“Fulgerul” a luminat la Zürich

duminică, 31 august 2008, 22:09
2 MIN
 “Fulgerul” a luminat la Zürich

Nici nu s-au stins bine ecourile Olimpiadei atletice si caravana atletismului s-a pus in miscare. La numai sase zile de la incheierea festivalului din "Cuibul de Pasare", starurile s-au reintilnit pe pista stadionului "Letzigründ" din Zürich, pentru cel mai prestigios concurs din circuitul "Golden League", cel numit "Weltklasse" (clasa mondiala). Pista minun de pe stadionul elvetian a fost martora unor nenumarate recorduri mondiale. Ochii iubitorilor de atletism au fost indreptati mai putin pe cele doua atlete ramase in cursa pentru jackpot, Blanka Vlasic si Pamela Jelimo, fiindca in cursa de 100 m a luat startul "fulgerul din Jamaica", Usain Bolt. Fara a avea un start prea reusit si fara un finis devastator ca la Beijing, Bolt a cistigat confortabil cu 9,83 s, in conditiile unui vint defavorabil de 0,5 m/s, cu un avans de 30 metri fata de americanul Walter Dix (9,99 s), al treilea fiind vicecampionul olimpic, Richard Thompson (Trinidad-Tobago).

Cel putin pina vineri, cind va avea loc ultimul concurs "Golden League", Memorialul Ivo Vandamme de la Bruxelles, alergatoarea kenyana Pamela Jelimo si saritoarea in inaltime croata Blanka Vlasic ramin in cursa pentru premiul de un milion de dolari. Pamela Jelimo, campioana olimpica de la Beijing, a realizat, de altfel, cel mai bun rezultat mondial al galei, in cursa de 800 m, oprind cronometrele la 1:54, 01, ceea ce inseamna al treilea rezultat "all-time" al probei. Trebuie precizat ca in proba celor doua tururi de stadion, sta in picioare cel mai vechi record mondial atletic, stabilit acum 25 de ani de Jarmila Kratochvillova (Cehoslovacia) – 1:53,28, iar a doua performanta a tuturor timpurilor este precendentul record mondial, stabilit la Olimpiada din 1980, de catre Nadejda Olizarenko (1:53,43)! Timpul realizat de Jelimo a fost posibil si pentru ca proba a avut un "iepure" de mare valoare, rusoaica Svetlana Kliuka, vicecampioana europeana, clasata a patra la Beijing si fosta alergatoare de 400 m. Cit priveste pe Blanka Vlasic, aceasta si-a luat copios revansa fata de infringerea suferita la Beijing, invingatoarea ei, belgianca Tia Hellebaut clasindu-se de-abia a opta, in timp ce croata s-a oprit la 2,01 m. Nici Elena Isinbaeva, "tarina" sariturii cu prajina, nu s-a omorit cu firea, lasind recordul mondial asteptat de toata lumea, pe alta data si multumindu-se cu 4,88 m. O alta revansa a fost luata si la 400 m masculin, acolo unde Jeremy Wariner l-a invins pe campionul olimpic, LaShawn Merritt, cu un timp de 43,82 s. Mai remarcam faptul ca norvegianul Andreas Thorkildsen a aruncat din nou sulita peste 90 metri (90,28 m) si ca sauditul Hussein Taher Al-Sabee a cistigat lungimea in 8,35 m.

Pina la ultimul concurs din Golden League, atletismul mai are o reuniune importanta, tot in Elvetia: Super-Grand-Prix de la Lausanne, marti seara. Chiar daca nu face parte din banosul circuit, merita urmarit, pentru ca la "Athletissima" au fost mereu rezultate de valoare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii