Zeci de cladiri din judetul Suceava se pot prabusi la un cutremur puternic

luni, 27 aprilie 2009, 19:23
7 MIN
 Zeci de cladiri din judetul Suceava se pot prabusi la un cutremur puternic

Zeci de cladiri din judetul Suceava risca sa se deterioreze sau chiar sa se prabuseasca in urma unui cutremur mai puternic. Este vorba indeosebi de cladiri vechi, situatia fiind cunoscuta de mai mult timp de catre autoritati. Numai in municipiul Suceava specialistii Primariei au incadrat 45 de cladiri cu "potential grad de risc privind rezistenta si stabilitatea", toate fiind propuse pentru expertiza tehnica. Necazul abia aici vine pentru ca, dupa cum a explicat seful Inspectoratului in Constructii, Sabin Adrian Dragan, obligatia legala pentru a se intocmi expertize tehnice privind riscul seismic revine proprietarului cladirii. "Un specialist al primariei poate, daca se constata anumite riscuri pe care le prezinta cladirea, sa solicite proprietarului sa faca o expertiza. Problema care, de altfel nu este valabila doar pentru judetul Suceava, ci si in alte zone din tara, comporta doua aspecte. Primul ar fi acela ca o astfel de expertiza costa mult iar al doilea aspect este acela ca sunt putini experti in domeniu. In Suceava sunt mai putini experti decat degetele la o mana", a explicat Sabin Adrian Dragan.

Nu doar in municipiul Suceava specialistii Primariei au constatat ca sunt cladiri care prezita un anumit grad de risc si ar trebui expertizate in vederea consolidarii lor ulterioare. Spre exemplu, in municipiul Falticeni au fost constatate si trimise de specialistii Primariei 23 de notificari si renotificari proprietarilor unor cladiri. Primarul Vasile Tofan a precizat ca este vorba de cladiri de locuit construite inainte de 1978. "Niciunul dintre proprietari nu a finalizat expertizele. Sunt tratative, demersuri, dar totul se opreste cand e vorba de bani", a declarat primarul municipiului Falticeni.

Cladiri cu risc seismic din municipiul Suceava

In lista intocmita de Primaria Suceava se precizeaza ca toate cele 45 de constructii cu potential grad de risc privind rezistenta si stabilitatea si care au fost propuse pentru expertiza tehnica s-ar putea incadra in clasele de risc seismic II si III. Totusi, numai pentru 14 din acestea s-ar fi facut expertize si pentru una din acestea – blocul 48A de pe strada Marasesti a fost inceputa cu mai mult timp in urma consolidarea. Este singura cladire din judet unde specialistii au dat, cel putin deocamdata, un grad de risc seismic I, ceea ce inseamna ca, teoretic, este cea mai nesigura constructie in ce priveste riscul la producerea unui cutremur. Celelalte cladiri cu clasa a II-a de risc seismic sunt blocul cu 100 de garsoniere de pe strada Zimbrului nr.10, blocul B3, 51 si I1 de pe strada Alexandru cel Bun, blocul A3 de pe strada Stefan cel Mare, precum si casele situate pe strazile Mihail Sadoveanu nr.13, Cernauti nr. 23, I.G. Sbierea nr. 49, Bogdan Voda nr. 16, Stefan Stefureac nr. 2, Cernauti nr. 32. Pentru toate aceste cladiri s-ar fi facut expertize care ar fi confiormat faptul ca se incadreaza in clasa a II-a de risc seismic. Potrivit unor functionari din Serviciul de Investitii al Primariei Suceava, o astfel de expertiza care sa confirme clasa a II-a de risc seismic s-a facut si pentru gradinita nr. 2 din strada Tudor Vladimirescu. In lista Primariei Suceava privind cladirile cu potential grad de risc privind rezistenta si stabilitatea mai apar la clasa a II-a de risc seismic si scoala generala nr 1 de pe strada Tudor Vladimirescu, Casa Corpului Didactic de pe strada Nucului, cladirea unde a fost cu ani in urma Corpul Gardienilor Publici, o casa de pe strada Mihail Sadoveanu nr. 11, una de pe strada Tabacarilor nr. 6 si trei case de pe strada Petuniilor, numerele 2, 4 si 6. De mentionat, totusi, ca pentru niciuna din aceste cladiri despre caqre specialistii Primariei spun ca s-ar putea incadra chiar in clasa a II-a de risc seismic nu s-a facut inca o expertiza care sa certifice acest lucru.

De asemenea, in lista Primariei Suceava mai apar si alte blocuri de locuinte care ar fi incadrate in clasa a III-a de risc seismic – cu alte cuvinte prezinta o stabilitate mai mare fata de celelalte mai sus amintite. Este vorba de blocurile I2, I3, E4, H1, H2, H3 si H4 de pe strada Alexandru cel Bun, blocurile 3 si 5 de pe strada Petru Rares, blocurile E2, E3 si 8 de pe strada Stefan cel Mare, blocul 9 de pe strada Vasile Alecsandri, blocul 5 de pe strada Nicolae Balcescu, blocul A de pe strada Ana Ipatescu nr.4 si blocul blocul F de pe aceeasi strada. Tot cu risc seismic ar fi, potrivit Primariei, blocurile E1 si T7 A de pe strada Ana Ipatescu. Blocurile 1 A si 1 B de pe strada Dimitrie Cantemir ca de altfel si imobilele de pe strada Samuil Isopescu nr.21, Jean Bart nr. 16, Ion Creanga numerele 3 si 5 ar putea fi incadrate in clasele de risc seismic III, daca nu chiar si in clasa a II-a in privinta unora din aceste imobile. Majoritatea acestor constructii au trei si patru etaje, insa exista si doua blocuri cu zece etaje, precum si cateva case. 

De ani de zile, oficialitatile guvernamentale au tot transmis Consiliului Judetean Suceava adrese prin care s-a cerut punerea in practica a prevederilor Ordonantei 14/2006 a guvernului privind reducerea riscului seismic. S-a cerut identificarea si inventarierea de catre autoritatile administratiei publice locale a cladirilor cu parter ^ 3 etaje, construite inainte de anul 1978, care prezinta niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice, degradari sau avarieri in urma unor actiuni seismice si care detin spatii publice cu alta destinatie la parter si, dupa caz, la subsol sau alte niveluri ale cladirii. Proprietarii si asociatiile de proprietari ori persoanele juridice care au in administrare aceste imobile au fost notificate cu privire la obligativitatea expertizarii tehnice a structurii de rezistenta a cladirilor. Actul normativ amintit prevede obligativitatea expertizarii cladirilor cu probleme in maxim 2 ani de la data notificarii si obligativitatea realizarii proiectului de consolidare in termen de 2 ani de la data notificarii incadrarii in clasa I de risc seismic a cladirii expertizate, dar si obligativitatea inceperii lucrarilor de consolidare in termen de 2 ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.

Pe langa lista constructiilor cu potential grad de risc intocmita de specialistii Primariei Suceava, municipalitatea a trimis Consiliului Judetean o lista in care se cuprinde un inventar al cladirilor cu peste 3 etaje, construite dupa anul 1978, si care prezinta "niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice". In acest inventar nu este prezentata clasa de risc seismic, nefiind facute expertize in acest sens, dar sunt mentionate zece cladiri, parte din ele neintrand in lista anterior mentionata. Astfel, in inventarul cladirilor ce prezinta "niveluri insuficiente de protectie la actiuni seismice" intra patru blocuri cu zece etaje. Pe langa blocurile T4 si T7 (Union- n.red.) de pe strada Ana Ipatescu, au mai fost incluse in inventarul cladirilor ce necesita lucrari suplimentare de protectie la actiuni seismice si blocul 13 din strada 6 noiembrie si blocul T33 A din bulevardul George Enescu. Tot in inventarul Primariei Suceava mai apar si blocurile K si B3 de pe strada Alexandru cel Bun, blocul 2 de pe strada republicii, blocul F de pe strada Ana Ipatescu, blocul 13 de pe strada Mihai Viteazu nr.10 si blocul nr.5 de pe strada Nicolae Balcescu. Pentru toate aceste blocuri s-au prevazut sume de bani pentru intocmirea unor expertize, mare parte din bani urmand a fi obtinuti de la bugetul statului. Si aici au fost probleme sensibile. Spre exemplu, Primaria Suceava organizand doua licitatii pentru expertizarea tehnica a blocului "Union", insa pana acum nu s-au prezentat ofertanti.

Cladiri cu probleme si in alte orase din judet

In municipiul Radauti nu sunt blocuri cu probleme insa cladirile vechi din centrul municipiului ridicate la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX, cu fatade vopsite proaspat in culori fistichii dar care se darama si fara cutremure, in partea din spate, au fost deja expertizate si introduse in categoria a doua de risc seismic. Este vorba despre imobilele din Piata Unirii, cu numerele 54, 57, 58, 59, 60 si 61 dar si un altul, de pe strada Stefan cel Mare, nr. 7. Atat la Suceava, cat si la Radauti sau Falticeni, din lipsa fondurilor asociatiile de proprietari ori proprietarii nu au intreprins nimic pentru reducerea riscului seismic.

In municipiul Falticeni, autoritatile administratiei publice locale au efectuat o identificare si inventariere a a cladirilor cu parter plus trei etaje, construite inainte de 1978 si s-au transmis notificari catre asociatiile de proprietari cu privire la obligativitatea expertizarii tehnice a structurii de rezistenta a cladirilor.

Printre altele, este vorba despre blocurile 6P de pe strada Maior Ioan, 6M de pe Aleea Trandafirilor, 70 de pe strada Sucevei, 1,2,4, 8 de pe Aleea Trandafirilor, 2,3,6A,6, 8A, 8B de pe strada Maiof Ioan si G1 de pe strada Mihai Eminescu.

De mentionat ca riscul la cutremur poate avea in vedere nu doar cat de solida este cladirea, ci si in ce zona este incadrata localitatea. Expertii spun ca in judetul Suceava, cea mai ferita zona din pucnt de vedere al cutremurelor este cea de munte, indeosebi in zona Dornelor si Bistritei. Zone precum Faltic eni si Suceava nu sunt mai "norocoase" din acest punct de vedere decat zona de munte, dar in orice caz, comparativ cu alte judete, sunt totusi ceva mai putin expuse riscului de catastrofe din cauza cutremurelor. Se pare insa ca Radautiul ar fi o zona un pic mai problematica, dar din atat din cauza cutremurelor de amploare mare care s-ar putea produce in judetul Vrancea, ci si din cauza cutremurelor ce s-ar putea produce in zonele de peste granita.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii