Anul lui peste

Subtitlu

miercuri, 30 decembrie 2009, 12:03
3 MIN
 Anul lui peste

Anul lui peste

Echipa nationala a esuat lamentabil in preliminariile Cupei Mondiale din Africa de Sud . Formatiile de club s-au comportat mediocru in Cupele Europene. Singura floare s-a numit Unirea Urziceni, dar cu o floare nu se face primavara

Cu Mutu sau fara Mutu?

Anul 2009 al nationalei Romaniei a inceput sub semnul infringerii rusinoase de la Cluj… din 2008: 0-3 cu Lituania. O infringere considerata drept un accident, mai ales ca intr-o partida urmatoare tricolorii au scapat printre degete o victorie de prestigiu in fata Frantei. Meciul adevarului a fost menit sa fie cel cu Serbia de la Constanta: scorul de 2-3, care a aratat o echipa romana fragmentata, cu o aparare gen "lulele-surcele" si un atac ce a incercat sa tina hangul, ne-a pus la punct si ne-a indepartat de podisurile sud-africane. Bomboana neagra de pe coliva s-a pus la Klagenfurt: 1-2 cu Austria. Rezultatul a fost demiterea lui Victor Piturca: o demitere fortata pentru ca "geniul de la Orodel" s-a prezentat batos ca orice oltean si a acceptat cu greu realitatea: ca sansele de calificare sint irosite si prezenta la EURO 2008 nu-i asigura postul de selectioner viager. A venit Razvan Lucescu, cu idei noi, jucatori noi si cu un plan ce se poate dovedi eficient in perspectiva. A luat in balanta filonul "Unirea Urziceni", a reconditionat provizoriu jucatori ce pareau terminati si a adus citiva tineri furiosi. Insa, poate, cel mai important lucru, a incercat sa creioneze o nationala fara Mutu si, in acest proiect, cel mai mare ajutor l-a primit de la Mutu insusi. Accidentat sau pseudo-accidentat, pretentios si mofturos, Mutu n-a jucat decit un singur meci pentru nationala Romaniei, si pentru ca acel meci trebuia sa poarte un nume, i s-a zis: Serbia – Romania 5-0. Asa ca… la capat de an intrebarea se iteste din intuneric: cu "briliant sau fara briliant?" Raspunsul lui Razvan nu a fost dat, dar se vede treaba ca este de preferat ca un Mutu in forma maxima sa contribuie esential la asteptatele succese ale echipei nationale, numai ca reprezentativa nu trebuie sa depinda doar de un jucator. S-a vazut, acum vreo cinci ani, ce inseamna sa inveti sa joci fara Hagi. Iar in materie de seriozitate si profesionalist, Mutu n-ajunge nici la degetul mic al marelui "machidon".

Trandafir de Baragan

Fata de anul trecut, cind echipele romanesti au semnat condica si atit in Cupele Europene, 2009 reprezinta un progres. Romania a inceput sa acumuleze puncte inca din fazele inferioare ale nou-infiintate Europa League, dar succesele Stelei cu alde Ujpest, Motherwell sau St. Patrick’s nu puteau sa impresioneze decit pe Gigi Becali, care si-a proclamat echipa drept… Arsenalul Estului. Prima adevarata explozie a fost detonata deTimisoara lui Sabau – eliminarea Sahtarului lui Mircea Lucescu, primul tehnician roman de dupa 1986 care se incoroneaza cu un trofeu european. Rezultatele ulterioare ale echipei banatene confirma teoria accidentului echipei ucrainene, sau mai exact a ipotezei ca Sahtar (lipsita de pe margine de aportul lui "Il Luce") a luat la pret de matineu formatia romana. In Europa League, bilantul a fost mai degraba dezastruos: Timisoara a punctat doar pe final, prin victoria de la Zagreb, iar Dinamo a trait printr-o intoarcere de destin rar intilnita in fotbalul european (eliminarea lui Slovan Liberec, dupa 0-3 in tur pe teren propriu, cu o formatie impinzita de rezerve), in timp ce Steaua si CFR Cluj au atins aproape granita penibilului. Floarea rara se numeste Unirea Urziceni, care, cu un patron invizibil (Dumitru Bucsaru), un manager batos si competent (Meme Stoica), un antrenor super-capabil ca Dan Petrescu (minus excesele declarative) si un dram mai mare de noroc, a reusit un record romanesc de puncte in Champions League, reusind sa acceada in primavara europeana, in dauna unei formatii impovarate de trofee ca Glasgow Rangers. Marele succes romanesc pe acest palier apartine echipei… ucrainene Sahtar Donetk, cu Mircea Lucescu la cirma si Razvan Rat titular in ambele meciuri, doua nume care – in lipsa unor performante autohtone 100% – domina topurile autohtone ale anului.

Fotbalistii romani ai anului 2009

1. Razvan Rat (Sahtar Donetk)

2. Cristian Chivu (Inter Milano)

3. Ciprian Marica (VfB Stuttgart)

4. Adrian Mutu (Fiorentina)

5. Iulian Apostol (Unirea Urziceni)

6. Andrei Cristea (Poli Iasi / Dinamo)

7. George Galamaz (Unirea Urziceni)

8. Tiberiu Ghioane (Dinamo Kiev)

9. Gigel Bucur (FC Timisoara)

10. Marius Niculae (Dinamo)

            Antrenori romani (fotbal)

1. Mircea Lucescu (Sahtar Donetk)

2. Dan Petrescu (Unirea Urziceni)

3. Razvan Lucescu (FC Brasov / nationala Romaniei)

4. Viorel Hizo (Rapid)

5. Marius Lacatus (FC Vaslui)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii