Miliarde aruncate in vant: Scoli fara elevi

miercuri, 11 noiembrie 2009, 19:47
3 MIN
 Miliarde aruncate in vant: Scoli fara elevi

Zeci de scoli cu clasele I-IV din judetul Vaslui functioneaza cu o singura clasa de cinci sau sase elevi, comasati. Per total sunt 30 de scoli care, potrivit planului de scolarizare, gazduiesc pana in zece elevi. Cele mai multe nu pot fi desfiintate doarece nu sunt solutii pentru putinii elevi din satele pe jumatate abandonate. Efectele se resimt si in randul invatatorilor care-si vor pierde locul de munca. Mai grav este faptul ca majoritatea scolilor cu clase I-IV sunt ridicate recent, prin proiecte europene, netinandu-se cont de evolutia populatiei. Potrivit unor directori de scoli, mai multe sate stau sa se desfiinteze din cauza migrarii populatiei si, drept urmare, noile cladiri destinate elevilor vor fi inchise ori vor primi alte destinatii. Adica investitii facute de pisos.

Scoala cu cei mai putini elevi din judet este Pahna, care apartine de Scoala cu clasele I-VIII Oltenesti, gazduind nu mai putin de patru elevi. Tot de Oltenesti apartin scolile Curteni (sase elevi), Zgura (sapte elevi) si Secuia (opt elevi). Aceeasi situatie si la Deleni, unde scolile cu clasele I-IV Bulboaca si Zizinca au cate patru, respectiv cinci elevi. Cate cinci elevi au scolile Chetresti (comuna Balteni), Fundu Vaii (Poienesti), Valea Targului (Puscasi) si Giurgesti (Tatarani). Cate sase elevi au scolile Bobesti (Epureni), Ciortolom (Tutova), Halta Dodesti (Viisoara) si Delea (Zapodeni). Cu un efectiv sub zece elevi mai sunt scolile: Tibanestii Buhlii (Bacesti), Fantana (Bogdana), Buda (Bogdanesti), Parvesti (Costesti), Cozmesti, Babuta (Vladia), Corodesti (Lunca Banului), Manastirea (Malusteni), Secuia (Muntenii de Jos), Iezer (Puiesti), Gara Rosiesti si Rediu (Rosiesti), Bousori (Solesti), Viisoara (Todiresti), Marasesti (Voinesti) si Ciorteni (Zapodeni). Aceste scoli sunt cu clasele I-IV si nu au in componenta mai mult de zece elevi.   

Sunt si scoli noi fara elevi

Mai multe dintre scolile enumerate mai sus sunt cladiri construite recent prin programe europene. Zeci de milioane de lei au fost aruncati in cladiri care depind acum doar de progresul sau regresul populatiei din zona. Potrivit conducerilor de unitati, de la an la an scolile cu elevi putini, cu clase comasate, sunt gata sa fie inchise ori date spre alta folosinta. Un astfel de exemplu este la Bacesti, scoala structura Tibanestii Buhlii. Aici sunt sapte elevi imprastiati intr-o sala de clasa. Scoala este noua, ridicata in perioada 2004 – 2005, printr-un program PHARE, intr-un sat care sta sa se desfiinteze. Nu s-a tinut cont de acest lucru atunci cand a fost construita.

"Scoala a fost ridicata acum cativa ani, prin programul PHARE. Atunci era si gradinita aici, si mai multi elevi. Acum satul este gata sa se desfiinteze, deoarece elevii au plecat cu parintii in strainatate. Daca se va intampla asta, atunci scoala poate primi alta destinatie. Biserica, spre exemplu", ne-a spus Ionel Dior, directorul scolii centru SAM Bacesti.

Acelasi lucru s-a petrecut la Tatarani, in urma cu trei ani, in satul Giurgesti, unde s-a ridicat scoala cu clasele I-IV in care acum invata doar cinci elevi. O alta cladire nou nouta sta in satul Valea Targului, comuna Puscasi, unde anul acesta, potrivit planului de scolarizare, invata doar cinci elevi. Alte scoli cu riscul de a se inchide in viitorul apropiat din cauza populatiei tot mai reduse sunt Curteni, Pahna si Zgura, care, ce-i drept, sunt cladiri vechi, nereabilitate pana in prezent.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii