Ala Bala Tshabalala!

Subtitlu

vineri, 11 iunie 2010, 23:09
3 MIN
 Ala Bala Tshabalala!

Africa de Sud: Khune – Gaxa, Mokoena (cpt.), Khumalo, Thwala (’46 – Masilela) – Modise, Dikgacoi, Lethsolonyane,  Tshabalala – Pienaar (‘83 – Parker) – Mphela. Antrenor: C. A. Parreira.

Mexic: Perez – Aguilar (’55 – Guardado), Osorio, Rodriguez, Salcido – Juarez, Marquez, Torrado (cpt.) – Giovani,  Franco (‘73 – Hernandez), Vela (’69 – Blanco). Antrenor: J. Aguirre.

Cartonase galbene: Dikgacoi (’27), Masilela (’70) – Juarez (’18), Torrado (’57).

Arbitru: Rasan Irmatov (Uzbekistan).

1-0, min. 55: Tshabalala, cu un sut cu stingul, din careu, lateral stinga, la coltul lung, dupa un contraatac rapid;

1-1, min. 79: Marquez, din coltul careului mic, lateral dreapta, cu un sut la coltul scurt, dupa o centrare de pe stinga a lui Guardado.

Declaratiile presedintelui Africii de Sud legate de atacarea titlului de catre nationala Bafana Bafana au fost prilej de ironii timp de 45 de minute, perioada in care gazdele si-au facut simtita prezenta pe Soccer Stadium doar prin… vuvuzelele din tribuna. Pe gazon, Mexicul a dat tonul la cintec, oaspetii avind mai mereu initiativa, o posesie zdrobitoare, peste 60%, si ocaziile clare, semnate de Giovani (‘4, ’21), Franco (’31 – interventie de efect a lui Khune) si Vela (’38 – gol anulat pe motiv de ofsaid). La pauza, vulpoiul Parreira a reglat atit defectiunile din aparare, acolo unde flancul sting scirtiise din toate incheieturile, dar si constructia contraatcurilor, jocul rezultat dind roade imediat. Tshabalala a concretizat prima ocazie serioasa a sud-africanilor si, dupa o replica a lui Giovani (’61 – sut respins acorbatic de Khune), Modise (’66 si ’70) a ramas singur doar cu Perez, doar lipsa de inspiratie a incisivului mijlocas de banda facind ca scorul sa nu urce. Scapati cu fata curata, elevii lui Aguirre s-au regrupat si au reusit egalarea, Rafa Marquez demonstrind ca nu degeaba a fost stilpul Barcelonei atitia ani. Adus la un aspect mai just fata de aspectul general al partidei, scorul era sa se dezechilibreze in ultimul minut al jocului, cind lentoarea stoperilor "oaspetilor" a fost la un pas sa fie sanctionata din nou, doar bara salvindu-i pe mexicani la sutul lui Mphela.

  

 

Omul cu safteaua

Lawrence Siphiwe Tshabalala, jucatorul care a marcat primul gol al Cupei Mondiale 2010, va implini la 25 septembrie 26 de ani. Evolueaza de doi ani ca titular la cea mai titrata echipa sud-africana, Kaiser Chiefs, echipa la care s-a format ca junior, dupa care a fost imprumutat la Alexandra United si Free State United.  A debutat in echipa nationala a Africii de Sud in 2006, cu ocazia unui meci amical contra Egiptului si a facut parte din echipa "Bafana Bafana" la Cupa Africii pe Natiuni in 2006 si 2008 si la Cupa Confederatiilor din 2009. A acumulat 49 de meciuri in echipa nationala, iar ieri, la Johannesburg a inscris al saptelea gol.

  

 

Gust amar

Selectionerul Mexicului, Javier Aguirre, a declarat dupa meci ca ambele echipe au ramas cu un gust amar dupa aceasta partida, formatia sa fiind acum nevoita sa invinga Franta pentru a spera intr-o calificare mai departe. "Am ratat unele ocazii enorme si totul s-a complicat dupa golul sud-africanilor. Dar, din fericire, am reusit sa egalam. Portarul lor a fost cu adevarat bun, dar cred ca ambele echipe au ramas cu un gust amar. Acum, sintem obligati sa invingem Franta", a spus Javier Aguirre. La rindul sau, mijlocasul mexican Efrain Juarez a declarat ca jucatorii sunt putin dezamagiti de rezultat. "Am facut egal cu echipa cotata cel mai slab din grupa. Vom fi obligati sa ne jucam calificarea in fata celei mai puternice echipe din grupa, Franta", a spus jucatorul.

Comentarii