Harsovschi anunta amenzi pentru asociatiile unde factura la caldura nu este calculata corect

marți, 27 ianuarie 2009, 22:23
4 MIN
 Harsovschi anunta amenzi pentru asociatiile unde factura la caldura nu este calculata corect

Viceprimarul Lucian Harsovschi a anuntat ca de ieri au inceput controale la toate asociatiile de proprietari din municipiul Suceava pentru verificarea modul de calculare a facturilor la incalzire. Mai exact, inspectorii primariei vor verifica daca sefii asociatiilor de proprietari respecta Hotararea de Consiliu Local nr. 231/2008, aprobata anul trecut in luna septembrie, prin care fiecare 20% din valoarea totala a facturii reprezinta cheltuieli comune si trebuie platite in comuna de toti locatarii blocului, indiferent daca sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de incalzire. Harsovschi a precizat ca a dispus realizarea acestor controale dupa ce pe adresa serviciului de specialitate din cadrul Primariei Suceava au fost primite mai multe sesizari din partea sucevenilor care se plang ca ei trebuie sa plateasca caldura pentru spatiile comune in timp ce vecinii de la alte asociatii nu sunt pusi la plata.

"In cazul in care se constata ca factura nu a fost calculata corect din rea-credinta vom aplica amenda maxima de 3.000 de lei. Am stabilit si amenzi pentru cei care refuza sa plateasca cheltuielile pentru spatiile comune. In acesta caz amenda este de la 200 la 500 de lei", a precizat Harsovschi. El a adaugat ca in urmatoarea luna vor fi verificate toate cele 104 asociatii de proprietari existente in municipiul Suceava.

Prin actul normativ amintit a fost stabilit un regulament privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii de imobile de tip condominiu in cazul folosirii sistemelor de repartizare a consumurilor pentru incalzire si apa calda. Printre altele, prin aceasta hotarare s-a stabilit un sistem unitar si reguli stricte in ce priveste citirea repartitoarelor de costuri si calcularea facturilor la incalzire. De asemenea, regulamentul prevede si sanctiuni pentru consumatori, asociatii de proprietari si firmele de repartitoare in cazul in care aceste norme vor fi incalcate.

Ce spune regulamentul despre citirea repartitoarelor si calcularea facturii la incalzire

Astfel, prin acest regulament s-a stabilit ca in cazul in care o parte din locatarii unui bloc renunta la utilizarea repartitoarelor de costuri pentru incalzire iar procentul locuintelor in care sunt montate repartitoare scade sub 80%, facturile la incalzire pentru toti locatarii din acel bloc vor fi calculate in functie de suprafata utila a apartamentelor. De asemenea, regulamentul prevede ca sucevenii sunt obligati sa permita citirea repartitoarelor de catre firmele specializate sau de reprezentantul asociatiei de proprietari, in caz contrar urmand a fi sanctionati cu amenzi de pana la 500 de lei (cinci milioane lei vechi). Firmele de repartitoare vor fi obligate sa repartizeze cel putin 20% din cantitatea de energie termica inregistrata de contorul de scara pentru spatiile comune.

De asemenea, programele de calcul utilizate pentru repartizarea consumurilor trebuie sa contina o baza de date pentru toate combinatiile rezultate dintre tipul de repartitor utilizat si tipul de corp de incalzire pe care este montat repartitorul. Firmele de specialitate trebuie sa sigileze fiecare repartitor in parte. De asemenea, se prevede ca firmele vor putea monta doar repartitoare electronice cu doi senzori si transmisie auto. Acest tip de repartitoare pot fi citite fara accesul in apartamente a personalului firmelor de specialitate.

De asemenea, firmele vor fi obligate sa efectueze citirea repartitoarelor de costuri cu personalul propriu, corelat cu citirea contoarelor de energie termica montate la bransamentul blocului. In plus, se interzice calculul pentru repartizarea cheltuielor cu incalzirea acolo unde nu au fost montate reaprtitoare in proportie de cel putin 80% din totalul apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire. De asemenea, firmele nu au voie sa monteze repartitoare de costuri in blocurile unde mai mult de jumatate din locuinte au fost debransate de la incalzire.

Regulamentul obliga societatea de termoficare sa asigure transparenta totala in ce priveste calcularea facturilor si sa nu comunice datele privind consumurile de energie termica catre firmele de repartitoare pentru blocurile in care nu sunt respectate prevederile legale. Regulamentul prevede constituirea unei baze de date pentru repartizarea consumurilor de energie termica. In acest sens firmele de repartitoare impreuna cu asociatiile de proprietari vor face o inventariere a suprafetelor echivalente termic. In regulament corpurile care cedeaza caldura in condominiu au fost identificate ca fiind caloriferele, armaturile metalice si nemetalice si conductele izolate sau neizolate de otel, tip multistrat, polipropilena, pexgol.

Regulamentul prevede ca in cazul in care proprietarul unei locuinte nu asigura citirea repartitoarelor de apa calda sau apa rece sau nu declara personal consumul, cantitatea de apa impusa la plata va fi de 4,5 metri cubi de persoana. In cazul in care situatia se repeta si urmatarea luna se va proceda in acelsi mod iar canitatile de apa impuse nu vor fi adunate la apometru, aceasta constituindu-se ca o sanctiune pentru nedeclararea consumurilor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii