Primariile din judet, total descoperite in fata hotilor

marți, 24 martie 2009, 20:41
3 MIN
 Primariile din judet, total descoperite in fata hotilor

Cazul Dragoiesti, unde primaria a fost lasata in grija unui paznic ce se odihnea la cativa metri de hotii care isi faceau mendrele prin cladire, rupand gratiile, spargand lacate si furand casa de bani a institutiei, grea de cateva sute de kilograme, redeschide discutia despre modul in care sunt asigurate antiefractie aceste cladiri in  care sunt depozitate valori ale intregilor comunitati locale.  

Inca din anul 2003 a fost promulgata o lege, cu numarul 333, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si persoanelor sub incidenta careia se afla si siguranta unor obiective precum primariile. Legea a fost lasata la dospit o perioada, pentru ca in alti ani  nimeni nu isi inchipuia ca ar avea cineva tupeul sa fure din primarie. Dupa ce politistii suceveni s-au confruntat cu asemenea situatii, incepand cu sfarsitul anului 2007, in toamna anului trecut s-a decis ca se impun verificari la fiecare institutie in parte, pentru a se vedea in ce masura prevederile actului normativ sus-amintit sunt respectate. Surpriza a fost ca in nicio primarie din judet nu se respecta Legea 333/2003. Absolut toate primariile din cele 114 localitati ale judetului – municipii, orase si comune nu aveau puse la punct sistemele antiefractie, edilii locali limitandu-se in cel mai bun caz  la instalarea unui politist comunitar in fata usii de la intrare la nivel de municipii si orase ori la angajarea unui paznic care sa faca permanenta pe timp de noapte in sediul primariei, in localitatile rurale.

Conform unei informari transmise de IPJ Suceava, in luna octombrie 2008, politistii suceveni au efectuat verificari pe linia respectarii prevederilor Legii 333/2003 si a H.G. 1010/2004 la toate primariile comunale si orasenesti de pe raza judetului. Cu ocazia controalelor efectuate au fost constatate numeroase nereguli in ceea ce priveste masurile de paza si protectie a obiectivelor, fiind trasate sarcini de remediere a deficientelor.

In luna februarie 2009, s-a desfasurat o actiune de recontrol la primariile din judet pentru a se verifica modul in care au fost remediate deficientele constatate. Cu aceasta ocazie, au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale, intrucat unele primarii nu au luat nici o masura pentru a se imbunatatii modalitatea de asigurare antiefractie. In majoritatea cazurilor, deficientele sunt reprezentate de lipsa sistemului de alarma, paza fiind asigurata doar cu personal, precum si asigurarea deficitara a casieriilor.

Dincolo de cele comunicate de IPJ, neoficial, lucratorii de la Serviciul de Ordine Publica din cadrul IPJ Suceava spun ca nici dupa patru luni, de la primul control, in februarie 2009 nu a fost gasita macar o primarie care sa se fi pus la punct cu prevederile Legii 333 privind masurile antiefractie. Doua dintre acestea au fost amendate, celelalte au fost sanctionate cu avertisment si peste alte cateva luni vor fi din nou controlate. Primarii se plang, de cele mai multe ori, ca nu au fondurile necesare pentru a instala sistemele antiefractie cerute de lege. Intre timp, in judetul Suceava se intampla situatii de genul celei de la Dragoiesti, unde in noaptea de sambata spre duminica, indivizi necunoscuti au patruns in incinta institutiei, au spart usa de la casierie si au furat casa de bani cu tot cu banii dinauntru, care erau destinati platii ajutoarelor sociale in comuna, indemnizatiilor consilierilor locali si in mod ironic, platii salariului paznicului Florin Filip care motaia in vreme ce hotii spargeau primaria.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii