Inspectoratul Scolar Judetean, in cautarea celor aproape 1.000 de absolventi care au spus „pas” liceului

vineri, 21 septembrie 2012, 21:01
3 MIN
 Inspectoratul Scolar Judetean, in cautarea celor aproape 1.000 de absolventi care au spus „pas” liceului

Dupa incheierea ultimei etape de admitere in invatamantul liceal de stat, desfasurata in prima saptamana a lunii septembrie 2012, circa 1.000 de locuri in clasa a IX-a au ramas neocupate in colegiile, liceele si grupurile scolare din judetul Suceava. Pentru a explica diferenta dintre planul de scolarizare si numarul admisilor in ciclul liceal, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean vor incerca sa identifice situatia absolventilor de clasa a VIII-a, respectiv cati dintre ei au plecat in strainatate sau cati au abandonat scoala, limitandu-se la invatamantul gimnazial.

Conform reprezentantilor Inspectoratului Scolar Suceava, "diferenta constatata in nerealizarea planului de scolarizare la invatamantul liceal, in ultimii ani, este explicata de cauze precum posibilitatile financiare reduse pentru elevii din mediul rural de a frecventa liceul in alte localitati (costuri de naveta, cazare, masa) sau lipsa motivatiei frecventarii si absolvirii studiilor liceale, in conditiile dificultatilor obtinerii unui loc de munca".

Totodata, o serie de alte situatii sociale intalnite in familiile cu multi copii precum venituri reduse sau chiar inexistenta acestora, parinti plecati in strainatate au ca efect imposibilitatea asigurarii costurilor studiilor. De asemenea, exodul sucevenilor peste hotare si deplasarea elevilor impreuna cu acestia in vederea continuarii studiilor in strainatate, este o alta cauza invocata de ISJ in ceea ce priveste diferenta intre planul de scolarizare si numarul admisilor in clasa a IX-a. Admiterea computerizata in invatamantul liceal de stat, la nivelul judetului Suceava, a insemnat cuprinderea a putin peste 6.800 absolventi de clasa a VIII-a si neocuparea a circa 1.000 de locuri. Mai exact, in invatamantul liceal, la clasa a IX-a au fost propuse 305 clase (8.284 locuri), dintre care: 276 la zi (7728 locuri), doua clase la seral (56 locuri), 11 clase la frecventa redusa (308 locuri) si 16 clase  in invatamantul special (192 locuri). La finalul etapelor de admitere a rezultat ocuparea locurilor in procent de circa 88%, realizandu-se 268 de clase a IX-a, cu un total circa 6800 elevi. Majoritatea situatiilor de neocupare au fost inregistrate la liceele tehnologice.

Locurile neocupate nu au dus la desfiintarea de posturi didactice

Cat priveste posturile didactice, deficitul de candidati raportat la asteptarile scolilor nu a avut un efect direct asupra organigramei institutiilor de invatamant liceal dat fiind faptul ca acestea nu au fost nevoite sa desfiinteze unele posturi didactice. "Nu au ramas cadre didactice fara post. Miscarea de personal s-a facut tinand cont de numarul de elevi inscrisi in aceasta vara in ciclul liceal", a precizat insp. Laura Hacman, purtator de cuvant in cadrul ISJ Suceava.

In total, circa 37 de clase de a IX-a au ramas neocupate. In municipiului Suceava, la Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza" 120 de locuri au ramas vacante, la Colegiul Tehnic „Petru Musat" mai sunt 75 de locuri libere, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara- 10 locuri iar la Colegiul Tehnic "Samuil Isopescu"- 155 de locuri (cinci clase).

In judet, numeroase locuri libere au ramas la Colegiul Agricol Falticeni, Liceul Tehnologic „Nicanor Morosan" din Partestii de Jos, Liceul Teoretic „Ion Luca" Vatra Dornei si Liceul Tehnologie Dorna Candrenilor. Specializarile ocolite de elevi au fost „Fabricarea produselor din lemn", „Industrie textila si pielarie" sau "Agricultura".

Sursa: OBIECTIV de SUCEAVA

Comentarii