DISPERARE

miercuri, 26 august 2009, 22:25
3 MIN
 DISPERARE

Ieri, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA), reprezentantii patronatului vasluian au transmis avertismente, au criticat masurile guvernului si au facut previziuni. Totul intr-o nota extrem de sumbra, care marcheaza moartea clinica a mediului de afaceri. Daca prezentul si viitorul apropiat ilustreaza un tablou dramatic, al luptei pentru supravietuire, viitorul suna si mai rau. Finalul anului va aduce raportari dezastruoase: 3.500 de firme desfiintate, dintre care 2.000 si-au incetat activitatea in perioada ianuarie – iulie si peste 4.000 de proaspeti someri "colectati" din toate domeniile de activitate.

Asa cum sigur dupa 2009 vine 2010, tot atat de siguri sunt oamenii de afaceri vasluieni ca anul viitor va fi unul si mai dur. Majorarea impozitelor si a taxelor va avea un impact extrem de negativ asupra mediului socio-economic, afectand intregi sectoare de activitate si bugetele familiilor. Odata cu introducerea impozitului forfetar, firmele nu si-au mai putut plati datoriile catre stat, in timp ce, din cauza noilor masuri de creditare, nu mai au acces la banii bancilor.

Patronatul vasluian are nevoie disperata de masuri fiscale urgente, nu de masuri electorale.

"Dorim o scadere a dobanzilor sub cifra sase si o fiscalitate redusa, pentru a mentine in viata firmele care au mai ramas. In timp ce din sectorul privat se disponibilizeaza, de la bugetari sunt doar surle si trambite, insa nu se face nimic. Bugetul national are o posibilitate redusa de a sustine pensiile si salariile, iar in decembrie suntem in pericol de colaps economic", a declarat Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.

Ca la noi la nimeni

Oamenii de afaceri vasluieni cer retragerea ordonantei prin care taxele si impozitele locale urmeaza sa fie majorate cu 20%, precum si eliminarea impozitului minim. Organizatiile patronale din intreaga tara au cerut executivului si alte masuri pe care le considera "decente" pentru iesirea din criza. In schimb, ceea ce autoritatile au inteles sa puna in aplicare sunt inasprirea mediului de afaceri, iar ceea ce guvernantii numesc masuri anticriza nu sunt altceva decat semnale electorale.

"Noi, ca reprezentanti ai sectorului privat, nu putem sa stam cu mainile in san. Doresc guvernantii sa murim cu totii sau vor sa aiba de la cine sa colecteze impozite?", a mai spus Constantin.

Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui, a prezentat o inovatie a guvernului: firmele platesc impozit pe pierderi. In plus, ca efect direct al politicilor de creditare adoptate de banci si a impozitului forfetar, 20% dintre firmele vasluiene au iesit de pe piata. Cele care au ramas sunt obligate sa plateasca impozit pe pierderi, o situatie nemaiintalnita in stiinta economico-financiara.

"Am depus programe de iesire din criza de cel putin patru ori, prin care am propus intre 12 si 16 masuri active. Din pacate, nu am retinut ca vreo masura sa fie transpusa in lege si aplicata, din contra, vin alte taxe si impozite", a declarat  Copacinschi.

Disperarea oamenilor de afaceri se manifesta nu numai in raport cu efectele crizei economico-financiare carora trebuie sa le faca fata, dar in aceeasi masura si fata de lipsa de determinare, de lasitatea guvernantilor.

"Strigam ca dorim implementarea de masuri active pentru dezvoltarea economica si dinamizarea principalelor sectoare de activitate. In prezent, pentru o firma este descurajant sa mai faca angajari. Trebuie decis daca ramanem in aceasta zona neagra sau avem curajul de a lua decizii, chiar impotriva unor presiuni din afara tarii. Este nevoie de barbati de stat care sa aplice aceste masuri", a mai spus Copacinschi.

Sursa: Obiectiv de Vasluihttp://www.obiectivdevaslui.ro/

Comentarii