Un tata si-a batut copila cu scaunul in cap

miercuri, 13 ianuarie 2010, 19:58
4 MIN
 Un tata si-a batut copila cu scaunul in cap

Una dintre cele mai drastice "corectii" fizice semnalate in judet, aplicata de un tata alcoolic fetitei sale de numai 10 ani, risca sa fie lasata uitarii sau sa se soldeze cu o pedeapsa simbolica pentru agresor. Ionita Manolea, din satul Vutcani, si-a lovit copila cu scaunul peste cap si picioare, de suparare ca nu i-a anuntat fuga concubinei de acasa. Anchetatorii au considerat ca nu se intrunesc elementele constitutive pentru ca individul sa fie judecat pentru infractiunea de rele tratamente aplicate minorului. Totusi, agresorul este cercetat penal si a fost trimis in judecata de procurorii barladeni pentru fapta prevazuta de articolul nr. 180 Cod Penal (lovire sau alte violente). Incidentul s-a petrecut in toamna lui 2008 si a facut valva la vremea respectiva.

Potrivit rechizitoriului, Ionita Manolea si-a batut copila pana a inceput sa-i  curga sange din cap. El venise baut acasa, lucru care se intampla frecvent, si si-a descarcat nervii pe singura fiinta care i-a iesit in cale.

Concubina si cei trei copii ai sai au locuit o vreme sub acelasi acoperis cu agresorul. Satula de scandaluri, a decis sa-l paraseasca. A profitat ca era plecat la baut si si-a facut bagajele. Initial, a luat-o si pe fiica lui cu ea, insa copila a decis sa se intoarca acasa. Probabil ca nu ar fi procedat asa daca si-ar fi imaginat cat de apring o va bate. Dupa ce si-a descarcat nervii lovind-o cu scaunul peste cap si picioare, individul a plecat la un magazin sa-si cumpere tigari. A observat ca micuta sangera, dar nu i-a pasat.

Tot acest episod a iesit la iveala abia dupa doua zile. Fetita s-a dus la scoala si invatatoarea a intrebat-o ce s-a intamplat cu ea. A recunoscut intr-un final ca a fost batuta, desi cu alte ocazii, cand a mai venit la scoala plina de vanatai, a gasit tot felul de scuze. Fata a fost dusa la dispensarul din localitate si ingrijita. Totodata, a fost declansata o ancheta penala.

Fetita a recunoscut ca era batuta des, dar niciodata atat de rau. A avut nevoie de peste o saptamana de zile ingrijiri medicale pentru a se reface, lucru care reiese din certificatul medico-legal. Din raportul de evaluare psiho-sociala reiese ca fetita a fost supusa abuzului fizic, psiho-emotional, precum si diferitelor forme de neglijare sociala. Tatal ei are insa si circumstante atenuante. Atat vecinii, cat si rudele au declarat ca acesta avea oarecum grija de copila: ii asigura hrana, hainutele si rechizitele de stricta necesitate.

Ionita Manolea, 42 de ani, fara antecedente penale, a absolvit opt clase si nu are nicio ocupatie. Daca instanta va decide sa fie trimis dupa gratii, copila va ramane a nimanui.

Mii de copii sufera din cauza parintilor

Cazul prezentat confirma din nefericire "trend-ul" din ultimii ani. In 2009, de pilda, 3.669 de minori din judetul Vaslui au fost nevoiti sa indure suferintele pricinuite, de cele mai multe ori, de parinti. O parte dintre ei au fost abuzati, neglijati, exploatati sau chiar abandonati, altii au suferit de dorul parintilor plecati la munca in strainatate. 

Cifrele seci furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui nu pot catusi de putin sa descrie chinurile micutilor. Statistica arata ca numarul cazurilor de abuz, neglijare si exploatare a crescut in 2009 cu 23% fata de anul precedent, ajungand la un total de 222. Cei mai multi dintre acestia (156) au ajuns in atentia specialistilor fiindca au fost neglijati de parinti, 29 au fost fost abuzati fizic, 22 au fost abuzati sexual, 11 au fost abuzati psiho-emotional, iar patru au fost exploatati prin munca.

De parca n-ar fi fost de ajuns, criza economica si-a pus serios amprenta pe bugetele saracacioase ale vasluienilor, iar unii, fara locuri de munca sau cu venituri foarte mici, au ajuns in imposibilitatea de le a cumpara copiilor de-ale gurii, ceea ce i-a determinat sa-i lase in grija statului. Pana la sfarsitul anului precedent, 241 de copii abandonati de parinti au fost ingramaditi in centrele de plasament si casele de tip familial din judet subordonate DGASPC. Fiindca nu erau locuri pentru toti, salariatii institutiei au fost nevoiti sa aduca paturi de acasa.

Totodata, lipsa locurilor de munca, salariile de mizerie, datoriile care cresteau de la o luna la alta au determinat mii de vasluieni sa plece la munca in strainatate. Numarul acestora nu se stie cu exactitate, insa copiii lor, ramasi cu dorul in suflet, au putut fi numarati. Potrivit DGASPC Vaslui, pana la sfarsitul lui septembrie 2009, 3.206 de copii au fost lipsiti de afectiunea unuia sau ambilor parinti. Cei mai multi (1.012) dintre minorii ai caror parinti au fost plecati la munca in strainatate aveau varsta cuprinsa intre 10 si 13 ani, 835 – intre 14 si 17 ani, 809 – intre sapte si noua ani, 72 nu avea nici doi ani impliniti, iar 19 era bebelusi. 

Potrivit specialistilor, migratia parintilor are si efecte pozitive si efecte negative asupra copiilor ramasi acasa. Daca efectele pozitive sunt remarcate din punct de vedere material, efectele negative lasa urme adanci in sufletele copiilor, care devin o categorie vulnerabila, cu comportamente anti-sociale, cu tendinte de afiliere la grupuri vicioase si cu esecuri in plan educational.

Specialistii mai sustin ca plecarea unui parinte in strainatate determina o deteriorare a relatiei cu parintele ramas acasa, iar copilul capata un profil psihologic asemanator cu al celui care traieste intr-o familie monoparentala ca urmare a despartirii parintilor sau decesului unuia dintre ei.

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii