Sifilisul ataca gravidele

Subtitlu

marți, 12 ianuarie 2010, 20:21
3 MIN
 Sifilisul ataca gravidele

Sifilisul si gonoreea, doua dintre cele mai cunoscute boli venerice, fac ravagii in randul populatiei si in zilele noastre. Cazurile care au intrat in evidentele medicale din Barlad au fost descoperite pur intamplator, in cadrul unor controale de rutina. Mai grav e ca in general a fost vorba despre femei insarcinate care, constient sau nu, pun in pericol viata si sanatatea propriilor prunci. Medicii barladeni trag un semnal de alarma.

"Cel mai des sunt depistate gravidele si lehuzele in momentul cand ajung la controalele de supraveghere din timpul sarcinii sau chiar direct la nastere. Evident, copiii acestora se nasc cu sifilis congenital si trebuie sa fie supusi la tratament cu antibiotic inca din primele zile de viata. Nu avem niciun instrument la indemana pentru a tine sub urmarire bolnavii. Unii urmeaza tratamentul prescris, altii nu", ne-a declarat Oana Fifirig, medic primar dermato-venerolog din cadrul Ambulatoriului integrat Spitalului Municipal de Urgenta "Elena Beldiman" Barlad.

Ea ne-a mai spus ca e foarte dificil sa tina legatura cu medicii de familie ai pacientilor infectati. Cel putin cu cei din mediul rural, pentru ca majoritatea nu au telefoane la cabinet si trebuie sa-i contacteze prin intermediul primariilor. Nici cu cei din mediul urban nu au misiune mai usoara. Asta si pentru ca e vorba, in general, de pacienti care privin din medii sociale defavorizate si nu inteleg la ce riscuri se supun.

In 2009, s-a inregistrat cel mai mic numar de boli venerice din ultimii ani. Au fost descoperite 51 de persoane cu sifilis si alte patru cu gonoree. Sifilisul a fost boala venerica de "top" in ultimii ani. In 2006, au fost diagnosticate 65 de persoane, in 2007 au fost 72 de cazuri, iar in 2008 au fost 78 de bolnavi de sifilis.

Gonoreea este si ea intalnita, chiar daca s-a simtit o usoara descrestere a numarului de imbolnaviri in ultimii ani. De exemplu, in 2006 au fost 20 de bolnavi, in 2007 au fost 17 cazuri, iar in 2008 au fost 12 cazuri.

"Majoritatea cazurilor sunt lehuze neasigurate si, daca nu primesc tratamentul gratuit, nu fac niciun efort sa si-l achizitioneze sau, pur si simplu, nu au banii necesari achizitionarii medicamentelor. La nivel national, exista un program de boli venerice si tratamentul ar trebui sa fie asigurat de catre stat. Pana in decembrie, am avut medicamente, acum nu mai avem nimic pe stoc si nu avem semnale ca o sa primim", ne-a mai spus medicul venerolog.

Din cele 51 de cazuri de sifilis descoperite in 2009, aproximativ jumatate provin din mediul urban. Doar 18 dintre pacienti erau asigurati, restul nu aveau niciun venit. Daca nu ar fi primit tratamentul gratis, nu aveau cum sa si-l cumpere direct din farmacii. E greu de apreciat ce se poate intampla daca programul national de boli venerice va fi sistat.

Dermatologii impart bolile venerice in doua clase: majore si minore. Din prima categorie fac parte sifilisul si gonoreea, care, culmea, sunt mai usor de tratat. Din cealalta categorie fac parte infectiile genitale: trichomonas vaginalis, chlamydia trachomatis, herpesul vaginal si vegetatiile veneriene. Toate acestea se manifesta oarecum asemanator (prin secretii vaginale sau uretrale, dupa sex) si sunt foarte rezistente la tratamentul medicamentos.

Sifilisul este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala si este produsa de o bacterie in forma de spirala (treponema pallidum). Este o afectiune grava pentru ca, in timp, lezeaza toate organele, cu precadere sistemul nervos si cel cardiovascular. Contaminarea se face cel mai adesea prin contact sexual sau prin atingerea leziunilor unui bolnav, prin sarut etc. Contaminarea se mai poate face pe cale congenitala, cand femeile gravide nu sunt controlate la timp de catre medic. Cand contaminarea mamei are loc in prima perioada a sarcinii, fatul va fi mort si expulzat prematur. Daca infectia s-a produs mai tarziu, fatul se va naste viu, insa cu urme vizibile de sifilis.

Gonoreea este cunoscuta si sub denumirea de blenoragie. Este produsa de bacteria "neisseria gonorrhoeae". Daca nu este tratata, poata sa produca afectiuni extrem de severe, precum epipidimita (la barbati) si infertilitatea (la femei). Aproximativ jumatate din cei care contacteaza boala nu prezinta niciun simptom in prima parte de evolutie a bolii. Primele simptome pot fi confundate cu o infectie urinara: usturime la urinare, scurgeri vaginale, sangerari, durere la actul sexual etc.

Sfatul medical este universal valabil pentru profilaxia bolilor cu transmitere sexuala: folosirea prezervativului. Cei care prefera sa riste vor avea o alternativa mai putin comoda, tratamentul cu antibiotice pe termen lung.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii