Aproape 16.000 de pensionari pe caz de boala! Falsii invalizi

marți, 16 februarie 2010, 19:26
4 MIN
 Aproape 16.000 de pensionari pe caz de boala! Falsii invalizi

Concediile medicale acordate, in majoritatea cazurilor, in baza unor "atentii" si in functie de pilele, cunostintele si relatiile celor care vor sa se odineasca pe banii statului au facut ca numarul pensionarilor pe caz de boala sa cresca de la an la an. E drept, criza economica si lipsa locurilor de munca i-a facut pe tot mai multi oameni, ramasi fara venituri, sa caute o solutie de supravietuire, chiar daca este complet imorala si incorecta!

In prezent, nu mai putin de 15.928 de vasluieni beneficiaza de pensii de invaliditate, ceea ce reprezinta 14% din totalul pensionarilor din judet. De altfel, numarul cazurilor noi de invaliditate inregistrate in 2009 la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vaslui s-a dublat comparativ cu anul 2004. Cati dintre acestia primesc o pensie de invaliditate pe merit si cati sunt falsi pensionari pe caz de boala nimeni nu poate sti. Nu exista familie in care o matusa, un unchi, mama, tata sau verisorul sa nu fi apelat la metoda pensionarii pe caz de boala. Metodele se cunosc din gura in gura si sunt fara gres: tre’ sa te duci la doctorul cutare (daca e psihiatru e beton, ca diagnosticul pe aceasta specialitate este imposibil de combatut sau "daramat"), sa cotizezi suma cutare, sa stai un anume numar de zile internat in spital, mai capeti alte nenumarate concedii medicale etc, apoi ajungi la comisie cu dosarul in dinti, mai dai si aici niste plicuri si treaba e aranjata.

Ajuns la fundul sacului cu banii, guvernul a cerut reevaluarea situatiei tuturor pensionarilor invalizi, pentru a se stabili cu exactitate numarul celor falsi. Dar pentru asta ar trebui alte comisii, eventual din alte judete! Cum isi poate cineva inchipui ca un doctor sau o comisie care a pensionat in fals se poate evalua si denunta. In plus, ar iesi oamenii cu furcile, ca la Bobilna, intrucat au facut imprumuturi serioase pentru a putea achita spaga de pensionare. Multi sunt saraci, au ramas fara locuri de munca sau au epuizat somajul, iar efortul de a aduna banii de pensionare este urias.

"In momentul de fata, la nivel de judet, beneficiaza de pensie de invaliditate in jur de 16.000 de persoane. La nivel national, se discuta de 900.000 de pensii de invaliditate, o crestere foarte mare daca ne gandim ca, in 2000, erau doar 600.000. Daca facem un calcul aproximativ, impartind numarul total al pensionarilor din Romania la numarul pensionarilor cu invaliditate, ne da un 15%. La nivelul judetului Vaslui, ne da un 14%, deci un pic mai putin decat procentul la nivel national. Anul trecut, 1.325 de persoane au fost pensionate pe caz de boala, dublu fata de 2004, cand s-au inregistrat 640 de cazuri noi. Daca va fi aprobata legea, cu siguranta verificarile vor fi mult mai drastice: pensionarii vin cu documente de la medici specialisti, se intocmesc anumite documente prin care se atesta ca persoana este bolnava, ca a avut internari, sufera de anumite boli grave sau foarte grave. In afara de asta, persoanei de la cabinetul de expertiza, care este angajatul CJP Vaslui, i se va da mult mai multa putere in a stabili veridicitatea celor spuse de medicii specialisti. Asta, din discutiile neoficiale. Oficial, nu nu am primit absolut nimic", ne-a declarat Marius Arcaleanu, directorul coordonator al CJP Vaslui.

Trei directori s-au imbolnavit subit cand au picat de pe functii

Daca legea va fi aprobata, reprezentantii CJP Vaslui vor trebui sa faca in primul rand "curatenie" in propria ograda si asta deoarece doi dintre cei trei fosti directori ai institutiei, Emil Banceanu si Mihai Vanatoru, au ajuns in prag de pensionare cu invaliditate dupa ce au stat vreme indelungata ca trantorii in stup, beneficiind de concedii medicale prelungite, acordate, cel mai probabil, de anumiti "specialisti" aflati in zona lor de influenta. Reamintim ca toti cei trei ex-directori ai CJP Vaslui, Emil Banceanu, Mihai Vanatoru si Rodica Cretu, au simtit simultan nevoia unui repaos prelungit si s-au imbolnavit subit imediat dupa ce au fost retrogradati din functiile de conducere, ca urmare a iesirii PNL de la guvernare. Devenind simpli functionari, cei trei n-au mai calcat pe la serviciu decat pentru a-si motiva absentele cu concedii medicale.  La un moment dat, Rodica Cretu a renuntat la odihna pe banii statului si si-a cerut transferul de la CJP Vaslui.

"Mihai Vanatoru este deja pensionar cu invaliditate sau pe caz de boala, in termen popular, dar inca nu a intrat in plata, iar domnului Banceanu inca nu i s-a emis decizia de pensionare pe caz de boala", a mai spus actualul director al CJP Vaslui.

E lesne de inteles cum au reusit cei doi directori sa ajunga la statutul de pensionar cu invaliditate, daca tinem cont ca responsabila de la Cabinetul de Expertiza este salariata CJP Vaslui, deci o fosta subordonata a celor doi, iar de doctori "amabili" nu ducem lipsa!. Marius Arcaleanu sustine ca ex-directorii au adus suficiente documente care atesta ca sunt bolnavi, iar salariata de la Cabinetul de Expertiza nu si-ar fi permis niciun risc intrucat situatia celor doi a fost  mediatizata. Arcaleanu considera ca verificarile ar trebui sa inceapa de la medicii care le-auau acordat directorilor aceste concedii medicale. Poate din alte judete ca aici, pe plan local, sunt toti mana in mana si se apara unul pe altul conform proverbului: corb la corb nu-si scoate ochii!

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii