Primarul Lungu sustine ca Suceava va fi incalzita iarna viitoare de noua centrala termica

miercuri, 30 ianuarie 2013, 20:59
5 MIN
 Primarul Lungu sustine ca Suceava va fi incalzita iarna viitoare de noua centrala termica

Primaria Suceava va transfera activitatea de producere a energiei termice de la Termica SA la noua centrala construita de firma Adrem Invest si care va asigura, incepand cu iarna 2013-2014, incalzirea in regim centralizat. „Am convingerea ca se va da in functiune noul CET, cel putin partial pana iarna viitoare", a declarat, ieri, primarul Ion Lungu. El a spus ca in aceasta perioada, sunt la Suceava mai multi specialisti trimisi de firma Adrem Invest pentru a pregati santierul pe care se va incepe a amenaja noua centrala care va functiona, in principal, cu biomasa iar in caz de urgenta cu gaz metan.

Noua centrala ar fi trebuit inaugurata in mai 2013, dar au fost mai multe amanari legate in principal de semnarea unui contract de finantare cu o banca. Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar pretul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei/Gcal. La acest pret, consumatorul va mai achita 90 de lei/Gcal pentru transportul agentului termic. Pretul gigacaloriei va fi de maxim 200 de lei, iar municipalitatea nu va fi nevoita sa mai asigure subventionarea producerii acesteia. In prezent, pretul pentru populatie este de 185 de lei/Gcal iar diferenta pana la 305 lei este suportata din bugetul Primarie.

Firma de inginerie industriala Adrem Invest Bucuresti a castigat in primavara anului 2011 licitatia organizata de Primaria Suceava pentru construirea unei centrale termice in oras. Pentru realizarea acestui proiect Primaria Suceava si SC Termica SA Suceava s-au asociat si au pus la dispozitie terenul si utilitatile. Ion Lungu a aratat ca firma Adrem Invest va prelua si concesiunea pentru distributia agentului termic si ca, in aceste conditii, o parte din salariatii Termica care lucreaza in acest sector vor fi preluati de aceasta firma. Ion Lungu si-a exprimat increderea ca Adrem Invest va veni cu o noua gandire in domeniul distributiei energiei termice, cu incheierea de contracte cu beneficiarii finali, astfel incat sa fie evitate situatiile din prezent, cand se constata intarzieri foarte mari la plata incalzirii, datoriile populatiei fiind de peste 20 de milioane de lei. Totusi, Ion Lungu a evitat sa spuna un termen precis cand va fi preluat si sectorul de transport si distributie al energiei termice in municipiul Suceava de catre Adrem Invest. Mentionam ca, intre timp, Adrem a infiintat societatea Bioenergie Suceava SRL care va gestiona strict acest proiect al noii centrale termice.

CET-ul Sucevei va intra in conservare

Centrala electrica de termoficare (CET) a Sucevei care apartine de SC Termica SA va intra in conservare, in acest an. Anuntul a fost facut de primarul Ion Lungu care a precizat ca, in schimb, centrala termica (CT 2) situata langa SC Ambro SA va continua sa fie mentinuta in functiune. Ion Lungu a facut aceste precizari in contextul in care un nou CET ar urma sa fie dat in folosinta in iarna viitoare. CT 2 va putea fi mentinut, in opinia lui Ion Lungu, ca un fel de rezerva pentru orice situatie neplacuta sau varf de sarcina. In cazul in care vor exista firme interesate sa preia firme pentru activitatea de producere a energiei electrice, CET-ul va fi din nou scos pentru privatizare.

Actualul CET functioneaza pe huila si pacura. Fiind facut cu aproape trei decenii in urma, el nu functioneaza in cogenerare de inalta eficienta, desi produce tot in regim de cogenerare energie electrica si termica. CT 2 functioneaza pe baza de hidrocarburi si este utilizat, de regula, vara pentru a furniza apa calda iar iarna pentru a compelta eventuale varfuri de sarcini.

Pentru modernizarea actualului CET s-au aratat interesate mai multe firme, de-a lungul timpului, fie prin mentinerea si imbunatatirea sistemului de cogenerare, fie prin modernizarea in sensul crearii doar a unei centrale electrice pe condensatie. Pana acum, nu s-a concretizat nimic in acest sens deoarece o investitie de acest gen ar necesita circa 200 de miloane de euro, poate chiar mai mult.

Primarul a spus ca actualul CET era supradimensionat pentru nevoile actuale ale municipiului Suceava si in conditiile in care vanzarea de energie electrica era tot mai scazuta, devenea nerentabil si tot mai greu de sustinut. In schimb, odata cu transferul activitatii de producere a energiei termica la un operator privat s-ar face multe economii in ceea ce priveste partea de subventionare a bugetului local.

Pe de alta parte, cateva sute de angajati, poate chiar peste trei sute dintre ei vor fi disponibizati in acest an, cel mai probabil dupa incheierea sezonului rece. Ion Lungu a mai spus ca programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajati din cei 569 de salariati existenti, persoanele disponibilizate urmand sa beneficieze de salarii compensatorii.

Primaria s-ar putea imprumuta ca sa achite toate datoriile fata de Termica

Primaria Suceava vrea sa imprumute o suma de pana in 15 milioane de lei pentru achitarea datoriilor catre SC Termica SA Suceava. Primarul Ion Lungu a declarat ca vrea ca, in acest an, sa fie achitate toate datoriile pe care municipalitatea le mai are fata de societatea de termoficare. Primarul a precizat ca vrea sa vada in ce masura o noua ordonanta de urgenta a Guvernului ii permite accesarea unui „credit de Trezorerie" pentru a se asigura ca are lichiditati pentru a achita intr-o maniera cat mai sigura si eficienta, anul acesta, toate datoriile fata de Termica. Desi arieratele fata de societatea de termoficare sunt in jurul a doua milioane de lei, volumul debitelor fata de Termica este mai mare de 15 milioane, motivul pentru care nu au fost inscrise in cadrul arieratelor fiind legat de termen si de faptul ca sunt incheiate grafice de esalonare. Majoritatea datoriilor pe care le are Primaria fata de societatea Termica SA Suceava provin din subventia pentru diferenta de pret dintre tariful aprobat de ANRE pentru producerea, transportul si distributia energiei termice si tariful aprobat de Consiliul Local pentru populatie. la ora actuala, populatia plateste 185 de lei pentru o gigacalorie, in vreme ce costurile de productie, transport si distributie se situeaza in jurul a 300 de lei pentru o gigacalorie. De asemenea, Primaria Suceava mai are obligatia de a achita factura la consumul de energie termica pentru unitatile de invatamant preuniversitar ale caror cladiri sunt racordate la sistemul centralizat de energie termica, insa cea mai mare problema o reprezinta platile subventiilor. (Dan PRICOPE)

Comentarii