Sindicatele anunta proteste stradale in randul angajatilor Termica

marți, 13 aprilie 2010, 19:35
4 MIN
 Sindicatele anunta proteste stradale in randul angajatilor Termica

Intrunirea de ieri a angajatilor Termica SA Suceava, chemati de catre liderii de sindicat sa hotarasca, impreuna cu conducerea societatii de termoficare, soarta acesteia, precum si strategia cea mai convenabila care ar putea fi adoptata si care sa asigure locurile de munca si salarii acceptabile pentru tot personalul, s-a soldat cu scandal, neintelegeri, un esec lamentabil. Desi coordonatorii discutiei, respectiv Iordanel Secrieru – liderul Sindicatului Prometeu, Ioan Piscu – liderului Sindicatului Energetica, Constantin Placinta – directorul general al SC Termica SA Suceava si Dragos Danubianu – membru in Consiliul de Administratie al Societatii, si-au dat silinta sa-i informeze pe toti cei prezenti in sala asupra alternativelor si necesitatilor ce ar trebui avute in vedere, oamenii au preferat sa caute vinovati, in loc sa se concentreze asupra luarii unei decizii eficiente.

Una dintre acuzele aduse de angajati in cursul intrunirii de ieri este adresata Primariei si Consiliului Local, care, potrivit opiniei celor prezenti in sala arhiplina, nu s-au implicat suficient, ba mai mult, ar dori chiar falimentarea CET-ului pentru a scapa de datoriile catre centrala. Una dintre dezamagirile salariatilor veniti la discutii a fost refuzul primarului Sucevei de a participa, alaturi de ei, de liderii sindicali si de conducerea Termica la solutionarea problemei societatii, la care se adauga si nemultumiri legate de durata concediilor, problema platilor compensatorii, vanzarea certificatelor verzi si, nu in ultimul rand, iminenta concediere a unei parti semnificative a angajatilor. La aceste probleme, Constantin Placinta, directorul Termica SA, a raspuns ca nu va lua nicio decizie care sa afecteze locurile de munca ale angajatilor, pana in luna iunie, cand este asteptata hotararea comisiei guvernamentale privind soarta societatilor de termoficare la nivel national si, la Suceava, in mod particular.

"Se joaca ultima noastra sansa sa existam", a subliniat Constantin Placinta, directorul Termica

In contextul actual, in care nu se prevede o punere de acord intre sindicate si conducerea Termica asupra unei strategii de atragere a investitorilor fara sa se restranga sansele de investire si fara sa se prejudicieze locurile de munca, liderul Sindicatului Energetica, Ioan Piscu, a anuntat ca, la sfarsitul lunii, vor fi organizate miscari de strada, ca modalitate de protest. Solicitarea sindicatelor  este de a nu concedia angajatii cu scopul de a inainta o oferta cat mai atractiva potentialilor investitori, ci de a "preda" centrala cu toti oamenii care lucreaza acolo, urmand ca investitorul sa decida ce masuri va lua, in contextul in care sindicatele au si ele un cuvant de spus la problema respectiva. In schimb, argumentul directorului societatii de termoficare, privind aceasta "atractivizare" a ofertei, prin neincluderea cheltuielilor de personal, este ca o parte din personalul concediat va fi reangajat de catre investitor, in contextul in care acesta nu isi permite sa scolarizeze si sa califice alti oameni pentru a-i pune la lucru in centrala noua.

"Programul de vara este cel care genereaza problema, intrucat iarna societatea iese chiar si pe profit. Am ramas prea disproportionati – centrala este prea mare pentru oras, unde consumul este mic. Nu se bate nimeni sa construiasca la Suceava o centrala noua pe banii lor. Referitor la centrala pe carbune, suntem nevoiti sa facem un parteneriat pentru modernizare, de milioane de euro, deoarece fara aceasta, nu suntem viabili pe termen lung. Se joaca ultima noastra sansa sa existam", a transmis Constantin Placinta oamenilor adunati in sala. Acesta a promis ca nu va da oamenii afara pana la venirea deciziei Comisiei de la Bucuresti si a reamintit ca, in cazul unor concedieri masive, va renunta la functia sa si va fi alaturi de cei disponibilizati.

Directorul societatii de termoficare a mai explicat celor prezenti in sala ca problemele sunt ale intregului sistem energetic national, in special in cazul centralelor care au revenit prin hotararea guvernamentala din 2002, in administrarea unor consilii locale care fie nu s-au priceput, fie nu au fost sprijinite suficient prin finantari de la bugetul de stat. Si ca, la Suceava, unde situatia este mai buna decat in cazul termocentralelor din alte zone, prioritatea numarul unu este furnizarea de energie termica orasului si, abia dupa aceea, vine problema locurilor de munca ale salariatilor Termica.

Dupa discursuri, intreruperi repetate si contraziceri intre liderii de sindicat, salariatii Termica si conducerea societatii, care au durat mai bine de trei ore, nu s-a ajuns la nicio solutie concreta care ar putea salva societatea si locurile de munca, in acelasi timp, mizandu-se mai mult pe o decizie favorabila din partea autoritatilor de la Bucuresti si mai putin pe una luata la nivel local.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii