Sucevenii si-au dublat depozitele in banci, la vreme de criza

luni, 01 august 2011, 21:28
2 MIN
 Sucevenii si-au dublat depozitele in banci, la vreme de criza

In conditiile in care ratele restante la credite ale sucevenilor au crescut la peste 15% din totalul imprumuturilor contractate la banci, cea mai spectaculoasa crestere fiind inregistata in ultimii trei ani, depozitele la termen si depozitele rambursabile dupa notificare ale sucevenilor s-au dublat ca volum in acelasi interval. Statistica aceasta este prezentata de site-ul Bancii Nationale a Romaniei, care ofera date in baza carora se poate face o analiza a modului in care populatia si agentii economici si-au materializat aptitudinile pentru depozitarea banilor in vistieriile unitatilor bancare de-a lungul ultimilor ani.

In mod concret, la jumatatea anului 2008, inainte de declansarea crizei mondiale, in perioada in care politicienii romani declarau ca aceasta criza va ocoli Romania, implicit si judetul Suceava, valoarea totala a depozitelor pe termen si a depozitelor rambursabile dupa notificare in lei si valuta era de 867,9 milioane de lei – 611,7 milioane in lei, din care 525,4 la populatie si 74,4 la agentii economici iar 256,2 milioane de lei in echivalent valuta, din care 249,3 la populatie si 6,6 la agentii economici. De retinut ca inca de atunci, populatia avea mai mult interes pentru a economisi, decat firmele, aspect de altfel justificat, fiindca agentii economici prefera sa investeasca banii castigati, decat sa-i tezaurizeze in depozite bancare.

Interesanta este insa evolutia volumului depozitelor bancare ale sucevenilor, fie ca este vorba despre persoane fizice sau persoane juridice, pe parcursul celor trei ani de cand s-a anuntat declansarea crizei. Dupa un an, la sfarsitul lunii iunie a anului 2009, volumul total al depozitelor in lei si valuta ale sucevenilor ajungeau la 1249,8 milioane de lei. Au crescut, intr-o mai mare sau mai mica masura atat depozitele in lei si valuta ale populatiei dar si cele ale agentilor economici. O evolutie asemanatoare s-a inregistrat si pe parcursul urmatoarelor 12 luni, astfel incat in data de 30 iunie 2010, volumul total al depozitelor in lei ale sucevenilor a atins valoarea de 1090 milioane de lei iar cele in valuta au ajuns la 500,6 milioane in echivalent lei, in total 1590 de milioane de lei. Cresterea a continuat si la sfarsitul anului 2010, depozitele pe termen si depozitele rambursabile dupa notificare in lei si valuta atinsesera suma totala de 1703 milioane de lei, 1158,4 depozite in lei, diferenta de 543,6 in echivalent valuta. In primele sase luni ale acestui an, volumul depozitelor bancare din categoria celor amintite a continuat sa creasca, atat cele in lei, cat si cele in valuta. S-a ajuns astfel ca la data de 30 iunie a.c., acestea sa fie, conform site-ului Bancii Nationale Romane, la nivelul a 1790,9 milioane de lei, din care 1161,4 milioane depozite in lei si 629,5 depozite in valuta. Ca o concluzie, volumul total al depozitelor bancare ale sucevenilor la jumatatea anului 2011 sunt de 2,06 ori mai mari decat acum trei ani, inainte de debutul crizei economice. Daca informatiile pe care BNR le publica pe propriul site sunt corecte, acestea ar putea constitui un interesant subiect de discutie pentru analistii economici.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii