Programul ISPA: Apometre montate aiurea si reinlocuite dupa nici macar un an de functionare

luni, 01 februarie 2010, 20:35
3 MIN
 Programul ISPA: Apometre montate aiurea si reinlocuite dupa nici macar un an de functionare

Dupa nici macar un an de cand s-a lucrat la inlocuirea retelei de distributie a apei potabile, in cadrul programului ISPA, apometrele proaspat montate au inceput sa cedeze din cauza frigului, cauzand astfel avarii punctuale. Unele dintre acestea, montate in 2008, au cedat chiar in iarna acelui an, iar celor care au rezistat, temperaturile scazute din aceasta iarna le-au venit de hac.

Un astfel de exemplu este conducta montata in octombrie 2008 pe aleea pietonala din Piata Mica, o cale de acces de aproximativ 200 de metri ce da in strada Universitatii, unde s-au construit camine de racord din 20 in 20 de metri pentru spatiile comerciale din zona. In cursul zilei de ieri, un astfel de bransament a cedat, iar echipele venite sa remedieze situatia au evacuat apa pe alee, creand o adevarata inundatie, in ciuda protestelor micilor agenti economici din zona. De inlocuirea echipamentelor defectate s-au ocupat muncitori de la firma TMUCB, executanta lucrarilor de montare a conductei de apa din zona, care au explicat ca avaria se datoreaza inghetului. Acestia au mai afirmat ca toate apometrele de la bransarile din zona sunt crapate, desi se afla inca in garantie, si au functionat cu putin peste un an de zile. Echipamentele de provenienta germana nu sunt corespunzatoare pentru lucrarile din zona si, din cauza faptului ca toate sunt crapate, vor trebui inlocuite pe parcursul acestui an.

"Toata lumea a sarit in capul TMUCB ca nu face treaba ca lumea. Dar cum sa facem treaba ca lumea daca materialele care ni se dau nu corespund?", a afirmat unul dintre muncitorii veniti sa remedieze defectiunea. Acesta a catalogat avaria drept una punctuala, cu mentiunea ca, pentru remedierea ei, nu a fost oprita furnizarea de apa potabila din zona.

Potrivit Directorului ACET, Stefan Groza, acesta nu este singurul caz in care apometre montate in graba la finele anului 2008 au cedat, primele chiar in acea iarna, altele in perioada actuala, din cauza temperaturilor foarte scazute. Stefan Groza a avertizat sucevenii ca este posibil sa apara inca multe astfel de probleme, in principal din cauza faptului ca la montarea apometrelor si la realizarea bransamentelor nu s-a respectat adancimea minima de 1,10 metri, reprezentand limita de inghet a pamantului in zona municipiului Suceava.

Conducta noua la care sunt racordati toti micii agenti economici din zona a presupus, dupa montare, realizarea de racorduri pentru fiecare spatiu comercial in parte, pe cheltuiala proprietarilor magazinelor respective. Prin urmare, potrivit conducerii ACET, din graba de a finaliza bransarile cat mai repede si de a nu merge in pierdere cu afacerea, proprietarii spatiilor comerciale respective nu au respectat limita de adancime, fapt care a dus la aparitia problemelor actuale.

"S-au montat apometre fara aprobare in municipiu, doar sa le incerce"

Este afirmatia facuta de conducerea ACET, potrivit careia TMUCB a montat apometre in mai multe locatii de pe teritoriul municipiului, fara ca sa aiba aprobare de model pentru acestea. Conducerea firmei a venit cu propunerea de echipamente de montare, iar aceste echipamente, desi nu corespundeau caietului de sarcini si contractului, au fost montate "de proba", pentru a se vedea daca functioneaza.

Durata de viata a acestor apometre este de cinci ani, insa multe dintre acestea au crapat din cauza inghetului dupa un an si ceva de functionare si, prin urmare, vor fi inlocuite de catre TMUCB, pe cheltuiala lor, deoarece s-au dovedit a fi necorespunzatoare. Insa intrebarea pe care oricine si-ar pune-o automat in aceasta situatie, este de ce firma a folosit echipamente despre care stia ca s-ar putea sa nu functioneze optim si, mai ales, de ce ACET a acceptat aceasta alegere tehnica. Deoarece, chiar daca inlocuirile si reparatiile vor fi facute pe cheltuiala firmei, dupa cum a afirmat directorul ACET, Stefan Groza, acestea cauzeaza pierderi pentru agentii economici din zona si ingreuneaza circulatia.

Conducerea ACET a mai precizat ca lucrarea din zona Pietei Mici, desi finalizata la sfarsitul anului 2008, este inca in garantie si nu a fost predata societatii furnizoare de apa potabila, aceasta urmand sa se intample pana la sfarsitul anului, cand trebuie predate toate lucrarile din municipiu prevazute in proiectul ISPA.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii