Zeci de mii de vasluieni fenteaza legea: Baiet’, pune-ti mana pe harlet

miercuri, 14 aprilie 2010, 19:29
3 MIN
 Zeci de mii de vasluieni fenteaza legea: Baiet’, pune-ti mana pe harlet

Modificarea legislativa aparuta la mijlocul lunii septembrie a anului trecut, privind eliminarea acordului pe care contravenientul trebuia sa si-l dea pentru a putea fi pus la munca in cazul in care nu platea o amenda, s-a dorit a fi o sperietoare pentru persoanele certate cu legea. Politisti, jandarmi, comunitari, cu totii isi exprimau speranta ca nu vor mai fi sfidati. Iata insa ca, dupa mai bine de o jumatate de an, nici numarul amenzilor nu a scazut, dar nici cine stie ce solicitari in instanta pentru transformarea lor in munca in folosul comunitatii nu s-au facut.

In contextul in care, potrivit statisticilor, doar 20% dintre amenzile acordate de politisti sunt platite, reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ), prin Serviciul Juridic, au facut doar 30 de solicitari in instanta pentru transformarea amenzilor in ore de munca. Si asta in conditiile in care, anul trecut, politistii vasluieni au aplicat nu mai putin de 92.729 de sanctiuni contraventionale, dintre care 64.749 la regimul circulatiei rutiere. 1.680 dintre cei amendati au contestat, insa doar 271 au castigat procesele.

De ce se misca atat de greu politistii pentru recuperarea amenzilor, desi tot ei sunt cei care se plang ca strica hartia degeaba? Raspunsul e pus pe seama birocratiei. Practic, amenzile acordate de politisti, jadarmi, politisti comunitari etc. ajung la serviciile financiare din cadrul primariilor pe raza carora domiciliaza cei sanctionati. Inspectorii financiari sunt cei care fac primele demersuri pentru recuperarea amenzilor. Abia in momentul in care reprezentantii primariilor transmit autoritatilor care emit sanctiunile ca persoanele amendate nu pot fi executate silit, acestea pot solicita in instanta transformarea amenzilor in munca in folosul comunitatii.

Drept urmare, amenzile neachitate continua sa se adune cu nemiluita. Magistratii pe masa carora au ajuns cererile de transformare a sanctiunilor in ore de munca in folosul comunitatii spun ca au avut cazuri in care, decat sa munceasca, datornicii au scos bani din buzunar si si-au achitat urgent amenzile. Un caz recent a fost al unui vasluian amendat la regimul circulatiei rutiere. Ajuns in fata instantei, acesta a anuntat magistratii ca plateste toate amenzile numai sa nu fie pus la treaba.

Este clar ca, daca legea s-ar aplica cu promptitudine, iar autoritatile nu s-ar mai impiedica in proceduri, cu siguranta ca putini vor mai avea tupeu atunci cand vor fi prinsi din nou in abatere.

Cum in ultima perioada s-a discutat aprins pe seama posibilitatii acordarii amenzilor in functie de veniturile celor sanctionati, politistii spun ca nu aceasta ar fi solutia pentru a-i descuraja pe cei certati cu legea.

"Din nefericire, la noi, nu cuantumul amenzilor este problema, ci colectarea lor. Avem nevoie de un cadru legislativ foarte clar in aceasta privinta, care sa descurajeze pe cei care incalca legea", a declarat comisarul sef Mihai Carp, seful Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui.   

Comunitarii, mai prompti decat politistii

Desi au avut de parcurs aceleasi proceduri, reprezentantii Politiei Comunitare Vaslui au reusit performanta de a-i intrece pe cei de la IPJ in privinta transformarii amenzilor in munca. In timp ce politistii au facut doar 30 de solicitari in instanta, cei de la Politia Comunitara au inaintat 72. E drept ca 32 dintre acestea se refera la amenzi aplicate unui singur vasluian, Bogdan Lacatusu. 20 de cereri au fost deja solutionate de judecatori, Lacatusu fiind obligat la prestarea a 2.400 de ore de munca in folosul comunitatii.

"Este vorba de un cetatean care efectiv ne sfideaza. Circula cu caruta dupa bunul plac pe strazile din municipiu, iar de vorba buna nu intelege. Daca amenzile nu si le-a platit, macar obligarea la munca il va face sa-si revizuiasca comportamentul si pe el, dar si pe ceilalti care au ajuns sa ne sfideze pe strada", a declarat Laurentiu Turbatu, seful Politiei Comunitare Vaslui.

In cazul celorlalte solicitari, trei au fost solutionate tot prin obligarea amendatilor la munca in folosul comunitatii, iar celelalte se afla inca pe rolul instantelor. De punerea la munca se ocupa tot reprezentantii primariilor. Mai trebuie precizat faptul ca, pana in septembrie anul trecut, transformarea amenzilor in ore de munca in folosul comunitatii se putea face de catre instanta numai cu acordul celui sanctionat si este lesne de inteles ca nimeni nu si-l dadea.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Comentarii