Actionarii la bara

vineri, 14 noiembrie 2008, 00:10
6 MIN
 Actionarii la bara

In ianuarie, primarul Nichita ii anunta drept salvatorii Politehnicii. Acum, Ioanitoaia le-a pus emblema "teparii Iasului", majoritatea ziarelor ii iau la index, iar fotbalistii ori microbistii ii injura de mama focului, acuzindu-i ca duc Poli spre groapa. Este vorba de actionarii privati ai celui mai iubit club al judetului, cei care detin pachetul majoritar la gruparea din Copou. Ieri, "Ziarul de Iasi" a incercat sa afle care sint gindurile celor noua entitati care au responsabilitatea Politehnicii, doar Consiliul Local Iasi, fiind la zi in ceea ce priveste sustinerea financiara a clubului. Conform declaratiilor date de oficiali ai clubului, actionarii privati nu au contribuit pina acum cu nici un leu la bugetul pentru stagiunea in curs, Cihodaru si firmele lui Gheorghe Avram, Ioan Prisecaru si Maricel Popa avind restante si din returul trecut!

Facem precizarea ca, pentru acest an, aportul actionarilor care detin 4,167 procente trebuia sa fie, conform proiectului de buget al FC Politehnica aprobat in vara, de 8 000 de euro lunar, incepind cu luna iulie, inclusiv, obligatiile firmei  Iulius si ale CL fiind mai mari, proportional cu procentele pe care le detin.

1. Gheorghe Avram (patron, Das): "Nu am nimic de comentat!"

Patronul de la Das nu a vrut sa spuna nimic vizavi de Politehnica: "Imi pare rau, nu am nimic de comentat vizavi de acest subiect!"

2. Maricel Popa (patron, Omega Is Comunication): "Faceti anchete?"

Dialogul cu Maricel Popa a fost aproape total lipsit de coerenta, datorita replicilor primite! De aceea, nu putem reda decit citeva frinturi din spusele celui care a fost, in trecut, si presedintele CA al clubului: "Nu sint presedinte!", "Mai intii rezultate, dupa aceea sint platiti", "Cit a fost legal, ca sa mearga mai departe, am contribuit…" si "Faceti anchete?".

3. Ovidiu Luca (reprezentantul Motor Motion – societate controlata de Ioan Prisecaru – in CA al Politehnicii): "60% ne vom indeplini obligatiile"

Luca a recunoscut ca principala cauza a situatiei critice in care se afla clubul este lipsa de sustinere financiara. Acesta a avansat si un pronostic in ceea ce priveste societatea al carui reprezentant este: "Vom incerca sa ne indeplinim obligatiile pina la sfirsitul anului, desi este foarte greu. Caderea pietei auto ne afecteaza din plin. Cred ca sint 60% sanse pentru a vira banii catre Politehnica!".

4. Bogdan Cihodaru (afaceri in domeniul imobiliar si mass-media): "O sa ajung la zero foarte rapid!"

Deranjat de criticile aparute pina acum, cel care controleaza compania imobiliara Terra, spune ca nu dezarmeaza: "Ar trebui sa fiti mai constructivi, sa faceti sa vina mai multa lume la stadion, nu sa criticati permanent! Eu sint unul dintre cei mai mari sustinatori ai fotbalului si sportului. In ciuda problemelor care exista, voi continua sa sprijin si o sa ajung la zero foarte rapid. In cit timp? Intrebati contabilul!" Intrebat de ce nu si-a achitat obligatiile in vara, atunci cind nu era criza, Cihodaru a raspuns: "In vara nu s-a discutat foarte clar despre buget, a fost practic o formalitate, de aprobare a bugetului propus de conducere. Venisera banii din drepturile de televizare si nimeni nu a spus ca pot aparea probleme asa rapid".

5. Lucian Grecu (patron, Complex Hotelier Unirea): "Sa dea si altii cit am dat eu!"

Grecu este primul actionar privat care a dat bani la club in acest sezon! "Eu ma intind cit imi este plapuma. Iar tot ceea ce am promis, am rezolvat. Am dat banii pe returul trecut, am achitat si diferenta ce a rezultat din cursul valutar, am virat si cei 10 000 de euro pe care m-am angajat ca-i voi plati pina pe 15 noiembrie, bani care urmeaza sa intre in scurt timp la club. Imi voi respecta in continuare angajamentele, insa firesc este ca si ceilalti sa si le respecte. In primul rind, sa ajunga macar la nivelul la care am ajuns eu" a spus Grecu, care recunoaste faptul ca echilibrarea clubului poate fi foarte dificila: "Criza clubului va fi mai dificil de rezolvat decit in vara pentru ca tara noastra va fi lovita si ea de criza financiara existenta in lume. Iar actionarii se gindesc in primul rind la firmele lor. In contextul acesta si tinind cont de faptul ca deja unii dintre actionari mi-au spus ca nu le convine faptul ca jucatorii care au contracte frumusele ies in evidenta mai mult prin baruri sau cind sint urmariti cu masina de Politie decit pe teren, problemele sint reale".

6. Viorel Roman (patron, Centrul de Afaceri International): "Daca am restante, in doua saptamini le achit!"

Si Roman e ferm in legatura cu intrarea Politehnicii in cirza datorita problemelor financiare. "Solutia de iesire din criza este ca fiecare sa-si achite obligatiile si restantele la zi" a spus omul de afaceri, care a prezentat si pozitia personala: "Din cite stiu, societatea mea e la zi. Pentru ca imi spuneti ca nu e asa, voi verifica din nou. Daca se adevereste ca am restante, platesc. Eu imi onorez obligatiile. Vreti un termen? Repede! Sa zicem doua saptamini!"

7. Catalin Ivan (reprezentantul societatii Dedeman): "Raspund miine!"

Ivan, reprezentant al societatii bacauane, s-a scuzat atunci cind a fost chestionat pe marginea subiectului: "Fiind plecat din localitate si neavind informatii legate de Politehnica, nu va pot raspunde astazi (n.r. – ieri) la nici o intrebare. Voi raspunde miine (n.r. – astazi)".

8. Doru Turcanu (membru in CA al Politehnicii din partea Iulius Grup): "Vom plati printre primii!"

Reprezentantul celui mai important actionar privat al gruparii din Copou, Iulius Grup, a dat asigurari ca societatea pe care o reprezinta isi va achita angajamentele financiare asumate fata de Politehnica. "Firma Iulius a respectat intotdeauna angajamentele pe care si le-a luat, indiferent de domeniul de activitate! La fotbal, asa am facut in campionatul trecut, asa vom face si acum. Vom fi printre primii actionari care ne vom achita de obligatii" a spus Turcanu. Acesta a adaugat insa ca redresarea Politehnicii presupune mult mai mult: "Trebuie sa recunoastem ca acum lucrurile merg greu la club si, pe viitor, va fi si mai greu. De aceea, trebuie atrasi si alti actionari care iubesc acest oras. Daca isi desfasori activitatea in Iasi, normal este sa ajuti si lucrurile vizibile ale orasului, cum e Poli. Si spun ca trebuie sa ajuti deoarece fotbalul nu este o activitate profitabila din punct de vedere economic. Si asta nu numai la Politehnica, ci si la cluburile mari".

9. Mihai Chirica (reprezentantul CL in CA al FC Politehnica): "Probabil, vom cauta alti actionari!"

Directorul Primariei e si el constient ca una dintre principalele cauze ale situatiei in care se afla Politehnica este instabilitatea financiara. "Intr-adevar, unii dintre actionari nu si-au achitat obligatiile nici pentru campionatul trecut! De aceea, a fost greu sa se faca o sustinere normala a clubului, in ciuda eforturilor permanente facute de Primarie". Chirica a fost transant in ceea ce priveste viitorul: "Probabil, unii dintre actionari se vor retrage, de aceea nu isi achita obligatiile. In acest caz vom cauta alti actionari. La Poli a fost o continua cautare de actionari! Speram ca vom gasi stabilitatea pe care o cautam de atita timp".

Actionariatul FC Politehnica Iasi

Consiliul Local Iasi – 43,751%

Iulius Grup – 27,082%

Centrul de Afaceri International, Cihodaru Bogdan, Complex Hotelier Unirea, Das, Dedeman, Motor Motion, Omega Is Comunications – fiecare cu 4,167%.

Desi actele oficiale vor fi valabile in scurt timp, ele fiind depuse la Registrul Comertului, toti cei implicati si-au asumat de mult timp pozitia de actionari.

Cihodaru si patronii de la Iulius, Dedeman, Motor Motion si Omega figureaza in topul celor mai bogati 300 de romani

 

Noi belele la Poli!

Politehnica Iasi pare logodita cu ghinionul. Inaintea foarte importantului meci cu CS Otopeni, de luni, formatia ieseana a primit doua lovituri importante. Astfel, Bilba nu s-a putut antrena ieri dupa ce genunchiul la care a avut probleme i s-a umflat iar Bersnjak s-a accidentat la antrenament, dupa un contact cu Bratu. Cele doua indisponibilitati reduc astfel numarul solutiilor ofensive, diminuate si de absenta lui Montiel, ce va pleca luni la nationala Paraguayului.

Comentarii