Soferii bolnavi, pericol public

luni, 11 ianuarie 2010, 21:07
4 MIN
 Soferii bolnavi, pericol public

Medicii de familie sunt cei care au obligatia sa sesizeze comisiile de expertiza autorizate atunci cand un pacient sufera de o afectiune incompatibila cu sofatul. Pe lista stabilita de Ministerul Sanatatii sunt consemnate peste 50 de boli care dau interdictie la conducerea unui autovehicul. La Vaslui, anul trecut, doar patru medici de familie au sesizat comisia de la Spitalul CFR Iasi, careia ii este arondat si judetul nostru. Numarul este infim, raportat la situatia reala. Potrivit listei Ministerului Sanatatii, celor care sufera un infarct le este interzis sa conduca masina timp de cel putin sase luni de zile. Pe lista bolilor care au interzis la volan se regasesc numeroase afectiuni cardiace, ciroza hepatica decompensata, anemia severa, afectiunile oculare care scad acuitatea vizuala, deficienta auditiva de peste 50%. Epilepsia, tulburarile de personalitate, dementa, alcoolismul cronic sunt alte boli incompatibile cu condusul.

Accidentul in lant produs duminica la Vaslui, cand un sofer a suferit o criza de epilepsie in timp ce se afla la volan, a readus in atentie situatia soferilor care sufera de boli incompatibile cu calitatea de conducator auto. Ministerul Sanatatii a stabilit, in 2003, o lista foarte exacta cu afectiuni care nu dau voie bolnavilor sa se urce la volan.

Teoretic, situatia ar trebui sa fie foarte simpla. In practica insa, este nevoie sa se ajunga la accidente pentru ca unui sofer bolnav sa-i fie retras permisul de conducere. Si asta pentru ca procedura este extrem de greoaie. Primii care ar trebui sa se sesizeze si sa anunte forurile superioare sunt medicii de familie. In cazul judetului nostru, medicii de familie, atunci cand constata ca un pacient inscris pe liste sufera de o afectiune ce se regaseste pe lista stabilita de Ministerul Sanatatii, ar trebui sa sesizeze comisia de expertiza din cadrul Spitalului CFR Iasi, caruia ii suntem arondati, iar specialistii de acolo decid daca bolnavul respectiv poate conduce sau nu. In cazul in care comisia decide ca afectiunea pacientului prezinta risc pentru siguranta traficului, anunta reprezentantii Serviciului Politiei Rutiere pentru a-i retrage bolnavului permisul de conducere.

Pe tot parcursul anului trecut, doar patru vasluieni au ramas fara permis din cauza bolilor. Numarul este infim, daca il raportam la lista afectiunilor incompatibile stabilita de Ministerul Sanatatii si statisticile medicale ale judetului. La Iasi spre exemplu, anul trecut, 25 de soferi au ramas fara permis din cauza bolilor, iar politistii de acolo se plangeau ca numarul este mult prea mic fata de situatia reala.

Responsabilitatea le revine, teoretic, medicilor de familie. Acestia insa nu au niciun interes sa isi parasca pacientii si, de fapt, nu au nicio obligatie de a-i chestiona daca detin permis de conducere. Nici celor care sustin examenul pentru permis nu le este greu sa fenteze legea, daca tinem cont de "seriozitatea" cu care sunt completate fisele in cabinetele medicilor de specialitate.

Bolile incompatibile cu sofatul

Potrivit ordinului emis de Ministerul Sanatatii in 2003, le este interzis sa detina permis de conducere bolnavilor care: sufera de cardiopatie ischemica grava cu angor instabil, au suferit un infarct miocardic acut in ultimele sase luni sau infarct miocardic recidivant, sufera de insuficienta cardiaca grava sau de aritmii cardiace severe, au insuficienta respiratorie cronica restrictiva/obstructiva cu reducerea a peste 60% din capacitatea respiratorie, au ciroza hepatica decompensata sau cu anemie severa (hemoglobina mai mica de 7).

In cazul afectiunilor oftalmologice, nu au voie sa detina permis de conducere persoanele care: sufera de boli ale globului ocular ce afecteaza acuitatea vizuala, au leziune cicatriceala a polului anterior sau orice retinopatie care conduce la scaderea severa a acuitatii vizuale si a campului vizual, dar si cei cu strabism paralitic, cu acuitate vizuala sub limita admisa. Conducatorii de autovehicule care au pierdut un glob ocular, organic sau functional sub limitele baremului, nu au dreptul sa conduca pe drumuri un autovehicul timp de sase luni, iar dupa acest interval, numai cu conditia ca ochiul ramas sa aiba un camp vizual normal.

Pe lista bolilor incompatibile cu calitatea de conducator auto se afla si epilepsia, dementa, tulburarile mintale si de personalitate, schizofrenia, alcoolismul cronic si retardul mintal.

In cazul soferului care a provocat accidentul de duminica dupa-amiaza, politistii au solicitat ca acesta sa fie evaluat de o comisie din cadrul Serviciului de Medicina Legala Vaslui. In functie de verdict, se va stabili daca soferului ii va fi sau nu retras permisul de conducere.

Anul trecut, politistii vasluieni au mai incercat, dar fara succes, sa retraga permisul unui sofer a carui afectiune se afla pe lista bolilor incompatibile. Este vorba despre fostul politist de la Miclesti, Alin Butumanu. Acesta, dupa ce a fost denuntat pentru luare de mita, s-a imbolnavit subit, invocand mai multe afectiuni, inclusiv psihice, pensionandu-se pe caz de boala la doar 32 de ani. In momentul in care politistii au mers acasa la Butumanu pentru a-i ridica permisul, familia acestuia avea sa le transmita ca "bolnavul" a plecat din tara.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii