Sporurile, mai mari decat salariile: Batalie pe uniforme

marți, 19 mai 2009, 17:56
3 MIN
 Sporurile, mai mari decat salariile: Batalie pe uniforme

Cei mai privilegiati bugetari sunt fara indoiala cei care lucreaza in uniforma: Politie, Penitenciar, Pompieri, Jandarmerie. Pe langa stabilitatea locului de munca, cei care ajung sa imbrace haina statului au parte de nenumarate beneficii si sporuri, care de multe ori sunt invers proportionale cu nivelul de pregatire. Daca in cazul ofiterilor sau al celor care ocupa functii de conducere, pregatirea profesionala, teoretic, ar impune o remuneratie pe masura, in cazul simplilor agenti, cu o diploma de liceu in buzunar si o "specializare" facuta la foc automat timp de maximum trei luni, lefurile de cateva zeci de milioane sunt o adevarata sfidare pentru ceilalti bugetari.

Din categoriile enumerate mai sus, de departe cei mai avuti sunt angajatii din penitenciar. Desi acestia se plang de multe ori ca riscurile la care se expun sunt foarte mari si "fac puscarie" odata cu detinutii, beneficiile de care se bucura le compenseaza cu varf si indesat. Un debutant cu studii medii are o leafa de 1.600 de lei, iar dupa primul an de munca depaseste 2.500 de lei. Pe langa salariul de baza, beneficiaza de spor de fidelitate cuprins intre 5-20%, in functie de vechime, spor de misiune permanenta de 25%, spor de gradatie 6%, spor de risc 30%, spor de izolare de pana la 20%, spor de escorta 5%, spor de cifru cuprins intre 15-20%. Angajatii care au in grija caini sau cai primesc un spor suplimentar de 5%. Pe langa sporuri, primite in functie de sectorul la care lucreaza, obtin si alte beneficii. La angajare, ei primesc o prima de instalare egala cu valoarea unui salariu, iar la final de an, al 13-lea salariu, egal cu salariul de baza din ultima luna a anului. De asemenea, au parte de prima de vacanta  egala cu salariul din ultima luna dinaintea plecarii in concediu, precum si de decontarea transportului pentru concediu, o singura data pe an. Ca si ceilalti purtatori de uniforme, cei de la penitenciar au asigurata in mod gratuit tinuta si beneficiaza de alocatie lunara de hrana. Functionarii din penitenciar care contribuie la realizarea unui volum mare de venituri proprii beneficiaza de asemenea de o prima speciala.

La pensionare, angajatii penitenciarelor au parte de alt privilegiu: un ajutor banesc cuprins intre trei si 20 de salarii de baza, in functie de vechime.

Alocatie pentru hrana mai mare decat salariul minim

In cazul politistilor, un agent debutant are un salariu de "doar" 970 de de lei. Se adauga insa o alocatie de hrana lunara in valoare de 700 de lei, precum si sporurile: de fidelitate – pana la 20%, de misiune permanenta – 25%, de pericol – 30%, de gradatie – 6% pentru fiecare treapta, de confidentialitate – pana la 15%. Politistii care lucreaza cu munitii si explozibil primesc sporuri de conditii periculoase cuprinse intre 16-50%, in functie de gradul de risc la care se expun. Politistii care au in grija caini sau cai primesc un spor de 5%.

Pe langa alocatia de hrana, politistii au uniforma asigurata, primesc prima de concediu, iar cei care au locuinta de serviciu sunt scutiti de plata chiriei.

In cazul jandarmilor, un angajat debutant are un salariu lunar de aproximativ 930 de lei, la care se adauga alocatia pentru hrana in valoare tot de 700 de lei. Sporurile jandarmilor si ale pompierilor sunt relativ asemanatoare cu ale politistior. Anual, un jandarm beneficiaza de 2.200 de lei pentru uniforma.

De mentionat ca, pe langa sporurile specifice, atat politistii, cat si celeilalti bugetari cu uniforme beneficiaza de salarii de merit, a caror valoare este de 20% din salariul de baza. Orele suplimentare se platesc sau se "deconteaza" in zile libere. La pensionare, atat politistii, cat si jandarmii si pompierii beneficiaza de salarii "compensatorii", in functie de vechimea in munca.

Zeci de candidati pentru o uniforma

La fiecare etapa de recrutare a angajatilor fara studii de specialitate, organizata de cei din Politie, Jandarmerie, Pompieri sau Penitenciar, concurenta este crancena. La concursul organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor, pentru cele 15 posturi de agent la Penitenciarul Vaslui s-au inscris nu mai putin de 181 de candidati. In cazul Politiei, la concursul suspendat recent de ministrul Administratiei si Internelor, pentru 15 posturi se inscrisesera 239 de candidati.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cei care doresc un astfel de post sunt accesibile, de multe ori probele fizice si evaluarea psihologica fiind cele de foc. Candidatii pentru un post de agent/jandarm/pompier trebuie sa fie absolventi de liceu, sa aiba cunostinte minime de calculator si sa aiba habar de legislatia specifica institutiei la care doreste sa ocupe postul.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii