Studenti exmatriculati „in masa” pentru neplata taxei de scolarizare

vineri, 05 decembrie 2008, 21:13
2 MIN
 Studenti exmatriculati „in masa” pentru neplata taxei de scolarizare

Termenul de plata a primei transe a taxei de scolarizare a fost 30 octombrie a.c. pentru toate cele noua facultati ale universitatii sucevene. La mai toate avizierele facultatilor sunt afisate liste cu studenti exmatriculati sau propusi pentru exmatriculare din cauza taxei neplatite. Singurele facultati la care nu sunt astfel de probleme sunt cea de Inginerie Electrica si cea de Inginerie Mecanica, unde cea mai mare parte a studentilor sunt fara taxa. Aceasta situatie se repeta an de an, in aceleasi perioade, si anume, la depasirea termenelor de plata a acestor transe.

Astfel, sute de studenti, se regasesc pe acele liste, mai ales in perioadele dinaintea sesiunilor de examene, din iarna si vara. Unii dintre ei se razgandesc in prima luna de cursuri, fie pentru ca cerintele sunt prea mari si nu fac fata, fie s-au reorientat, iar altii pur si simplu nu fac fata cheltuielilor.

In astfel de cazuri – neplata taxei de scolarizare – conducerea facultatii poate doar sa interzica studentilor sa participe la examene, pana la efectuarea platii. Restantierii sunt avertizati prin afisarea listelor cu numele studentilor si suma datorata facultatii. Cei care nu efectueaza platile pana la termenele stabilite sunt exmatriculati, avand posibilitatea sa se reinmatriculeze, contra unei sume de 200 lei.

Suma cea mai mare pe care un student al USV, la cursuri de licenta, trebuie sa o plateasca pentru un an de studiu este de 2.000 lei. Cinci din cele noua facultati solicita aceasta suma din partea studentilor, si anume, Facultatile de Inginerie Alimentara, Calculatoare, Silvicultura, Geografie si Educatie Fizica.

La Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor taxele difera de la o specializare la alta, fiind cuprinse intre 1.600 lei si 1.800 lei, iar la Calculatoare – specializare pentru care opteaza foarte multi absolventi – taxa este de 2.000 lei. In schimb, la Facultatea de Inginerie Mecanica, Mecatronica si Management taxa este de 1.600 lei indiferent de specializare. Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica si cea de Stiinte ale Educatiei practica taxa de 1.800 lei, Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii 1.900 lei si pentru specializarile din cadrul Facultatii de Istorie se percepe suma de 1.850 lei pe an.

Pentru cursurile de masterat cele mai mari taxe – 2.100 lei – sunt la Facultatile de Inginerie Alimentara si Stiinte Economice, iar cea mai mica taxa de master este cea de la Inginerie Mecanica, de 1.600 lei. Pentru cei interesati de cursurile de doctorat, sumele sunt mai mari, Facultatea de Litere fiind cea care detine monopolul, avand cea mai mare taxa, de 3.000 lei. Restul facultatilor au o taxa de 2.000 lei pentru doctorat, cu exceptia Silviculturii, cu o taxa de 2.500 lei.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii