Ion Lungu: „Termica nu mai are niciun viitor”

luni, 12 aprilie 2010, 19:34
5 MIN
 Ion Lungu: „Termica nu mai are niciun viitor”

Problema societatii sucevene de termoficare, aflata in carca municipalitatii de ani buni, pare sa se apropie cu pasi repezi de solutionare, desi nu intr-un mod convenabil pentru toate partile implicate. Conducerea SC Termica SA este asteptata in aceasta luna sa vina cu o solutie, insa primarul Ion Lungu respinge din start ideea retehnologizarii societatii actuale, mergand pe linia dezbatuta la nivel central, conform careia actualele societati de termoficare, construite inainte de anii ’80, trebuie abandonate, pentru ca sunt supradimensionate si costurile nu se inchid niciodata, motiv pentru care trebuie construite noi centrale de cogenerare, de inalta eficienta.

Actuala structura de functionare a societatii de termoficare presupune costuri foarte mari, suportate intr-o proportie apreciabila de catre municipalitate. Potrivit primarului Ion Lungu, numai in perioada 2004-2010, la capitolul termoficare, s-au facut plati in valoare de aproximativ 3.000 de miliarde lei, din care 250 miliarde reprezinta contravaloarea consumului de energie termica al institutiilor Primariei, 135 miliarde reprezinta subventiile platite de la Consiliul Local, 600 miliarde sunt investitii realizate de catre Primarie la capitolul transport si distributie a energiei termice, 660 miliarde constituie sume atrase de la bugetul de stat, iar restul de 1.355 miliarde reprezinta subventii si alte alocatii de la bugetul de stat. Edilul sef subliniaza faptul ca o treime din suma totala a venit doar de la Primarie, la care se adauga cele 660 de miliarde obtinute de la Guvern, prin lobby, una dintre cele mai mari sume date autoritatilor publice, care situeaza Suceava in topul national al oraselor care au beneficiat de cei mai multi bani de la Guvern pentru termoficare.

Mai mult decat atat, cea mai mare parte din toti acesti bani, respectiv 2.400 miliarde, a fost directionata catre societatea de termoficare si doar 600 de miliarde au fost platite de Primarie, atat din bugetul local, cat si din creditul "Utilitati si mediu", pentru investitiile facute la modernizarea punctelor si a retelelor termice.

Suceava ar putea fi prinsa in programul privind construirea unei centrale noi pe fonduri de mediu

La sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul discutiilor avute la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, referitor la proiectul privind viitorul termoficarii in orasele mari, primarul Ion Lungu a insistat ca si Suceava sa fie prinsa in programul privind construirea unei centrale noi, pe fondurile de mediu.

Potrivit acestuia, urmeaza deliberarea comisiei iar, in decurs de maximum doua luni de zile, se va sti exact care este strategia guvernamentala la acest nivel.

Avand in vedere faptul ca o asemenea centrala costa undeva la 20-25 milioane de euro, Primaria municipiului Suceava nu are posibilitati sa investeasca la Termica, intrucat este obligata sa investeasca in continuare in punctele termice si in retele care apartin domeniului public, societatea de termoficare tinand de domeniul privat. Prin urmare, atragerea unei parti din aceste fonduri de mediu pentru construirea noii centrale reprezinta o necesitate.

"Suntem intr-o situatie delicata. Nu se mai poate vorbi de retehnologizarea, remodernizarea societatii, pentru ca s-a spus foarte clar ca societatea Termica nu mai are niciun viitor. Deci trebuie sa construim o societate noua. Conducerii societatii ii transmit sa livreze o gigacalorie la un pret suportabil pentru populatie. Si asa am mers prea mult in aceasta formula – ba ca se va privatiza, ba ca se va intampla ceva, ba ca vom fi preluati de Guvern, dar, in conditiile actuale in care ramane la Primaria Suceava, nu mai poate functiona. In actuala structura de functionare presupune costuri foarte mari. Sa nu uitam ca avem unul din costurile de productie cele mai mari din tara", a explicat primarul Ion Lungu.

Acesta s-a declarat pesimist in legatura cu revenirea societatilor de termoficare la Guvern, bazandu-se pe faptul ca ideea se vehiculeaza fara niciun rezultat concret, inca din 2007. In conditiile in care Termica ramane la Primaria Suceava, solutia acceptata s-ar referi la un nou sistem de societate, pana la finalizarea caruia Primaria va continua sa investeasca in reteaua de transport si distributie a energiei termice.

"Intr-o intalnire de 700 de oameni nu se poate discuta si stabili strategia de privatizare la Termica, motiv pentru care nu voi participa la convocarea de maine a salariatilor ", a declarat, ieri, Ion Lungu

In cursul zilei de astazi, la ora 12.00, este programata sa aiba loc o intrunire a conducerii si a celor 700 de angajati ai societatii de termoficare, pentru a discuta soarta acesteia. Primarul Ion Lungu a declarat ca nu va da curs invitatiei, intrucat, in opinia lui, aceasta nu reprezinta cea mai corecta modalitate de abordare a problemei, intrucat nu se poate adopta o solutie in cadrul unei intruniri de peste 700 de persoane.

"Anuntul celor de la Termica, in care au convocat toate sindicatele – cei 700 de salariati – pentru a stabili strategia societatii, imi aduce aminte de situatia anilor ‘90. Intotdeauna am avut respect si o colaborare buna cu sindicatele de la Termica. Chiar si atunci cand a fost acea incercare de privatizare, din comisia de privatizare au facut parte si reprezentantii sindicatelor si eu sunt convins ca in toate deciziile care se vor lua la Termica vor fi consultate si sindicatele. Parerea mea este ca intr-o intalnire de 700 de oameni nu se poate discuta si stabili strategia de privatizare si, ca atare, nu voi participa maine la intalnire, mai ales ca acolo sunt si mai multe sindicate si nu vreau sa par partizanul niciunui sindicat de la Termica, pentru ca nu ascund faptul ca mai sunt discutii si animozitati intre acestea. Raman deschis la dialog cu liderii de sindicat", a declarat, ieri, primarul Ion Lungu.

Potrivit acestuia, problema la Termica este una de sistem, si nu a aparut din vina angajatilor, care si-au facut datoria in anii trecuti, dar si in aceasta iarna, asigurand caldura sucevenilor, insa, in ciuda compromisurilor facute in ideea de a salva patrimoniul si locurile de munca, s-a ajuns la un moment in care nu se mai poate amana luarea unei decizii, avand in vedere si ce s-a stabilit la nivel guvernamental. Prin urmare, edilul sef asteapta o propunere din partea conducerii societatii de termoficare, dar doar in ceea ce priveste construirea unei centrale noi, de cogenerare, dimensionata la nevoile actuale ale sucevenilor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii