Festivalul national al oualor incondeiate, saptamana viitoare, la Ciocanesti

miercuri, 23 februarie 2011, 21:07
3 MIN
 Festivalul national al oualor incondeiate, saptamana viitoare, la Ciocanesti

In perioada 4-6 martie, la Ciocanesti se va desfasura o noua editie a Festivalului national al oualor incondeiate, manifestare aflata la cea de-a opta editie. Organizatorii evenimentului sunt  Primaria comunei, in colaborare cu Consiliul Local, Centrul Cultural Bucovina si Consiliul Judetean  Suceava.  Potrivit primarului comunei Ciocanesti, Gheorghe Tomoiaga, in aceasta localitate exista o comunitate mare de artizani, de peste 100 de persoane, care traiesc din arta incondeiatului de oua. Desi este o comuna mica, festivalul a reusit sa se impuna ca o traditie, fiind dedicat in special artei "inchistririi" oului si artizanilor din sat.

Programul manifestarii va incepe pe 4 martie cu un colocviu dedicat oului incondeiat, traditiei plutaritului pe Valea Bistritei Aurii si o expozitie de instrumente traditionale, cum ar fi trambita, buciumul, tulnicul, fluierul, cornul, cobza si trambita. In aceeasi zi, participantii vor fi prezenti la un simpozion si o intalnire culturala sub genericul "Cartea bucovineana, mostenire pentru urmasi". Ziua de 5 martie va fi dedicata paradei portului traditional, expozitiei de oua incondeiate si concursului de incondeiere, concursului gastronomic cu preparate traditionale de post si Balului Festivalului, care vor avea loc la Caminul Cultural din centrul comunei.

La Ciocanesti de peste opt  ani  se aduna artisti din tara  pentru a participa la concursul decorarii celui mai frumos ou din Romania. Trebuie amintit ca fata de alte sate din judet, localnicii  din Ciocanesti folosesc tehnica cerii de albine, in care fiecare strat de ceara ascunde culoarea anterioara iar oul este scufundat pe rand in diverse culori. Fondul cromatic dominant este negru pe care se vede o bogatie de ornamente in alb, galben, portocaliu, adaugandu-se intotdeauna si putin rosu. Ultima zi a festivalului este dedicata expozitiei cu vanzare de oua incondeiate  iar in bisericile din Ciocanesti si Botos vor fi oficiate slujbe religioase.

La aceasta editie, potrivit edilului comunei Gheorghe Tomoiaga sunt asteptati sa participe aproximativ 300 de incondeietori de oua din intreaga tara, in special din zonele renumite in inchistrire. "Baza festivalului este axata pe arta populara traditionala, pe vechile instrumente muzicale  si pe arta incondeierii oualor. Nu trebuie omis faptul ca la muzeul din localitate functioneaza o scoala de incondeierie a oualor care a scos deja as spune maestri in acest mestesug. Este o satisfactie a noastra ca dragostea pentru arta traditionala nu se va pierde, asa cum aveam sa avem impresia cu multi ani in urma. Acestora li se alatura portul popular traditional scos in relief la festival atat prin modelele de pe costumele natioanale cat si de prin inchistrirea oualor", ne-a mai spus primarul comunei. Juriul va fi format  din profesori in istoria artelor, muzeografi, specialisti in folclor care "pot face deosebirea intre opinca si kitsch". "Avem in vedere stilul nou, creativ, o idee preluata de la presedintele ANTREC Suceava. Promovarea stilului creativitatii, elementele traditionale imbinate cu cele noi, cat de cat cultivate. E vorba aici de imaginatia creatorului, de talentul fiecaruia", a mai precizat primarul Tomoiaga.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii