Un candidat de la Colegiul „Dragos Voda” Campulung a fost eliminat din examen, fiind prins copiind de pe telefonul mobil

marți, 29 iunie 2010, 05:14
3 MIN
 Un candidat de la Colegiul „Dragos Voda” Campulung a fost eliminat din examen, fiind prins copiind de pe telefonul mobil

Unul din candidati de la Colegiul "Dragos Voda" Campulung a fost prins de profesorul supraveghetor in timp ce copia de pe telefonul mobil. La proba de limba si literatura romana, care a avut loc ieri, s-au prezentat 6.512 candidati din cei 6.644 inscrisi – 131 absenti. Conform candidatilor, unele comisii de supraveghere au acceptat plicul inmanat de catre candidati la inceputul examinarii si, astfel, examenul a decurs "brici", pe cand altii, mai ghinionisti, au dat peste profesori severi si seriosi, care nici nu au vrut sa auda de astfel de practici.

Ieri a avut loc proba scrisa la limba si literatura romana a examenului de Bacalaureat, la care s-au prezentat 6.512 candidati din cei 6.644 inscrisi – 131 absenti. Subiectele au ajuns la timp si au fost multiplicate si distribuite fara niciun fel de problema, iar proba s-a desfasurat in conditii normale.
Si in acest an s-a inregistrat o situatie de frauda, unul din candidati fiind prins de profesorul supraveghetor in timp ce copia de pe telefonul mobil. "Un candidat de la Colegiul National Campulung Moldovenesc a fost prins copiind de pe telefonul mobil si a fost eliminat din examen, fiind vorba despre frauda", a precizat Laura Hacman, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Suceava. Precizam ca la acest centru de examen au sustinut proba scrisa la limba si literatura romana, ieri, absolventi ai Colegiului National "Dragos Voda" Campulung Moldovenesc, Grupului Scolar Nr. 1 Campulung Moldovenesc si Centrului de Studii "Stefan cel Mare si Sfant Bucovina" Campulung Moldovenesc. Conform metodologiei, elevii eliminati de la o proba nu mai pot participa la testarile urmatoare si pierd posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare ale examenului de Bacalaureat.

Cate 50 de lei de caciula, taxa pentru "indulgenta" supraveghetorilor

Cu exceptia cazului de la Campulung Moldovenesc, nu au avut loc alte incidente sau situatii nedorite, dupa cum au informat reprezentantii ISJ Suceava. In toate centrele de examen a fost prezent cate un reprezentant al fortelor de ordine, iar intrarea in incinta unitatii de invatamant nu a fost posibila in intervalul de trei ore, cat a durat proba scrisa. De asemenea, lucrurile personale ale candidatilor, cum ar fi telefoanele mobile, portofelele sau gentile, au fost lasate la intrare, pentru a impiedica tentativele de frauda.

Ca in fiecare an, parintii au trait emotia examenului de Bacalaureat alaturi de candidati, asteptand ore intregi in curtea scolii pana la finalizarea probei scrise.
In ce priveste desfasurarea examenului si atmosfera din salile de clasa, am aflat cateva detalii de la candidati, in momentul in care au iesit din centrul de examen. Conform acestora, unele comisii de supraveghere au acceptat plicul inmanat de catre candidati la inceputul examinarii si, astfel, examenul a decurs "brici", pe cand altii, mai ghinionisti, au dat peste profesori severi si seriosi, care nici nu au vrut sa auda de astfel de practici. In aceste cazuri, la iesirea din examen, am vazut elevi care returnau sume de 50 lei colegilor din sala de clasa, suparati sau chiar nervosi la vederea zambetelor colegilor care se laudau ca au putut copia si ca se asteapta la note mari.

Basmul – surpriza neplacuta pentru unii si salvare nesperata pentru altii

Una din cerintele de la proba de limba si literatura romana a fost redactarea unui eseu de doua – trei pagini, in care sa se prezinte particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un basm cult studiat, care a fost o surpriza neplacuta pentru unii si salvare nesperata pentru altii. Multi dintre ei nici nu se asteptau la un asemenea subiect, pe motiv ca ar fi fost dat la capacitate, altii nici nu sperau sa aiba parte de un subiect atat de accesibil, "despre care si un copil de scoala generala stie", dupa cum se destainuiau ei la iesirea de la examen.
A doua cerinta presupunea conceperea unui text de tip argumentativ de 15 – 30 de randuri despre omenie, pornind de la proverbul "Fapta buna lauda pe om", iar prima a constat in rezolvarea a noua itemi pe baza textului "Iorgu de la Sadagura", de Vasile Alecsandri.

Examenul de bacalaureat va continua miercuri, 30 iunie, cand elevii vor sustine proba obligatorie a profilului, iar in 2 iulie va avea loc proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii. Prima afisare a rezultatelor va avea loc duminica, 4 iulie, pana la ora 16.00 si, in aceeasi zi, pana la ora 20.00, vor putea fi depuse eventualele contestatii. Acestea vor fi solutionate in perioada 6-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afisate in 8 iulie.

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii