeman a devenit lider national in retailul materialelor de constructii si al amenajarilor interioare, cu capital 100% romanesc, operand in prezent o retea de 30 de magazine.

In 1994, Dedeman avea 11 angajati. In 2002, pentru reteaua de retail cu materiale de constructii si pentru amenajari interioare lucrau 245 oameni. Astazi, la Dedeman are peste 6000 de angajati. In reteaua de magazine Dedeman de vand articole destinate instalatiilor termice, sanitare, electrice, de canalizare si gaz, materiale de baza in constructii, materiale pentru amenajari interioare, scule si accesorii, unelte si utilaje, echipamente de protectie, articole pentru gradina, mobilier, electronice si electrocasnice. Este vorba acum despre 45.000 de repere, acestea provenind de la producatori nationali sau din importuri – Franta, Italia, Spania, Polonia, Slovacia, Germania si China.

Cheltuielile de inmormantare la  Romups – platite de omul de afaceri Bogdan Lenta prin firma IMOTUR

In decursul anilor care s-au scurs dupa evenimentele din decembrie 1989, prestigiul societatii ROMUPS, fosta Intreprindere de Utilaje si Piese de Schimb Suceava s-a diminuat continuu, de asemenea si importanta ei economica, pina cind firma a sucombat, intrind in faliment . Daca "pina la revolutie", fabrica era etalonul industriei mecanice judetene prin dotarile moderne la acea vreme dar si prin nivelul inalt de calificare profesionala al salariatilor, fiind o pepiniera din care s-au ridicat multe cadre didactice tehnice ale Univesitatii Stefan cel Mare, avantul revolutionar al maselor largi de angajati alimentat din plin de lideri sindicali oportunisti si verosi au transformat unitatea altcandva de elita intr-un mastodont ruginit din fier si beton. S-a ajuns sa se lucreze pe stoc, fara garantia valorificarii marfurilor produse, pentru salarii de mizerie si fara a se plati datoriile catre bugetul de stat ani in sir.

In luna mai a anului 2003, Casa Judeteana de Pensii a cerut falimentul SC Romups SA. Administrator judiciar a fost numita firma ACCER EXPERT iar creditorii principali ai firmei – DGFP, Casa de Pensii, CAS si AJOFM – au acceptat planul de reorganizare judiciara propus.

In octombrie octombrie 2004, dupa un an si patru luni de la declansarea reorganizarii judiciare, care s-a dovedit a fi un esec, la SC Romups SA a fost declansata procedura de faliment.

In luna august a anului 2005, judecatorul sindic a validat licitatia organizata de catre SC ACCER LICHIDATOR –  fosta ACCER EXPERT pentru vinzareaa activelor SC Romups SA catre firma IMOTUR SRL Suceava, apartinand lui Bogdan Lenta. Valoarea tranzactiei – 2,5 milioane de euro – 91 de miliarde de lei vechi, o tranzactie considerata, atit de lichidator, cit si de principalul creditor – DGFP Suceava, ca una multumitoare, in conditiile in care cea mai mare parte din suma obtinuta va fi virata in contul debitelor la bugetul de stat, care ajunsesera, intre timp, la 137 de miliarde de lei. In anul 2007, IMOTUR a vandut activele cumparate de la Romups cu un pret de trei ori mai mare catre Office Development din Bucuresti, firma care  prin intermediul Avrig 35 a platit 9,3 milioane de euro pentru cele 9,5 hectare de teren, cu cladirile aferente, ale defunctei societati comerciale sucevene. In anul urmator cladirile au fost daramate iar pe locul ramas ar fi trebuit sa se contruiasca un cartier de locuinte. Proiectul a fost abandonat, odata cu venirea crizei economice mondiale dar noile semnale privind valorificarea terenului defunctului Romups par a fi incurajatoare.  (Neculai ROSCA)

Comentarii