Politistii de la tara, obligati sa circule doar pe jos dar admonestati ca nu intervin rapid la evenimente

marți, 25 august 2009, 21:51
4 MIN
 Politistii de la tara, obligati sa circule doar pe jos dar admonestati ca nu intervin rapid la evenimente

Lucratorii de la posturile de politie din mediul rural al judetului Suceava au ajuns vremuri grele. Daca pana acum mai putin de un an, dotati fiind cu loganuri noi si stralucitoare, mergeau cu masina postului si dupa tigari, criza i-a lovit in vara aceasta profund. Mai intai au disparut micile beneficii care faceau atragatoare meseria de politist rural – sumele alocate de Ministerul de interne pentru plata chiriei, daca acestia lucrau in alta localitate decat cea de domiciliu. Mai apoi, au fost informati ca pana la sfarsitul lunii septembrie a acestui an, nu vor pupa niciun mililitru de combustibil pentru masinile ce le au in dotare. Una peste alta, de la centru a venit zilele trecute o adresa prin care lucratorii din cadrul birourilor de politie rurala si cei de la posturile de politie din mediul rural sunt admonestati de conducerea  IPJ pentru ca nu intervin la timp la situatiile de urgenta.

Astfel, din cauza lipsei fondurilor care sa acopere plata compensatiilor pentru chirii, multi politisti din mediul rural au optat sa se mute cu activitatea in localitatile de domiciliu, acolo unde, cei care nu au locuinta, au posibilitatea sa locuiasca la parinti ori la rude. Banii aferenti acestor compensatii nu au mai venit de doua luni iar de la nivel central s-a oferit aceasta posibilitate. Aceste transferuri au produs insa importante dezechilibre in randul efectivelor posturilor de politie, existand riscul ca unele dintre acestea sa ramana practic fara lucratori.

In zona Radauti, de exemplu, in mai multe localitati bate vantul prin birourile posturilor de politie de la tara, efectivele fiind drastic diminuate. Astfel, la postul de politie Dornesti, cu o schema de cinci politisti, lucreaza numai doi, la Granicesti, aceeasi situatie. La Arbore, din patru politisti au ramas doi dar situatii si mai grave se regasesc la posturile de politie din Fratautii Noi si Straja, unde au mai ramas sa tina piept infractionalitatii locale doar cate un singur agent de politie.

Situatia devine si mai dramatica daca acestia ar dori sa plece in concediu de odihna ori, Doamne fereste, s-ar imbolnavi. Unica solutie ar fi detasarea in aceste locuri a altor lucratori de politie, ce vor trebui directionati din alta parte, diminuand acolo schema de personal.

Pe de alta parte, politistii de la tara nu au de ales acum, in mod oficial decat intre coborarea din podul posturilor a bicicletelor cu care fusesera inzestrati in urma cu cativa ani ori mersul pe jos, care, desigur, este sanatos, dar nu asigura viteza de reactie in cazul unor interventii de urgenta. Pentru ca, nici pe jos si nici cu bicicleta nu se poate ajunge in timp util pentru rezolvarea unei situatii semnalate prin apelul unic 112 de exemplu, cu atat mai putin se poate retine si transporta pentru audieri, la post, un infractor. "Cum sa-l ducem? In carca sau pe portbagajul bicicletei?" se intreaba politistii afectati de criza. Acestia nici nu se mai gandesc la sansa pe care ar avea-o daca se vor afla in urmarirea vreunei persoane suspecte, care sa tasneasca de sub nasul lor cu o masina de ultima generatie. Pentru situatii curente, politistii din mediul rural apeleaza la solutii ad hoc. Cei care au reusit sa puna ceva deoparte in vremurile bune si au masina proprietate personala, o mai utilizeaza pe aceasta. Altii apeleaza la prieteni ori ies, pur si simplu, la ocazie.

Pe acest fond, nu au cum sa nu fie suparati bietii lucratori ai posturilor de politie din mediul rural pe sefii lor de la Suceava care zilele trecute le-a transmis  o atentionare ca nu reactioneaza in timp util la sesizarile venite prin 112 si la alte solicitari urgente, ca se intervine cu intarziere si in acest fel graficele de rezolvare a sesizarilor simulate pe calculatoarele IPJ-ului nu sunt respectate in teritoriu.

Dupa 15 septembrie problema se va rezolva, da asigurari conducerea IPJ

Seful serviciului logistica din cadrul IPJ Suceava, comisarul sef Alexa Teodorovici a acceptat ca situatia este grea, fiind, conform spuselor sale, prima luna in care politia suceveana se confrunta cu problema lipsei de combustibil. El a dat asigurari ca lucrurile sunt pe cale sa se remedieze. "Poate ca nu am fost suficient de expliciti. Dam asigurari ca vom pune la dispozitie combustibil, pana cand se va rezolva problema la nivel central, macar pentru interventiile la 112, chiar si pentru mediul rural. Cate 15 – 20 de litri de combustibil, tot vom da. Maxim in data de 15 septembrie insa se va rezolva problema si se va functiona ca si inainte pentru ca vom avea 150 de tone de combustibil din rezerva de stat cu care vom putea functiona inca cinci -sase luni fara grija, la capacitate maxima. Este prima luna cand ne confruntam cu asemenea situatie si speram sa fie ultima", a declarat comisarul sef Alexa Teodorovici.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii