Judecarea dosarului retrocedarii padurilor catre FBORB, amanata pentru 9 noiembrie

marți, 28 septembrie 2010, 21:11
3 MIN
 Judecarea dosarului retrocedarii padurilor catre FBORB, amanata pentru 9 noiembrie

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ieri un nou termen in dosarul privind punerea in posesie a Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei cu peste 160.000 de hectare de teren de padure de pe teritoriul judetului Suceava.

La Inalta Curte au fost prezenta ieri din partea Directiei Silvice Suceava practic toata conducerea institutiei, cu avocati de la case de avocatura importante si in mod corespunzator, Fundatia a fost reprezentata de avocati de prestigiu. Judecarea pe fond a cazului nu s-a produs ieri pentru ca o a treia parte in proces, un proprietar privat care revendica la randul sau o suprafata de teren care se suprapune peste revendicarile FBORB.

Directorul Directiei Silvice Suceava, Mihai Mihetiu, prezent la sedinta instantei spureme de ieri, a declarata ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis acordarea unui nou termen de judecata pentru data de 9 noiembrie 2010, din ratiuni de procedura, existand un intervenient in nume propriu. "Noi ne pastram increderea in actul de justitie, avem convingerea ca in momentul de fata, prin recursul depus vom reusi sa lamurim situatia, in apararea ideii de dreptate si de adevar atat istoric cat si ca notiune juridica. Suntem, de asemenea convinsi ca punctul de vedere prezentat de Directia Silvica Suceava reprezinta realitatea documentata juridic, tehnic, istoric si cultural in legatura cu aceasta problema", a declarat directorul Directiei Silvice Suceava Mihai Mihetiu care a dorit sa precizeze ca aceleasi puncte de vedere sunt impartasite si de Ministerul Finantelor ca reprezentant al statului roman dar si de Directia Silvica Suceava care apara dreptul de administratie al Regiei Nationale a Padurilor asupra terenurilor revendicate de FBORB. "De admirat din nou pozitia prefectului judetului Suceava, Sorin Popescu, cosecventa  si ferma ca atitudine in aceasta chestiune, continute in intampinarile si concluziile scrise depuse in cauza de catre consilierul juridic al institutiei prefectului, pentru termenul de astazi (ieri, n.r.)

Intabulari blocate la OCPI din cauza modului in care au fost delimitate pretentiile imobiliare ale FBORB

Miza acestei dispute in instanta este uriasa pentru judetul Suceava. Se stie ca in urma unei hotarari favorabile din primavara acestui an data de Curtea de Apel Timisoara, fundatia de drept privat Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei a dobandit dreptul de proprietate asupra unei suprafete de peste 160.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, care reprezinta cam 20% din suprafata administrativa a judetului nostru. Sentinta de la Timisoara este insa executorie iar reprezentantii fundatiei au initiat demersurile de punere in executare a acesteia, suspendate pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide in cauza si pana cand contestatiile la deciziile de suspendare anterioare ale instantelor sucevene vor fi judecate.

In acest context, la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara vin tot mai multe reclamatii referitoare la modul in care s-a facut delimitarea terenurilor revendicate de FBORB si cele ale cetatenilor privati, a localitatilor dar si a tarii. Sunt astfel situatii semnalate deja in care aceste delimitari au  facute cu creionul rosu al lui Molotov, care, dupa caz, poate fi subtire ca mina de pix sau gros ca rujul. In acest fel s-a exprimat unul dintre sucevenii suparati ca delimitarea proprietatii intre Fondul Bisericesc si restul lumii trece prin curtea sa, printre sura si casa. Cadastristii care trebuie sa avizeze pretentiile imobiliare ale FBORB sunt, pe de alta parte exasperati ca delimitarea geografica a proprietatilor se face pe coaste de padure iar nu pe vai sau culmi de deal, cum ar fi normal ceea ce face aproape imposibila munca pe teren a lucratorilor cadastristi. In plus, suprafetele revendicate ies din spatiul judetul. Adunate toate suprafetele revendicate, acestea nu incap in judetul Suceava, trecand pur si simplu in Ucraina.

Directorul OCPI Suceava, Romica Andreica, nu a dorit sa comenteze in privinta dreptului de proprietate a unuia sau altuia dintre petenti, dorindu-si o rezolvare cat mai rapida a cazului. Este cert, din punctul sau de vedere, ca nu se pot face foarte multe intabulari din cauza suprapunerilor cu terenurile revendicate de FBORB. "Respectam dreptul de proprietate al fiecaruia atat timp cat acesta are o baza juridica in spate", a completat directorul OCPI, Romica Andreica.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii