Severin Tcaciuc, retinut in Austria, in vederea extradarii

miercuri, 12 august 2009, 21:37
10 MIN
 Severin Tcaciuc, retinut in Austria, in vederea extradarii

Omul de afaceri sucevean Severin Tcaciuc, condamnat in lipsa in Romania la sase ani de detentie, a fost iar retinut in vederea extradarii din Austria, pe numele sau fiind emise trei mandate de executare a pedepsei pentru insulta, furt si pentru agresarea unui politist aflat in exercitiul functiunii, potrivit agentiilor de stiri.

Ambasadoarea Romaniei la Viena, Silvia Davidoiu, a declarat ca in cursul diminetii de miercuri, autoritatile austriece au instiintat ambasada ca Severin Tcaciuc a fost retinut in vederea extradarii. Severin Tcaciuc se afla in prezent in custodia autoritatilor austriece.

Oficialul roman a spus ca in cazul Tcaciuc, fiind urmarit de Interpol, toate procedurile tehnice vor fi efectuate prin intermediul Biroului Interopol din Romania.

Potrivit sursei citate, in saptamanile precedente, Severin Tcaciuc s-a interesat la Consulatul romanesc de la Viena, in legatura cu modul de obtinere a unor servicii consulare, el beneficiind de acest drept precum orice cetatean roman. Acest demers ar putea sa fie punctul de plecare in actiunile care au avut ca rezultat retinerea lui Severin Tcaciuc care se afla in Austria din 2003, de acolo gestionand afacerile familiei, in special cele din domeniul transporturilor de persoane pe rutele europene.

Au devenit de notorietate intalnirile cu Severin Tcaciuc ale sucevenilor, intr-una din autogarile vieneze, unde afaceristul sucevean era mereu prezent la sosirile si plecarile autocarelor firmei sale. Mai ales ca acum cativa ani, cantaretii si instrumentistii ce faceau parte dintr-o delegatie a Consiliului Judetean, intorcandu-se de la un eveniment din Europa, au coborat tobele si alamurile organizand doar pentru severin, un concert ad- hoc de muzica populara bucovineana.

Severin Tcaciuc, tinut in libertate, pana ieri, de autoritatile austriece

Omul de afaceri Severin Tcaciuc a parasit Romania in 28 februarie 2003, prin Vama Bors, cu aproximativ trei ore inainte ca politistii suceveni sa transmita solicitarea de interzicere a iesirii din tara. Dupa scandalul provocat de plecarea lui Tcaciuc din tara, sefii Politiei sucevene au fost sanctionati.

Suceveanul Tcaciuc a fost cercetat in mai multe dosare pentru mai multe infractiuni economico-financiare. El a fost arestat la sfirsitul lui mai 2001 si eliberat din arest la inceputul lunii decembrie a aceluiasi an. De la prima arestare, Tcaciuc a fost pus in liberate de mai multe ori de instantele sucevene, insa de fiecare data Parchetul Curtii de Apel Suceava emitea un nou mandat de arestare pe numele lui, in dosare privind comiterea altor infractiuni. Comisarii Garzii Financiare Suceava au constatat ca firmele omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc au produs statului, in anii 2000-2001, un prejudiciu de peste 100 de miliarde de lei vechi, ulterior Parchetul l-a deferit justitiei.

Dupa ce a plecat in Austria, Severin Tcaciuc a promis, in repetate randuri, ca se va intoarce in Romania pentru a se prezenta in fata instantei. Mai mult, el acorda regulat interviuri presei romane si trimitea memorii in care acuza oameni politici pentru situatia sa. La sfarsitul anului 2004, Ministerul Federal al Justitiei din Republica Austria a informat Ministerul roman al Justitiei ca Severin Tcaciuc a fost arestat provizoriu, in 16 noiembrie 2004, in vederea extradarii in Romania, dar autoritatile judiciare austriece l-au pus ulterior pe Tcaciuc in libertate sub supraveghere.

Autoritatile romane au inaintat patru cereri de extradare, dar niciuna din ele nu a avut succes

Prima cerere de extradare a fost adresata de Ministerul Justitiei autoritatilor austriece in 2 decembrie 2004, fiind formulata in vederea executarii unei condamnari la doi ani inchisoare. Tcaciuc primise aceasta pedeapsa printr-o sentinta penala pronuntata in 2003, de Judecatoria Suceava. Sentinta a ramas definitiva printr-o decizie penala pronuntata de Tribunalul Suceava, Tcaciuc fiind gasit vinovat de furt calificat.

In 6 decembrie 2004, Ministerul Justitiei a transmis o a doua cerere de extradare, pentru executarea unei alte pedepse de doi ani inchisoare. Condamnarea este cuprinsa intr-o sentinta penala pronuntata de Judecatoria Bistrita si ramasa definitiva printr-o decizie penala din 2004, a Curtii de Apel Cluj. Prin aceasta sentinta, Severin Tcaciuc a fost gasit vinovat de ultraj si condamnat la doi ani de inchisoare.

Ministerul Justitiei a mai transmis autoritatilor austriece, in 2005, o alta cerere de extradare a lui Tcaciuc Severin, pentru a-l incarcera pe omul de afaceri, condamnat de patru ori la inchisoare, in Romania, pentru ultraj, furt calificat si alte infractiuni de evaziune fiscala.

Ultima cerere de extradare a lui Severin Tcaciuc dateaza din 7 iunie 2006 si a fost transmisa de Ministerul Justitiei in baza solicitarii Curtii de Apel Targu Mures, privind un dosar in care suceveanul este acuzat de evaziune fiscala si instigare la evaziune fiscala.

Intre timp, Severin Tcaciuc a fost pus in libertate de autoritatile austriece, insa si instantele romane au finalizat unele procese ale acestuia.

Primele doua solicitari de extradare, pentru condamnari ce vizau savirsirea unor infractiuni de furt calificat si ultraj, au fost  formulate in prima saptamina a lunii decembrie 2004 dar la care nu s-a primit, pina in momentul de fata, nici un raspuns.

O alta cerere de extradare a lui Severin Tcaciuc, trimisa autoritatilor austriece vizeaza de aceasta data infractiuni de natura economico-financiara la care Severin Tcaciuc a fost condamnat.

Aceasta cerere a fost formulata de catre Curtea de Apel Suceava, dupa ce pedeapsa stabilita anterior de magistratii Judecatoriei Suceava a ramas definitiva la instanta Curtii de Apel Tirgu Mures.

Cererea de extradare vizeaza condamnarea la doi ani si jumatate de inchisoare pe care trebuie sa o ispaseasca Severin Tcaciuc pentru infractiunile faptuite de acesta in calitate de administrator al SC Severin SRL Bosanci

Curtea de Apel Tairgu Mures a respins, prin deciziile 582/2004 si 737/2004 recursurile inaintate de Severin Tcaciuc si Ioan Morosan impotriva hotaririlor de condamnare a celor doi pentru savarsirea mai multor infractiuni cu caracter economic in doua dosare, care vizeaza o parte din activitatea cu caracter infractional savirsita de catre  cei doi, Severin Tcaciuc in calitate de administrator iar Ioan Morosan in calitate de director economic la firmele TA Caravan SA Falticeni respectiv SC Severin SRL Bosanci, au ajuns la Curtea de Apel Tirgu Mures dupa ce Curtea Suprema de Justitie, actuala Inalta Curte de Casatie, a dispus stramutarea dosarelor de la Tribunalul Suceava la Tribunalul Harghita. Judecatorii harghiteni au confirmat sentintele exprimate anterior de Judecatoria Suceava, decizie care a fost insa atacata cu recurs atit de Severin Tcaciuc, cit si de Ioan Morosanu.

Tribunalul Harghita s-a pronuntat inca din data de 9 martie 2004 in cele doua dosare stramutate de la instantele sucevene, prin care Severin Tcaciuc fusese condamnat, in luna noiembrie a anului 2002, la executarea, in total la patru ani si jumatate de inchisoare pentru infractiuni de evaziune fiscala, instigare la evaziune fiscala si utilizarea bunurilor si creditelor societatii in interes propriu. In ambele cazuri, Tribunalul Harghita a respins apelurile inaintate de Severin Tcaciuc. In dosarul vizind afacerile lui Severin Tcaciuc facute prin intermediul SC TA CARAVAN SA Falticeni, instanta a admis apelul inaintat de Parchetul de pe linga Judecatoria Suceava stabilind ca din pedeapsa aplicata nu se va deduce perioada in care Severin Tcaciuc a fost in arest preventiv.

Astfel, in dosarul 1661/2003, Tribunalul Harghita a decis admiterea apelului declarat de Parchetul de pe linga Judecatoria Suceava impotriva sentintei penale nr. 1077 din 14 noiembrie 2002 pe care o desfiinteaza partial in latura penala si a dispus eliminarea aplicarii articolului 88 Cod Penal privind deducerea duratei retinerii si arestarii preventive din pedeapsa aplicata inculpatului Tcaciuc Severin in perioada 26.05.2001 – 29.08.2001. Tribunalul a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei si a respins ca nefondat apelul declarat  de Tcaciuc Severin si SC TA CARAVAN SA Falticeni.

Tot in aceeasi zi, Tribunalul Harghita, in dosarul 1660/2003 a decis respingerea ca nefondate a apelurilor declarate de apelantii Tcaciuc Severin, Morosan Ioan si SC Severin SRL Bosanci impotriva sentintei penale nr. 1048 din 8 noiembrie 2002 pronuntata de judecatoria Suceava in dosarul nr. 8344/2001.

Impotriva ambelor decizii ale Tribunalului Harghita, Severin Tcaciuc si Ioan Morosan au inaintat recurs la Curtea de Apel Tirgu Mures, care, precum am spus, au fost respinse.

Doi ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si folosirea bunurilor si creditelor societatii in interes propriu la SC TA CARAVAN SA Falticeni

Judecatoria Suceava, l-a condamnat in anul 2002 pe Severin Tcaciuc in calitate de administrator la SC TA "CARAVAN" SA Falticeni pentru instigare la infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de articolul 25 Cod penal, raportat la articolul 10 din Legea 87/1994, la pedeapsa de 1 an inchisoare.

De asemenea, prin aceeasi sentinta,  Severin Tcaciuc a fost condamnat, pentru savirsirea infractiunii de evaziune fiscala, la inca 1 an inchisoare. In plus, Severin Tcaciuc a fost condamnat, in acelasi dosar, pentru savirsirea infractiunii prevazute  de art. 266 pct. 2 din Legea 31/1990, (utilizarea bunurilor si creditelor societatii in interes propriu) la pedeapsa de 2 ani inchisoare.

Prin aceeasi sentinta, Severin Tcaciuc a fost obligat, in solidar cu partea responsabila civilmente SC "TA CARAVAN" SA FALTICENI sa plateasca statului, prin Ministerul Finantelor, suma totala de 3.493.340.306 lei, din care 2.201.623.848 lei impozit pe profit si 1.291.716.458 lei TVA, cu majorari de intirziere si dobinda legala aferenta de la data raminerii definitive a hotaririi si pina la achitarea integrala a sumei.

S-a mentinut, de asemenea, sechestrul asigurator privind imobilele proprietatea SC "TA CARAVAN SA FALTICENI, iar inculpatul este obligat in solidar cu  SC "TA CARAVAN" SA FALTICENI sa plateasca statului cheltuieli judiciare in suma de 505.000.000 lei.

Condamnari in afacerea Severin SRL Bosanci

Prin sentinta penala nr.1048/8.11.2002, Judecatoria Suceava l-a condamnat pe Severin Tcaciuc, in calitate de administrator la SC "SEVERIN" SRL BOSANCI pentru evaziune fiscala la pedeapsa de 2 ani si 6 luni de inchisoare, in conformitate cu prevederile articolului 13 din Legea 87/’94, cu aplicarea articolului 41, alineatul

2 din Codul Penal. In acelasi dosar a fost condamnat si Ioan Morosan, pentru savirsirea infractiunii de evaziune fiscala, la pedeapsa de 2 ani si 6 luni inchisoare inchisoare din care se deduce durata retinerii si arestarii preventive de la 20.09.2001 pina la 8.10.2001.

Instanta a admis la acea vreme, in parte, cererea partii civile – Directia de Finante Suceava,  privind plata obligatiilor fiscale in sensul ca obliga, in solidar, coinculpatii iar pe acestia in solidar cu partea responsabila civilmente SC "SEVERIN" SRL BOSANCI, sa plateasca statului suma totala de 8.284.560.725 lei, din care suma de 5.021.554.527 lei reprezentind accize, 2.977.560.409 lei cu titlu de TVA si

285.445.789 lei impozit pe profit, la care se adauga majorari de intirziere si dobinda legala aferenta, calculata de la data raminerii definitive a hotaririi si pina la plata integrala a debitului.

Condamnari totale de 13 ani de inchisoare in dosarul Linel Impex, pentru Severin Tcaciuc

In primavara acestui an, Severin Tcaciuc a fost condamnat alaturi de  un alt cunoscut afacerist local, Constantin Bujoreanu, patron la Auto Oil SRL Bosanci, la mai multi ani de inchisoare pentru evaziune fiscala. Atat benzinariile lui Severin cat si cea apartinand consateanului sau, Constantin Bujoreanu, se aprovizionau cu combustibili contrafacuti pe care ii justificau in contabilitate cu facturi false aduse de la SC LINEL IMPEX SRL, unde administratori erau Petrescu Maria si Mercas Ion, trimisi de asemenea in judecata pentru fals, inselaciune si complicitate la evaziune fiscala.  Afacerile -sau derulat in anii 2001 – 2001. In acest  dosar, Tcaciuc a primit condamnari totale de 13 ani de inchisoare, fostii lui locotenenti, Cristian Socaciu si Ioan Morosan au primit de asemenea pedepse. Socaciu a fost condamnat la cate patru ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si inselaciune privind calitatea marfii iar Morosan cate doi ani de inchisoare pentru doua infractiuni de evaziune fiscala.

Cum explica MAE arestarea lui Severin

Ministerul de Externe a aflat ca Severin Tcaciuc se afla tot in Austria la 13 iulie, dupa ce a fost pus in functiune sistemul de identificare a cetatenilor romani, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, care subliniat ca dupa acea data MAE a facut "demersuri insistente si repetate" in acest caz.

"Dupa ce s-a pus in functiune noul sistem de identificare a cetatenilor romani, am constatat, la 13 iulie 2009, ca Severin Tcaciuc, cetatean roman, se afla in continuare pe teritoriul Austriei, desi era dat in urmarire generala pentru ispasirea unor condamnari definitive in urma savarsirii unor fapte penale in Romania", a declarat, pentru MEDIAFAX, Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE. El a confirmat ca MAE s-a implicat in cazul omului de afaceri sucevean Severin Tcaciuc. "MAE a facut demersuri insistente si repetate atat la Bucuresti, cat si la Viena, prin toate mijloacele diplomatice si consulare, pentru aplicarea mandatului european de arestare. Noi am luat legatura in repetate randuri cu Ministerul Justitiei, cu Oficiile Interpol din Bucuresti si Viena, cu MAE austriac si cu Ambasada Austriei la Bucuresti", a spus purtatorul de cuvant. El a mai spus ca tuturor acestor institutii, MAE le-a pus la dispozitie intreaga documentatie privind cazul Tcaciuc plus o solicitare pentru punerea in aplicare a mandatului european de arestare si a hotararii de condamnare a lui suceveanului. Severin Tcaciuc s-a interesat recent la Consulatul romanesc de la Viena, in legatura cu modul de obtinere a unor servicii consulare, el beneficiind de acest drept precum orice cetatean roman.

Surse judiciare contactate de MEDIAFAX au declarat miercuri ca acesta s-a interesat recent la Consulatul de la Viena de anumite proceduri privind plecarea din Austria.

Severin Tcaciuc ceruse recent asistenta consulara pentru obtinerea unui nou document de identitate prin procura. Varianta nu a fost posibila, deoarece acesta nu dispunea de un act de identitate valabil, motiv pentru care i s-a oferit varianta eliberarii unui titlu de calatorie pe baza caruia omul de afaceri ar fi putut sa-si elibereze acte de identitate valabile. Tcaciuc a renuntat insa la aceasta varianta.

Sursele citate sustin ca in momentul in care Severin Tcaciuc a apelat la serviciile consulare ale misiunii romanesti, ambasada Romaniei a informat centrala Ministerului de Externe. MAE, la randul sau, a alertat Birourile Interpol din Bucuresti si din Viena, instiintand totodata si Ambasada Austriei la Bucuresti in legatura cu Severin Tcaciuc, facilitand astfel retinerea acestuia.

Intre timp, cererea de azil formulata de Tcaciuc a fost respinsa, iar toate cererile autoritatilor romane de extradare ale acestuia au fost admise.

Marti, Tcaciuc a fost retinut in baza cererii de extradare admisa de catre autoritatile austriece printr-o decizie din 2009 a Tribunalului de Land pentru Cauze Penale Viena, informeaza Ministerul Justitiei.

Preluarea sub escorta din Austria si aducerea in tara a cetateanului Severin Tcaciuc va fi asigurata de catre Ministerul Administratiei si Internelor. Conform unei declaratii a ministrului de Interne, Dan Nica, Severin ar putea fi adus in Romania in cursul saptamanii viitoare.

Sursa: Obiectiv de Suceavahttp://www.obiectivdesuceava.ro/

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii