Prezenta la vot, in toate localitatile judetului Suceava

luni, 30 iulie 2012, 19:40
11 MIN
 Prezenta la vot, in toate localitatile judetului Suceava

La Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei din data de 29 iulie, in judetul Suceava, si-au exprimat dreptul la vot un numar de 243.448 de persoane inscrise in copiile de pe listele electorale permanente si in listele electorale suplimentare. Numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente in judetul Suceava a fost de 574.627 persoane, prezenta la vot in judet fiind 42,36%. Conform Biroului de presa al Prefecturii Suceava, numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „DA" a fost de 208.721 – 85,73%, iar numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul „NU a fost 31.364 – 12,88%. Pe de alta parte, prefectul Florin Sinescu a aratat ca rezultatul final comunicat de la Biroul Electoral Judetean a fost extrem de apropiat de estimarile initiale facute la o parte din sectiile de votare si unde rezultase o prezenta la vot de 42,55%.

De remarcat faptul ca numarul voturilor nule a fost de 3.363, ceea ce in rapoprt cu participantii la vot ar insemna 1,38%, mult mai scazut decat la alegerile locale din 10 iunie unde numarul de voturi nule la Consiliul Judetean Suceava a fost de circa 28.000 iar la functia de presedinte al Consiliului Judetean aproape 20.500 de voturi au fost anulate. Numarul total al intampinarilor si contestatiilor depuse la referendumul din 29 iulie, in judetul Suceava, a fost de 19, toate fiind solutionate insa la nivelul birourilor electorale de la sectiile de votare.

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul de Politie Judetean Suceava in ziua alegerilor s-au produs un numar de 16 incidente electorale din care 7 in mediul urban si 9 incidente in mediul rural. Pentru doua incidente s-au intocmit lucrari penale, in doua cazuri s-au constatat contraventii, iar in 11 situatii incidentele nu s-au confirmat. A existat o situatie in care IPJ Suceava si-a declinat competenta catre Biroul Electoral Judetean. Pana la ziua referendumului, pe toata perioada campaniei electorale, Inspectoratul de Politie Judetean Suceava raporteaza un numar de 4 incidente, 2 in mediul urban si 2 in mediul rural.

„Consider ca referendumul s-a desfasurat corect in judetul Suceava, in conditii de transparenta si legalitate, numarul incidentelor electorale a fost minor si nu a afectat desfasurarea procesul electoral si climatul de ordine si siguranta publica. Cele aproximativ 1.500 de cadre din toate structurile Ministerului Administratiei si Internelor, politisti, jandarmi, politisti de frontiera, angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si-au facut datoria si au asigurat masurile de ordine in zona sectiilor de votare pentru prevenirea incidentelor de orice natura. A fost un proces electoral democratic, toti cetatenii care au dorit sa-si exercite dreptul la vot putand sa o faca", a declarat Florin Sinescu prefectul judetului Suceava.

Surprize neplacute pentru PSD in cateva localitati din mediul urban

Potrivit numaratorii celor de la PSD, dupa centralizarea si verificarea a 89% din sectii, rezultatele in ceea ce priveste prezenta la referendum arata ca, in mediul urban, procentul cel mai mare a fost in municipiul Vatra Dornei cu 54,25% si in orasul Dolhasca unde a fost o prezenta de 54,12% dintre alegatori. In ceea ce priveste comunele, prezenta cea mai mare a fost in Zamostea cu 81,21%, fiind singura localitate din mediul rural unde s-a inregistrat o pondere de peste 80% in ceea ce priveste prezenta la urne, singura care s-ar putea compara oarecum, dar si aceea la o distanta mare fiind comuna Boroaia cu o participare de 71,93%. Potrivit numaratorii PSD, comuna Boroaia este singura in care procentul a trecut de 70%, exceptand Zamostea unde acesta a depasit 80%.

Potrivit PSD, in municipiul Suceava s-a inregistrat o prezenta la urne de 40,22%, insa trebuie precizat ca la numaratoarea paralela realizata de PDL, in cartierul Burdujeni s-a inregistat o pondere de numai 33,68%, ceea ce insemna ca in alte cartiere ale municipiului Suceava a fost o prezenta ce urca pana spre 45%. Conform estimarii PDL, dintre locuitorii cartierului Burdujeni care s-au prezentat la urne, 82,91% au votat pentru demiterea presedintelui suspendat al Romaniei, Traian Basescu iar 15,92% s-au pronuntat impotriva, diferenta reprezentandu-o voturile anulate.

Conform  numaratorii facute de PSD si verificarilor in 89% din sectiile de votare, in municipiul Campulung Moldovenesc s-au prezentat 44,07% dintre alegatori iar in municipiul Falticeni procentul celor care au venit la urne a fost de 50,57% pe cand in municipiul Radauti s-a inregistrat cea mai scazuta prezenta la vot din toate municipiile din judetul nostru – 35,39% si una din cele mai scazute din mediul urban.

Cu o prezenta de 52,71%, orasul Brosteni se situeaza pe locul al doilea dupa Dolhasca iar la polul opus, cea mai scazuta prezenta in mediul urban, in judetul Suceava si una dintre cele mai scazute raportat la intregul judet s-a inregistrat in orasul Cajvana unde, potrivit celor de la PSD, au venit la referendum numai 21,77% dintre alegatori. Aceeasi pondere este si in numaratoarea paralela a celor de la PDL conform carora 77,77% dintre participanti au votat pentru suspendarea lui Traian Basescu. In orasul Frasin s-a inregistrat o prezenta de 34,71% spre deosebire de Gura Humorului unde procentul celor care s-au prezentat la urne a fost de 48,58%. Nici in orasele Liteni si Milisauti nu a fost o prezenta foarte buna, amebele abia trecand de 39%, in vreme ce la Salcea a fost un procent ce a trecut usor de 35%. Potrivit celor de la PDL, 82,5% din cei care s-au prezentat la vot, in Salcea, au votat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Siretul si Solca au ridicat stacheta in mediul urban cu procente de 48,58% si 46,67%, cat priveste prezenta la urne, insa Vicovu de Sus a coborat-o, prezenta la urne fiind de 32,21%.

In mediul rural, au fost oscilatii extrem de interesante, inregistrandu-se comune cu primari PDL care nu au reusit sa determine lumea sa stea prin case in loc sa mearga la vot, cum ar fi Baia, dar si localitati cu primari USL unde procentul celor care nu au participat la vot a fost chiar mai bun decat in multe localitati cu primari ai PDL, iar exemple elocvente in acest sens pot fi Dumbraveni si Marginea, doua din cele mai populate localitati din mediul rural.

Succese, dar si esecuri neasteptate pentru PDL in localitati din mediul rural

Comuna Adancata a avut o prezenta de 35,02%, atat dupa numataroarea PSD, cat si a celor de la PDL. Conform democrat liberalilor, 84,46% din cei care au mers la vot in Adancata au fost pentru demiterea lui Traian Basescu iar 14,18% au fost impotriva, restul voturilor fiind anulate.

In comuna Arbore procentul celor prezenta a fost de 31,79% potrivit celor de la PSD, in conditiile in care in comuna Baia rata de participare la vot a urcat la 61,47%, conform PSD. Atat PSD, cat si PDL au aratat ca procentul in cazul comunei Balaceana a fost de 58,49%, democrat liberalii precizand ca 89,52% s-au pronuntat pentru demiterea presedintelui Romaniei. In comuna Balcauti a fost un procent de 47,92% iar in comuna Berchisesti rata de participare a trecut de 59 de procente, in vreme ce la Bilca a fost o rata de participare ce s-a apropiat de 33%. Bogdanestiul a avut o rata de participare de 47,42% in vreme ce Bosanciul a fost comuna suceveana cu cea mai scazuta prezenta la vot de 21,31%, atat in datele PSD, cat si ale PDL. Un alt fapt extrem de interesant in ceea ce priveste comuna Bosanci ar fi, potrivit democrat liberalilor, nu doar ca prezenta la referendum a fost extrem de scazuta, ci si faptul ca impotriva demiterii lui Traian Basescu s-au pronuntat 35,69% dintre cei care au mers la urne, fiind practic un record din acest punct de vedere.

La Botosana a fost o prezenta de 27,16%, atat in centralizarea PDL, cat si a celor de la PSD potrivit carora la Breaza aceasta a fost de 45,59%. La Botosana, 89,17% din cei prezenti la urne au votat pentru demiterea lui Traian Basescu. Brodina a avut 32,45% prezenta la referendum, cu 0,55% mai putin decat Burla, insa la Bunesti rata de participare la referendum a fost un pic peste 50%. Cacica a avut o prezenta la vot de 48,29% potrivit masuratorilor PDL si PSD, democrat liberalii precizand ca 81,1% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Calafindestiul a avut o rata de participare de 38,95%, Capu Campului de 45,52%, Ciocanestiul de 54,94% iar comuna Ciprian Porumbescu de 33,58% in vreme ce la Comanesti ponderea a fost de 49,3%. Conform democrat liberalilor 81,82% din cei care s-au prezentat la vot in Ciprian Porumbescu si 90,58% din cei de la Comanesti au fost de acord cu demiterea presedintelui Romaniei. La Cirlibaba a fost o prezenta la vot de 36,97% iar la Cornu Luncii de 62,84%.

Calculele PSD si PDL nu coincid tot timpul, dar rar apar diferente majore

Cosna a avut o prezenta la vot de 62,26% iar Crucea de 57,19%. Cat priveste in comuna Darmanesti, estimarile PDL si PSD nu coincid, primii spunand ca a fost o prezenta de 32,45%, lucru confirmat si de primarul Danut Chidovet in vreme ce la PSD era o estimare de 36,32%, cu precizarea ca numaratoarea voturilor a fost realizata in proportie de 89% si este posibil ca in unele localitati sa apara diferente.

La Dolhesti s-a inregistrat o prezenta de 53,82%, la Dorna Arini fiind o prezenta de 54,84% iar la Dorna Candrenilor prezenta la urne a fost de 50,12%. 35,31% a fost prezenta la urne in comuna Dornesti, in vreme ce la Dragoiesti a fost o rata de participare de 58,92%, conform democrat liberalilor fiind 84,21%. La Draguseni a fost o rata de participare la vot de 62,47%, spre deosebire la Dumbraveni unde prezenta a fost doar de 28,81%.

In comuna Fantana Mare s-a inregistrata o prezenta de 60,05% spre deosebire de Fintanele unde prezenta la vot a fost de numai 44,81% iar in Forasti a fost 55,79%.

35.05% a fost prezenta la vot in Fratautii Noi, in Fratautii Vechi prezenta fiind si mai slaba, de numai 25,65%. In comuna Frumosu, prezenta la vot a fost de 43,51%, cu 4,3% mai putin decat in Fundu Moldovei.

Galanestiul a inregistrat o prezenta la vot de 36,79% iar Gramestiul de 48,17% in vreme ce la Granicesti s-au prezentat la urne doar 36,82% din alegatorii cu drept de vot.

Un procent mare de 53,43% s-a inregistrat la Hantesti, in vreme ce la Hartop a fost o prezenta de 38,62% – una dintre localitatile din zona Falticeni unde s-a inregistrat o prezenta extrem de scazuta in raport cu celelalte comune si orase. In comuna Horodnic de Jos, prezenta la urne a fost de 42,99% in comparatie cu, potrivit c elor de la PSD, Horodnic de Sus unde prezenta la urne a fost de 35,16%. Interesant este faptul ca Horodnic de Sus are primar PSD, dar procentul de participare este mai scazut decat in comuna sora mai mica Horodnic de Jos unde procentul de participare este mai mare, dar are primar PDL. Horodniceniul este iar o comuna unde datele PDL si PSD nu coincid. Primii sustin ca la urne s-au prezentat 54,37% dintre alegatori iar 86,7% dintre acestia au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, in vreme ce social democratii au aratat ca rata de participare la vot ar fi de 47,64%.

In comuna Iacobeni, procentul celor care s-au prezentat la vot a fost de 40,12% iar 38,59% din alegatorii din Iaslovat, potrivit celro de la PSD, au mers duminica la vot. 31,8% este procentul dat de PSD pentru Ilisesti, in vreme ce PDL sustine ca in aceasta localitate s-au prezentat, duminica, la urne, 27,25%. In ceea ce priveste comuna Ipotesti, numaratorile paralele ale PDL si PSD au dat rezultate care coincid, fiind vorba despre 28,34% in conditiile in care 84,36% au fost pentru demiterea presedintelui Romaniei. La Izvoarele Sucevei, doar 25,99% dintre alegatori s-au preznetat la urne, conform celor la la PSD.

Diferenta majora intre estimari privind prezenta la vot la Mitocu Dragomirnei, PDL isi mentine fieful in multe comune sucevene

Un procent foarte scazut de numai 29,56% dintre alegatori s-a inregistrat, duminica, la Marginea, in vreme ce in comuna Malini a fost un procent situat in zona mediei pa tara, adica de 47%, in ambele cazuri estimarile fiind de la PSD. In comuna Manastirea Humorului, rata de participare a fost de 31,2% potrivit celor de la PSD iar in comuna Mitocu Dragomirnei de 56,79%. In ce priveste aceasta localitate, se poate spune ca aici apar cele mai mari diferente intre numaratoarea social democratilor si cea a democrat liberalilor. Acestia din urma sustin ca procentul este de 36,61% in conditiile in care 85,07% din cei prezenti la urne au votat pentru demitere. In comuna Moara, calculele PSD indica o rata de participare la vot de 34,88%, in vreme ce PDL sustine ca prezenta la urne a fost de 34,59% din care 86,99% au votat pentru demiterea lui Traian Basescu. Alte prezente foarte scazute la vot s-au inregistrat in comunele Moldovita si Moldova Sulita cu 28,27 si, respectiv, 28,28 de procente. La Musenita, procentul a fost de 49,33%, iar la Ostra de 49%.

La Panaci, s-au prezentat duminica la vot 46,07% dintre alegatori si la Paltinoasa a fost o prezenta de numai 39,25% in conditiile in care la Patrauti prezenta a fost de numai 33,84%, democrat liberalii aratand ca 86,96% din cei prezenti au votat „DA". In comuna Pirtestii de Jos, social democratii au calculat ca a fost o prezenta la urne de 47,43% iar in comuna Poiana Stampei a fost o prezenta la vot de 48,32%. Totusi, democrat liberalii suceveni sustin ca la Pirtestii de Jos procentul celro care s-au prezentat la urne a fost de 43,99% iar 85,87 dintre cei care au fost duminica la vot au fost de acord cu demiterea presedintelui. La Poieni Solca, prezenta la vot a fost de 41,64% iar la Pojorata a fost o prezenta la urne de 43,91%. La Preutesti, PSD sustine ca s-au prezentat la vot 66,68% dintre cetateni, cu 3,43% mai mult decat s-a inregistrat la Putna.

In comuna Radaseni s-a inregistrat, conform celor de la PSD, o prezenta de numai 40,3% – destul de scazuta pentru zona Falticeni, insa in comuna Rasca procentul celor despre care PSD sustine ca au mers la urne a fost de 61,33%.

In comuna Sadova, s-au prezentat la urne 31,16% din alegatori iar in comuna Satu Mare a fost un procent de 37,33%. in schimb, 50,15% din alegatorii comunei Siminicea s-au prezentat, duminica, la vot, cu 6,12% mai mult decat in Slatina. Straja a fost comuna unde, exceptand localitatile Bosanci si Cajvana, s-a inregistrat un grad foarte mare de absenteism, fiind vorba despre o rata de numai 22,03% dintre alegatori. La Stroiesti, s-au prezentat la urne, conform celor de la PDL, 40,25% din care in jur de patru cincimi au pus stampila pe „DA". Cei de la PSD sustin, insa, ca la Stroiesti prezenta la vot a fost de 41,71%. Un procent de 38,69% s-a inregistrat, dumjinica, la Stulpicani, conform celor de la PSD care sustin ca la Sucevita a fost o prezenta de 52,97%.

Saru Dornei are o prezenta de 44,86% iar Scheia de 40,13%, conform celor de la PSD. PDL sustine, insa, ca la Scheia s-au prezentat cu 1,1% mai multi alegatori iar 87,76% din cei care au mers la vot au pus stampila pe „DA". Conform celor de la PSD, prezenta la urne la Serbauti a fost de 29,23%.

In schimb, la Todiresti prezenta inregistrata a fost de 50,16% conform celor de la PSD, in vreme ce PDL sustine ca s-a inregistrat o prezenta de doar 47,48% din care 87,3 au votat pentru demiterea presedintelui Romaniei.

62,94% este procentul alegatorilor care au mers la vot, duminica, in comuna Udesti, potrivit numaratorii realizate de PSD. Social democratii au aratat ca, in schimb, la Ulma s-au prezentat la urne doar 36,6%.

Vadu Moldovei este iar o comuna cu primar PSD in care rata de participare la vot este una extrem de ridicata, de 65,16%. Un procent ridicat s-a inregistrat si la Valea Moldovei, insa la o diferenta de peste 9% fata de Vadu Moldovei. In schimb, la Vama a fost un procent de numai 32,42%, la Vatra Moldovitei de 30,12% iar la Veresti a fost de 37,01%. Si in Vicovu de jos a fost o prezenta sub media la nivel national si cea de la nivel de judet, duminica mergand la referendum 36,05% dintre alegatori, conform numaratorii PSD. Comuna Voitinel a inregistrat o prezenta de 48,85% iar comuna Volovat de 62,95%. In schimb, la Vulturesti a fost o prezenta de 50,32% iar Zvoristea de 51,75%. (Dan PRICOPE)

Comentarii