Ca la noi, la nimenea: De rasul lumii

miercuri, 25 noiembrie 2009, 19:38
4 MIN
 Ca la noi, la nimenea: De rasul lumii

Imediat dupa citirea raportului, avand in vedere comentariile nefavorabile ale consilierilor locali, Paval a decis ca la Termica mai sunt "mici probleme", dar ca firma trebuie ajutata, "mai ales financiar", pentru ca altfel nu poate fi rentabilizata. In linii mari, primarul a folosit acelasi discurs obosit ca si anul trecut si pe care, probabil, il va folosi si anul viitor, si in anii care vor urma pana la finalul mandatului. Primarul a fost mai mult decat penibil la finalul sedintei, cand a admis ca acele "mici probleme" sunt, de fapt, disfunctii majore, nu numai in cazul Termica, ci si in cazul celorlalte trei firme.

  

In cadrul sedintei Consiliului Local (CL) Vaslui de ieri, sefii celor patru firme care ii apartin si-au prezentat rapoartele de activitate, scotand in evidenta modul in care s-au pregatit pentru sezonul rece 2009-2010. Prima a fost SC Termica SA, prin directorul Nicu Oprisan. Nu vom insista prea mult asupra situatiei de fapt in care se regaseste firma intrucat acest subiect a fost tratat in detaliu in editiile noastre trecute. Vom scoate, insa, in evidenta franturi din raportul lui Oprisan care se cam bat cap in cap. Expunerea acestuia privind modul de pregatire pentru sezonul rece a inceput prin enumerarea "eforturilor" pe care le-a facut pentru a asigura confortul termic in 2.037 de apartamente, care primesc caldura in sistem centralizat si a inca… vreo cateva care vor primi dupa ce vor fi montate centrale de bloc.

Cate anume? Ia fiti atenti: "Inainte de a incepe inventarierea apartamentelor bransate la Termica din zonele in care am decis sa nu mai furnizam caldura pentru a micsora pierderile, aveam in evidenta 1.440 de apartamente. Acum sunt 1.035 pentru ca o parte au ales sa se debranseze. Pentru acestea (1.035 – n.r.) am decis sa cautam surse alternative de incalzire".

Referitor la aceste surse, citam din acelasi raport prezentat de Nicu Oprisan: "Am inceput deja montarea de centrale la blocurile 220 – unde lucrarile s-au si finalizat – 311, 362 si 363".

Cele patru blocuri mentionate au, impreuna, 1.035 de apartamente bransate la Termica? Nu, nu au. Dar cate sunt? "La blocul 220 sunt 50 de apartamente, la 311 sunt 57, iar la blocurile 362-363 sunt inca 90 de apartamente", se arata in acelasi raport.

De mentionat ca frazele citate sunt extrase din locuri diferite din raportul construit in asa fel incat sa situatia sa para roza. Asadar, din cele peste 1.000 de apartamente, Termica a gasit solutii alternative pentru vreo 200. Dar ce face cu restul de 800? Nimic in raport despre asa ceva.  

Discursul lui Paval

Prezentarea facuta de Oprisan a starnit reactii negative in randul consilierilor locali. Au comentat pe rand Iancu Arcaleanu, Neculai Bosie, Neculai Petrisor, Florin Ciurariu si primarul Vasile Paval. Acesta din urma, dupa ce a ascultat toate comentariile consilierilor locali, referitoare nu numai la Termica, ci si la celelalte trei firme apartinand CL (Transurb, Goscom si Aquavas), a decretat: "Totul e bine si frumos, dar daca la noapte ninge si ne prinde descoperiti, nu stim cum e. Ideea e ca daca noi, consilierii locali si cetatenii vor fi multumiti de serviciile prestate de aceste firme, totul va fi bine. Insa pana la primavara, cand vom trage concluzii, trebuie sa sprijinim aceste societati sa isi faca treaba. In primul rand, trebuie sa le sprijinim financiar".

Primarul a luat si el in catare firma de termoficare, dar cand a apasat tragaciul, efectul a fost mult mai putin dezastruos decat al unui pistol cu apa: "Spuneam ca Termica are datorii pe care trebuie sa le recuperam de la populatie. Nu putem anula penalitatile (lucru propus de consilierii locali – n.r.) pentru ca acest lucru nu se poate face decat printr-o lege organica. Populatia trebuie sa fie constienta ca trebuie sa-si achite datoriile".

Nu are rost sa reproducem continuarea discursului edilului-sef referitoare la Termica si la celelalte trei firme ale CL. Daca ar fi sa o facem, am reusi-o din memorie, intrucat vasluienii au putut auzi aceeasi pledoarie seaca si anul trecut, cand se vorbea despre rentabilizarea Termica prin investitii si recuperarea creantelor. Datoriile istorice ale populatiei nu vor fi recuperate nici in acest sezon, la fel cum nu au fost recuperate nici in ultimii 15 ani, lucru care ii umple de ridicol pe primarul Paval si pe consilierii locali, care nici macar nu iau calcul inchiderea societatii de termoficare.

"Sunt calare pe capacul de canal!"

Primarul s-a infundat si mai tare in penibil la finalul sedintei, atunci cand consilierii locali au prezentat probleme concrete pe care cele patru firme ar tebui sa le rezolve. Spre exemplu, Neculai Bosie a propus ca la statia de autobuz din Moara Grecilor sa se faca alveole, intrucat masinile de transport persoane stationeaza pe carosabil, incurcand circulatia pe un sens de mers. Tot el a ridicat problema cainilor comunitari, de care ar trebui sa se ocupe Goscom, serviciul de ecarisaj fiind concesionat de aceasta firma. S-a mai reclamat faptul ca, pe strada Pacii, care a fost de curand modernizata, s-a lasat o gura de canal nelucrata, in momentul de fata canalul fiind mai jos cu 20 de centimetri decat astfaltul.

Ascultand toate aceste disfunctionalitati, Paval a raspuns in locul directorilor, care parasisera de mult sala de sedinte, ironizandu-i si admitand ca in functionarea acelor societati sunt, de fapt, mari carente: "Sunt calare pe capacul de canal. Este ultima data cand mai fac pe mesagerul intre dumneavoastra si acesti directori, care au de rezolvat probleme atat de urgente si nu pot sta doua ore alaturi de noi. Este o lipsa totala de decenta. Dar daca dumnealor sunt mult prea ocupati, eu zic sa mergem noi sa prindem cateii, sa facem statia de autobuz… Au iesit (directorii – n.r.) din ceea ce inseamna bunul simt".

Ascultand toata brambureala de ieri, concluzia e una singura: solutii se tot propun, dar nimic nu se rezolva. Si cand e roz, tot negru e!

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii