Desi a fost condamnat la 17 ani de inchisoare, unul dintre cei mai mari tepari din judet a iesit din puscarie: Lazurca e liber!

miercuri, 05 mai 2010, 20:51
8 MIN
 Desi a fost condamnat la 17 ani de inchisoare, unul dintre cei mai mari tepari din judet a iesit din puscarie: Lazurca e liber!

Politistii si procurorii vasluieni au pierdut o noua batalie cu cel considerat a fi unul dintre cei mai mari tepari din judet, Cezar Lazurca. Dupa ce ei s-au chinuit ani de zile sa adune dovezi care sa-i demonstreze vinovatia, in doar cateva clipe, judecatorii Tribunalului Iasi au decis, luni, punerea in libertate a lui Cezar Lazurca si a Mihaelei Enache, fosta lui partenera de afaceri.

Arestat in luna februarie a anului trecut, sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat si comiterea de infractiuni economice, Lazurca a apelat la toate tertipurile posibile pentru a ramane cat mai putin timp dupa gratii, in ciuda dovezilor zdrobitoare din dosar. O prima batalie castigata de Lazurca a fost in toamna anului trecut, cand a obtinut stramutarea dosarului de la Tribunalul Vaslui, la Tribunalul Iasi.

Pe rolul instantelor iesene, mai exact la Curtea de Apel, controversatul afacerist mai avea deja doua dosare care bateau pasul pe loc din 2007, respectiv 2008. Acelasi lucru s-a intamplat si in dosarul in care a fost arestat in februarie anul trecut. Ajutat de avocatii sai, dar si ai celorlalti 11 inculpati din dosar, Lazurca a obtinut amanarea judecatii de la un termen la altul, fie pentru ca nu se prezenta unul dintre aparatori, fie pentru ca acestia solicitau timp pentru studierea dosarului, fie pentru ca nu erau indeplinite toate procedurile de citare.

Tragerile de timp, strategia lui Lazurca, au dat rezultat, depasindu-se perioada de un an in care se afla in stare de arest preventiv. Avocatii sai au invocat, la termenul de luni, ca s-a depasit termenul rezonabil stabilit prin conventiile europene privind durata de arest preventiv in care se poate afla un inculpat si anume un an de zile. Cum Cezar Lazurca si Mihaela Enache se aflau in arest preventiv de pe 5 februarie 2009, avocatilor le-a venit ca o manusa invocarea rezonabilitatii in privinta mentinerii starii de arest preventiv.

Inexplicabil este, totusi, cum de nu au tinut seama magistratii ieseni de complexitatea cazului, de numarul mare de inculpati din acest dosar, de tergiversarile la care au recurs avocatii si, cel mai important, de cazierul impresionant al inculpatului Cezar Lazurca. Cu trei condamnari la activ, dintre care doua cu executarea unor pedepse de 15 ani, respectiv un an si sase luni de inchisoare, cu o perseverenta infractionala rar intalnita, Lazurca avea suficiente "recomandari" pentru a ramane dupa gratii. Magistratii ieseni nu au tinut insa cont de ele, hotarand punerea sa in libertate, probabil pentru a-si putea continua "cariera".

Odata cu punerea in libertate, judecatorii Tribunalului Iasi au dispus interdictia ca Lazurca si Mihaela Enache sa paraseasca localitatea de domiciliu, municipiul Vaslui. Totodata, cei doi au urmatoarele obligatii: sa se prezinte la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati,  sa se prezinte la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui, desemnat de instanta cu supravegherea inculpatilor, conform programului de supraveghere intocmit de politisti sau ori de cate ori vor fi chemati, sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea instantei, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nici o categorie de arma, sa nu se apropie de ceilalti inculpati, martorii din lucrari si partile civile si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, sa nu desfasoare nicio activitate economica sau de comert personal sau prin persoane interpuse.

Copii ale sentintei dispuse luni de Tribunalul Iasi au fost transmise a Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Politiei Comunitare, Jandarmeriei, Serviciului de Pasapoarte, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor impuse.

Ramasa definitiva, sentinta dispusa de magistratii ieseni a fost pusa in aplicare marti, cand Cezar Lazurca si Mihaela Enache au fost eliberati din Penitenciarul Iasi. Procesul lor va continua pe 20 mai.

Carne alterata, marca Lazurca

Cezar Lazurca si Mihaela Enache au fost arestati preventiv pe 5 februarie. Cei doi au devenit cunoscuti opiniei publice in primavara anului 2007, cand, in urma unei perechezitii efectuate la societatile acestora, a fost descoperita peste o tona de carne de pasare alterata, care urma sa fie scoasa la vanzare. Carnea era depozitata in conditii mizerabile, inclusiv in grupul sanitar care era utilizat de angajatii depozitului, dar pe usa caruia era scris "arhiva". Angajatele lui Lazurca au recunoscut ca produsele respective urmau sa fie puse la vanzare dupa ce erau spalate cu apa rece si otet pentru a disparea semnele specifice alterarii.

Oamenii legii au constat ca Lazurca, pentru a reusi sa introduca pe piata carne stricata, a beneficiat de sprijinul medicului veterinar Mariana Negura si al asistentei acesteia, Corina Enache.

De altfel, in sarcina asistentei, pe langa infractiunea de complicitate la punerea in vanzare si vanzarea de produse alterate, a mai fost retinuta si cea de abuz in serviciu. Medicul Mariana Negura este acuzata ca acorda viza pentru produsele alterate fara a efectua controale in depozite.

In plus, asistenta Corina Enache este acuzata ca-i punea in garda pe Lazurca si oamenii acestuia ori de cate ori se anuntau controale din partea celor de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui. In ziua controlului, depozitele lui Lazurca fie erau inchise, fie carnea alterata era ascunsa.

Paradoxal, in urma amplelor perchezitii din primavara anului 2007, Lazurca nu a intrat catusi de putin in legalitate. La sfarsitul anului trecut, cand procurorii DIICOT au dispus confiscarea marfii care se afla in depozitul afaceristului, au fost gasite alte cantitati de carne alterata. Cu alte cuvinte, Lazurca a continuat sa vanda nestingherit carne stricata vasluienilor, fara ca autoritatile sanitar-veterinare sa intervina in vreun fel. De altfel, in momentul in care s-a trezit cu sechestru pe toata canitatea de carne, evaluata la peste doua miliarde de lei, pe 17 decembrie 2008, Lazurca a infiintat o noua firma, SC Livcatmo, pe numele unui prieten, Liviu Barzu. Intreaga cantitate de carne aflata in depozitul lui Lazurca a fost transferata pe numele SC Livcatmo. De transferul ilegal de carne a avut stiinta si directorul DSVSA, Decebal Sararu, care a fost prezent la depozitul lui Lazurca pentru a emite avizul sanitar-veterinar.

Liviu Barzu a fost, la randul sau, trimis in judecata pentru aderare la grup infractional organizat si sustragere de sub sechestru. De asemenea, a fost trimis in judecata si Ion Mihalcea, cumatrul lui Cezar Lazurca, pe numele caruia figura SC Teotex SRL, in cadrul careia functiona depozitul de carne. Firma respectiva a fost infiintata pe numele mamei lui Lazurca, dar, dupa moartea acesteia, in primavara anului trecut, Cezar Lazurca i-a cesionat gratuit toate actiunile lui Ion Mihalcea. La scurt timp, acesta l-a imputernicit pe cumatrul sau sa se ocupe de activitatea firmei. Cezar Lazurca era nevoit sa apeleze la astfel de artificii deoarece avea cazier fiscal si nu mai putea derula afaceri pe numele sau.

Bancher judecat

Alaturi de Cezar Lazurca si Mihaela Enache, au fost trimisi in judecata de procurorii Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT alte zece persoane. Printre acestea, medicul veterinar Mariana Negura, dar si fostul director al filialei Carpatica, Dan Sebastian Samoila. Acesta a fost acuzat ca l-a ajutat pe Lazurca sa tepuiasca o societate din Codlea, incalcand normele bancare obligatorii referitoare la decontarea filelor CEC.

In perioada iulie-septembrie 2006, Lazurca a cumparat de la Codlea carne de pasare in valoare de peste doua miliarde de lei, pe care a spus ca o plateste cu file CEC. La scurt timp dupa plasarea acestora, Lazurca le declara pierdute. Filele CEC erau emise de Carpatica Vaslui. Potrivit normelor bancare, in momentul in care era introdusa spre plata o fila CEC declarata pierduta, conducerea bancii avea obligatia sa il cheme pe emitent, in speta, pe Lazurca, si sa il chestioneze daca are cunostinta. In cazul in care acesta isi recunostea documentul, era obligat sa achite contravaloarea, iar in cazul in care ar fi spus ca fila respectiva nu-i apartinea, conducerea bancii trebuia sa anunte Politia. Dan Sebastian Samoila nu a respectat aceste norme, astfel ca, in momentul in care se introduceau spre plata filele CEC, acestea erau respinse de Carpatica.

Un tepar de clasa

Pe langa dosarul aflat in prezent pe rolul Tribunalului Iasi, Cezar Lazurca are o cariera infractionala impresionanta. In vara anului 2008, a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la 15 ani de inchisoare pentru comiterea de infractiuni economice deosebit de grave, iar partenera lui, Mihaela Enache, la 10 ani de inchisoare, pentru fapte asemanatoare. Cei doi au  au indus si mentinut in eroare un numar de sase societati comerciale, iar pe parcursul anului 2006 au emis CEC-uri stiind ca societatea lor are lipsa de disponibilitati in cont, prejudiciul total cauzat depasind patru miliarde de lei.

"Inculpatul Lazurca Cezar Adrian a fost, in perioada anilor 1994-2006, asociat unic si administrator la  SC Romulus SRL Vaslui, fiind totodata asociat cu sotia sa  la SC Milo Gros SRL Vaslui. In perioada anilor 1999-2006, inculpatul a savarsit mai multe infractiuni de inselaciune, fiind condamnat, prin Sentinta penala nr. 1470/8.06.2004 a Judecatoriei Vaslui, la pedeapsa rezultanta de 1 an si 6 luni de inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii. De asemenea, in perioada in care se afla in curs de judecata pentru unele fapte comise in anul 1999, inculpatul a continuat sa exercite activitati comerciale si sa savarseasca infractiuni de inselaciune in dauna mai multor societati comerciale, fiind condamnat, prin  Sentinta penala nr. 1635/24.06.2004 a Judecatoriei Vaslui, la mai multe pedepse cu inchisoare, care au fost modificate apoi in sensul diminuarii lor, prin Decizia penala nr. 334 /A/13.10.2005 a Tribunalului Vaslui, ramasa definitiva prin Decizia penala nr. 371/30.05.2006 a Curtii de Apel Iasi, pedeapsa rezultanta ramasa de executat  fiind de doi ani inchisoare, pentru care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii.

Dandu-si seama ca nu va mai avea posibilitatea sa exercite activitati comerciale, in  decembrie 2003, la indemnul lui Lazurca Cezar Adrian, inculpata Enache Mihaela Oana a infiintat SC Distrib Car Fruct SRL Vaslui, unde figura ca asociat unic si  administrator, iar celalalt inculpat a fost angajat, in calitate de frigotehnist, pentru meritele sale deosebite fiind numit, in anul 2005, sef serviciu marketing. Constatand blandetea deosebita a instantelor de judecata, care i-au aplicat pedepse modice fata de faptele savarsite, inculpatul  Lazurca Cezar Adrian a ajuns la concluzia ca poate obtine sume mult mai mari din activitatile comerciale ilicite pe care le efectua, atragand-o in aceasta activitate  si pe co-inculpata Enache Oana Mihaela. Imprejurarea ca niciunul dintre cei doi inculpati nu a recunoscut savarsirea vreunei infractiuni nu este de natura a diminua in vreun fel vinovatia lor, inculpatul Lazurca Cezar Adrian asumandu-si, prin conduita sa, partea cea mai mare de vinovatie intrucat, pe parcursul mai multor ani, si-a creat un obicei din a insela clientii in felurite mijloace. In ce-l priveste pe inculpatul Lazurca Cezar Adrian, instanta apreciaza ca trebuie avute in vedere  perseverenta sa infractionala, gradul ridicat de pericol social al faptelor si prejudiciul tot mai mare  pe care s-a straduit sa-l produca societatilor pagubite, fiind necesara, in opinia instantei, aplicarea unei pedepse severe cu inchisoare", se arata in sentinta pronuntata pe 3 iunie 2008 la Tribunalul Vaslui, prin care Lazurca a fost condamnat la 15 ani de inchisoare.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii