Adevaratele salarii ale profesorilor

Subtitlu

luni, 12 ianuarie 2009, 19:33
3 MIN
 Adevaratele salarii ale profesorilor

Salariile profesorilor au fost mereu, dar mai ales in anii electorali, subiect de mare scandal. Pe seama salariilor mici din invatamant sunt puse slabele performante ale sistemului, desi cauzele care au dus la prabusirea scolii romanesti sunt mai multe. Sunt sau nu sunt mici salariile profesorilor – este intrebarea la care vom putea raspunde dupa trecerea in revista a veniturilor acestei categorii profesionale. Foarte multe voci spun ca profesorii muncesc, raportat la numarul de ore, mai putin ca alti salariati, adica vreo 18 ore pe saptamana, iar ca bonus li se adauga circa patru luni de vacanta pe an. Altii, nu din invatamant, muncesc cate 40-50 de ore in sapte zile si castiga mult mai putin. Si de aici pornesc discutiile!

Daca ai terminat o facultate si ai ajuns la catedra primesti automat in jur de 1.000 de lei lunar. La salariul de baza, calculat dupa mai multe criterii, se mai adauga si diferite sporuri. Cei mai avantajati din acest punct de vedere, sunt profesorii care muncesc in mediul rural. Acestia pot beneficia de indemnizatii de pana la 80% din salariu de baza. Nici ca director sau diriginte nu iti este prea rau -se mai adauga intre 10 si 35% la salariu.

Lefurile profesorilor se calculeaza in functie de un coeficient stabilit dupa studii, grad didactic, vechime etc. Cu cat inaintezi in varsta pe scaunul de profesor, cu atat primesti mai multi bani. Asa cum este normal, cel mai mic coeficient il au dascalii debutanti, fara studii de specialitate. Acestia primesc in jur de 700 de lei, la care se adauga, unde este cazul, diferite sporuri.

In functie de durata studiilor si a anilor de vechime creste si leafa. Un profesor debutant cu studii medii sau superioare primeste curat vreo 1.000 de lei. Cei care au depasit pragul de zece ani cu creta in mana se bucura de un salariu  de vreo 1.500 de lei, iar veteranii cu peste 40 de ani in invatamant pot ajunge si la 3.000 de lei. Acestea sunt salariile de baza, calculate fara sporuri si ore suplimentare. Daca se adauga si acestea, salariile pot, in unele situatii, sa fie deosebit de atractive. Cu sporul pentru stres, spor de stabilitate (pentru cei cu peste 10 ani in sistem), pentru vechime, pentru clasele la care sunt diriginti, pentru functii de conducere, pentru mediul rural (unde este cazul), leafa se poate dubla.

Cea mai profitabila indemnizatie pentru profesori este sporul de tara. Acesta se acorda profesorilor care lucreaza in mediul rural si poate ajunge pana la 80% din salariu de baza. Nici cei care exercita functia de director nu se plang. Acestora li se mai adauga la salariu pana la 35%. Cea mai frecventa adaugire pentru un profesor este insa sporul pentru clasele de dirigentie. Dirigintii mai primesc 10% din venitul brut. Foarte interesant si pompos suna "indemnizatia pentru suprasolicitarea neuropsihica", care este de doar 3%. Avantajati sunt si dascalii care predau limbi straine, acestia primind inca 10% din salariu de baza.

Asadar sa facem un calcul simplu. Luam un profesor de limba engleza cu grad didactic I, cu peste 40 de ani de experienta in domeniu, care preda la liceu. Acesta primeste in jur de 2.200 de lei salariu de baza, plus sporul de stabilitate 340 de lei, plus sporul de stres 70 de lei, plus 220 de lei pentru ca preda o limba straina, iar daca mai e si diriginte, plus inca 220 de lei. La asta se adauga, de cele mai multe ori, orele de pregatire particulara pe care le face. Si nu sunt deloc ieftini, in jur de 50 de lei pe sedinta. Dupa un calcul simplu observam ca rezultatul nu este deloc de neglijat: 3.050 de lei, fara banii din meditatii. Si asta pentru 16 ore pe saptamana, intrucat profesorilor cu vechime mare li se scad doua ore din norma de munca. Si situatii de acestea sunt destule la noi in judet, daca e sa ne gandim ca din cei 6.000 de profesori pe care ii avem, aproape 300 sunt pensionari, deci au vechimea maxima.

Toate aceste au fost calculate dupa grila veche de salarizare, care se aplica in momentul de fata. Daca intra in vigoare Legea nr. 221/2008 privind majorarea salariilor profesorilor, toate lefurile ar urma sa creasca. Mai pe intelesul nostru, o sa avem profesori care vor ridica lejer de la bancomat 40 de bancnote cu Caragiale.

Concluziile nu pot apartine decat cititorilor nostri, ale caror intrebari au stat la baza documentarii acestui articol.

 

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii