Fruntasi la tuberculoza

miercuri, 02 decembrie 2009, 20:23
2 MIN
 Fruntasi la tuberculoza

Desi aceasta boala a fost inclusa intr-un program national de sanatate din 2005, tocmai pentru a reduce numarul cazurilor noi, TBC-ul ramane o afectiune des intalnita in judetul nostru.

La Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad au fost descoperite, anul trecut, 169 de cazuri noi, din care, 11 erau copii. In 2009 au fost diagnosticati cu tuberculoza 137 de cazuri noi, din care noua copii. Pe langa acestia, statistica este ingrosata de cazurile vechi, adica pacientii care fie au renuntat la tratament inainte sa epuizeze medicatia prescrisa, fie cei care au dobandit rezistenta la tratamentul cu antituberculoase.

La nivel national, Vasluiul se situeaza undeva la mijlocul scarii privind incindeta acestei boli de plaman. Cele mai ridicate cifre s-au inregistrat in 2006, an in care au fost diagnosticati cu tuberculoza 826 de cazuri, 80 fiind copii. In 2007, incidenta bolii a mai scazut fiind inregistrate 640 de cazuri noi. In 2007, Vasluiul a ocupat locul I pe tara privind incidenta bolii la copii, cu 91 de cazuri.

"Tratamentul pentru tuberculoza este gratuit, fiind suportat iintegral prin programe nationale. Costul mediu lunar pentru tratarea unui bolnav este de 70 de lei, tratamentul complet fiind de minimum sase luni. Incidenta afectiunii ramane in continuare ridicata dar putem spune ca programul national de TBC a fost eficient, numarul imbolnavirilor fiind in descrestere", ne-a declarat Gabriela Danis, directorul medical al spitalului barladean.

Cel mai adesea, tuberculoza apare in focare de familie. Succesul terapeutic este in stransa legatura cu depistarea precoce si continuarea tratamentului prescris. Pe langa medicatie, bolnavul TBC trebuie sa aiba o alimentatie corespunzatoare si sa renunte la fumat si la consumul de alcool.

Tuberculoza este o infectie bacteriana cauzata de bacilul Koch si se localizeaza cel mai adesea la nivelul plamanilor (TBC pulmonar), dar se poate raspandi si in alte parti ale organismului (TBC extrapulmonar). Boala se raspandeste cu usurinta altor persoane prin tuse sau stranut. Tratamentul este de lunga durata, intre sase si noua luni, dar cel mai adesea se finalizeaza cu suscces. Tuberculoza se caracterizeaza prin tuse insotita de mucus (cateodata de sange), batai rapide ale inimii, gat marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din regiune), febra, frisoane si transpiratii, pierderea poftei de mancare si in gerutate fara motiv, dureri in piept etc.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii