Insolventele crizei la Suceava

joi, 05 noiembrie 2009, 22:09
3 MIN
 Insolventele crizei la Suceava

O situatie ce ne-a fost pusa la dispozitie de Oficiul Registrului Comertului Suceava releva punctual locurile in care criza economica a atacat mai bine in acest an, prin prisma domeniilor de activitate in care s-au inregistrat cele mai multe firme ce au intrat in insolventa.

Ca o prima comparatie, in primele zece luni ale acestui an au intrat in procedura de insolventa un numar de 273 de societati comerciale din judetul Suceava, cu 41 mai multe decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

O trecere in revista a domeniilor de activitate in care s-au inregistrat cele mai importante cresteri a numarului de intrari in insolventa indica foarte bine unde a lovit criza mai puternic, cu specificatia ca, desi in anumite domenii numarul agentilor economici ajunsi in incapacitate de plata este mai mic, trebuie tinut cont de puterea economica a acestora.

Astfel, cele mai multe insolvente s-au inregistrat in primele zece luni ale acestui an in judetul nostru la firme care au ca principal obiect de activitate comertul cu amanuntul. 73 anul acesta, fata de 67 anul trecut si-au blocat afacerile din acest motiv. In comertul cu ridicata si intermedieri, au intrat in insolventa anul acesta un numar de 31 de firme, fata de 22 anul trecut.

Foarte grav este insa faptul ca in domeniul constructiilor, considerat unul dintre motoarele economiei judetene, numarul firmelor care au intrat in insolventa a crescut cu zece, de la un an la altul – 28 pana la 31 octombrie 2009 fata de 18 in perioada corespunzatoare a anului trecut. In agricultura a crescut de asemenea numarul firmelor ajunse la capatul drumului, noua intrand in insolventa anul acesta fata de cinci, anul trecut. La fel s-a intamplat in domeniul industriei textile, de imbracaminte si incaltaminte, unde anul acesta au fost inregistrate noua cazuri de insolventa fata de sase anul trecut. Si in domeniul hotelurilor si restaurantelor a crescut numarul insolventelor, de la 14 anul trecut, la 16 anul acesta. In domeniul transporturilor si a activitatilor conexe, numarul insolventelor deschise in acest an este de 19, fata de 10 anul trecut.  

S-au constatat anul acesta insolvente si la firme din domenii mai speciale, cum sunt cele de protectie si paza dar si din domeniul invatamantului, inregistrandu-se, in premiera, doua insolvete la protectie si paza si una in domeniul invatamantului. De asemenea, a crescut numarul firmelor intrate in insolventa din domeniul activitatilor distractive si recreative – cinci in acest an, fata de doua anul trecut.

S-a inregistrat si scaderi a numarului de agenti economici intrati in insolventa, la cateva categorii. In industria alimentara, au ajuns la liman anul trecut 12 firme, numai doua intrand in insolventa in acest an. In industria lemnului situatia a fost dramatica anul trecut, cand au intrat in insolventa 38 de societati comerciale, dar la fel de dramatica poate fi considerata si in acest an, cand, pana la 31 octombrie s-a dispus deschiderea procedurilor de insolventa pentru 32 de firme. In productia de mobila, anul trecut s-au inchis din cauza debitelor neplatite cinci societati iar anul acesta doar doua.

Ramane de vazut cun va arata statistica la sfarsitul anului, in conditiile in care pe rolul Tribunalului Suceava se inregistreaza saptamanal intre 40 si 50 de cereri de deschidere a procedurilor de insolventa – faliment impotriva firmelor sucevene. Desigur, instanta urmeaza sa stabileasca daca aceste cereri sunt sau nu intemeiate.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii