Bolnavii mor de foame, iar stabii din spital se imbogatesc: Fratilor, furati mai putin!

marți, 11 mai 2010, 22:17
6 MIN
 Bolnavii mor de foame, iar stabii din spital se imbogatesc: Fratilor, furati mai putin!

In tot acest timp, bolnavii veneau cu medicatia de acasa si cu mancarea in sufertas, iar sefii spitalului urlau in gura mare ca alocatiile bugetare pentru spital sunt insuficiente.

  

La Spitalul Judetean de Uregnta Vaslui se fura pe rupte. Pentru medicamente si mancare nu sunt bani, dar pentru stabii care conduc spitalul se gasesc.

Un astfel de caz este Viorel Cristea, care face parte din echipa de conducere de cand spitalul: a fost director administrativ, apoi a plecat in concediu medical ca i se clatina scaunul, iar dupa alegeri a redevenit activ pe functia de sef Serviciu administrativ.

Uzand de functie si de proptele politice, Viorel Cristea a pus la punct o afacere de pe urma careia are mari satisfactii financiare. Totul a inceput in 2008, cand spitalul a facut o licitatie pentru atribuirea contractului de transport si eliminare a deseurilor medicale. Contractul a fost atribuit firmei Mavexped SRL, al carei administrator este sotia lui Cristea, Mioara Sorina. Aceasta a alergat de una singura si, fireste, a iesit pe locul intai, cu un pret de 5,85 lei pentru transportul unui kilogram de deseu. La putin timp dupa parafarea contractului, a avut loc o alta procedura pentru contractarea eliminarii finale a deseurilor transportate, care a fost castigata tot de sotia lui Cristea, cu un pret de 0,85 lei. In contractul dintre cele doua parti era vorba despre o cantitate imensa de deseu: sapte tone pe luna! Asadar, pentru transportul unui kilogram de deseu la 260 kilometri distanta (pana la Radauti, Suceava, unde se gaseste incineratorul ecologic), Mavexped SRL factura 6,7 lei pe kilogram.

Numai in 2008,sotii Cristea si acolitii au scos din aceasta afacere, si din bugetul spitalului, fabuloasa suma de 562.800 de lei (adica 5,6 miliarde lei vechi).

La alte spitale, unde Cristea nu era salariat si nu putea influenta izbanda, preturile practicate de aceasta firma au fost la jumatate.

Nesimtire si mult tupeu

Poate ca afacerea de familie inceputa de Viorel Cristea in 2008 nu ar fi atras atentia nimanui, insa, la inceputul anului 2009, dupa ce contractul cu spitalul expirase, s-au intamplat mai multe lucruri dubioase. Singurul aspect legal de care s-a ingrijit Viorel Cristea a fost sa divorteze, pentru a nu fi declarat incompatibil in atribuirea contractelor sotiei.

Anul trecut, nici macar nu s-au obosit sa simuleze licitatii, au mers cu acte aditionale si alte tertipuri, siguri ca nimic nu li se poate intampla.

OUG 34/2006 privind achizitiile de servicii spune clar ca pentru sume mai mari de 15.000 la un capitol de achizitii de produse, bunuri ori servicii, institutia este obligata sa publice un anunt de participare pe portalul SEAP (sistemul electronic de achizitii publice). A fost pus la misto un anunt, care a fost retras dupa o saptamana, astfel incat sa nu aiba timp "fraierii" sa se inscrie si sa strice cartile.

La ceva timp, hop apare pe SEAP un anunt de atribuire, prin care spitalul comunica numele firmei care a venit cu cea mai buna oferta. Culmea tupeului, conducerea spitalului anunta "atribuirea contractului prin negociere directa, fara publicarea unui anunt prealabil de participare". Evident, castigatoare a fost Mavexped SRL, care a oferit 5,28 lei pe kilogram, la o cantitate estimata de cinci tone pe luna.

Si uite asa, in 2009, au mai zburat din bugetul spitalului vreo 300.000 de lei. In tot acest timp, bolnavii veneau cu medicamentele de acasa, iar mancarea era stravezie!

Dupa alegeri si un concediu medical prelungit, salariatul Viorel Criste a revenit in activitate cu chef de treaba. Pe 26 ianuarie 2010, ca tot expirase vechiul contract, a mai tras o negociere directa cu firma nevestei, pentru o perioada de patru luni, cu pretul de 5,3 lei pe kilogram de deseu transportat. Inutil sa repetam ca si de aceasta data legea a fost sodomizata! Din acest "ciubuc" au iesit "numai" 25.000 de euro!

Baietii veseli din fruntea spitalului ar fi pregatit tunul cel mare, doar ca au avut ghinion si s-a rasuflat.

Pe 3 mai 2010 s-a mai pus de o atribuire de contract. Desi pe SEAP Mavexped se lauda cu cel mai mic pret in domeniu – 2,5 lei pe kilogram – la licitatia aceasta s-a inscris cu 5,2 lei! In timpul procedurilor, sotia lui Cristea s-a vazut nevoita sa scada pretul pana aproape de un leu. Mai exact, 1,06 lei. Castigatoare a fost o alta firma, care s-a oferit sa transporte deseurile cu exact un leu pe kilogram. Din nefericire, cu acest pret mic se va lucra pentru o perioada de numai 20 de zile. Ce se va intampla dupa, vom vedea!

Pana atunci, pentru a evidentia scorurile absolut nesimtite cu care s-a lucrat, va prezentam preturile cu care aceeasi firma, Mavexped, a castigat licitatiile la alte spitale: 2,34 lei/kilogram la Institutul de Cardiologie "C.I. Parhon" Iasi , contract atribuit pe 10 mai 2010, pentru circa sase tone de deseu pe luna; 2,5 lei/kilogram la Spitalul de Neurochirurgie "Prof.dr.Nicolae Oblu" Iasi, pentru circa o tona de deseu pe luna.

Dar cea mai nesimtita dintre toate este urmatoarea situatie: in timp ce din spitalul in care lucra ‘mnealui sotia sugea cu 6,7 lei/kg, Spitalul Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad platea aceleiasi firme, pentru aceleasi prestatii doar 1,94 lei/kg.

Alo, DNA-ul, se aude????

Episodul doi: cum se fura la cantitate

Umflarea exagerata a pretului nu este singura furaciune. Se exagera peste masura si in ceea ce priveste cantitatile de deseuri medicale presupus produse de spital si transportate de firma sotiei. Astfel, contractul din 2008 a fost incheiat pentru sapte tone de deseu pe luna, iar cel din 2009, pentru cinci tone pe luna. O cantitate imensa, daca avem in vedere ca Institutul de Cardiologie "C.I. Parhon" Iasi, spre exemplu, produce sase tone pe luna. Spitalul de Urgente "Sfantul Ioan" din acelasi judet produce patru tone, iar uriasul Spital "Sfantul Spiridon" Iasi, produce lunar doar 2,5 tone de deseu medical.

"In afara de deseurile pe care le pot arunca la groapa de gunoi, produc 2,5 tone de deseu medical periculos pe luna. Acestea le neutralizez la mine, aici, pentru ca noi avem doua incineratoare. Nu stiu cum ar putea produce spitalul din Vaslui atatea tone de deseu. Ar putea fi posibil daca am socoti si acele deseuri nemedicale, sau medicale dar nepericuloase, care pot fi carate ca orice gunoi, la groapa", spune Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.

Conform ultimului bilant depus la Registrul Comertului, in 2008, firma Mavexped SRL a avut sase angajati, o cifra de afaceri de 30 de miliarde de lei vechi si un profit net de peste patru miliarde de lei vechi.

La un calcul simplu, numai in 2008, dand jos vreo patru tone puse din burta, sotii Cristea si acolitii cu care au impartit prada au tras din bugetul spitalului, direct in buzunarele lor, peste 100.000 de euro net.

In tot acest timp, repetam, bolnavii veneau cu perfuzorul in buzunar si cu sufertasul la sacosa.

Conducerea spitalului tace. Noi am sesizat ANRMAP!

Nu am putut lua reactii de la conducerea spitalului cu privire la acest subiect. Managerul unitatii, Adrian Nicu Oprisanu, nu a fost gasit la birou. Contactat telefonic, ca de obicei, Oprisanu s-a eschivat. A spus ca nu poate vorbi si ca ne va contacta tot prin intermediul telefonului, in maximum doua ore, dar nu a facut-o nici pana la inchiderea editiei. "Normal" pentru un om care a semnat toate aceste contracte!

Purtatorul de cuvant si, totodata, directorul medical al spitalului, Carmen Rotaru, nu era, de asemenea, la birou. Contactata telefonic, ea ne-a invitat la discutii joi, fiind ocupata cu "organizarea unui eveniment". Mentionam ca discutia a avut loc in timpul programului de lucru. Si ea a reactionat in stilu-i caracteristic. Nu este prima data cand Carmen Rotaru refuza orice comunicare cu reprezentantii ziarului "Obiectiv", de multe ori motivandu-si refuzul intr-o maniera de-a dreptul penibila: "N-am chef azi!"

In asteptarea unei pozitii oficiale a conducerii spitalului, am sesizat Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) in legatura cu cele descrise mai sus. Asteptam ca specialistii de acolo sa se sesizeze si sa faca o verificare la fata locului. Chiar daca Viorel Cristea va fi gasit vinovat, pretul pe care il va plati este mult prea mic in comparatie cu paguba produsa. Pentru neregulile din atribuirea contractelor de servicii se prevad amenzi contraventionale intre 10.000 si 35.000 de lei. O nimica toata pe langa miliardele incasate de Mavexped.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii