Artistii intra in scena

luni, 12 iunie 2006, 23:49
4 MIN
 Artistii intra in scena

Recordul lui Parreira
La ora actuala, Brazilia este considerata, de majoritatea covirsitoare a specialistilor, dar si a microbistilor de rind, marea favorita a Cupei Mondiale. Din aceasta cauza, camerele de luat vederi ale televiziunilor din intreaga lume sint indreptate asupra cantonamentului fotbalistilor cariocas, ziaristii misuna pentru a afla noi amanunte picante despre Ronaldinho, Ronaldo sau Adriano, iar meciurile lor de antrenament sint transmise in direct peste tot. Imaginea aceasta de superfavoriti convine de minune fotbalistilor brazilieni, care, tocmai de aceea, nu au jucat de multa vreme un amical cu un adversar de calibru. Astazi, insa, Brazilia intra in piine impotriva Croatiei, considerata a doua favorita a grupei F. Nu e un secret pentru nimeni faptul ca Brazilia este singura echipa care a participat la toate editiile Cupei Mondiale. Croatia se afla la a treia prezenta la o astfel de competitie. In Franta 1998, sub conducerea lui „Ciro” Blazevic, croatii s-au clasat pe locul III, dupa victorii de rasunet asupra Germaniei (3-0) si Olandei (2-1), ca sa nu mai vorbim de Romania (1-0). Dupa patru ani, Croatia nu a mai trecut faza grupelor, desi a obtinut o victorie senzationala asupra Italiei. Echipa antrenata acum de Zlatko Kranjcar (un fost component valoros al echipelor Dinamo Zagreb si Rapid Viena) imbina experienta unor jucatori ca Tudor, Simic, sau cei doi Kovac, cu noul val, al carui lider este chiar fiul antrenorului, Niko. „Aripa de centru” este compusa din atacantii Prso si Klasnic, tunari redutabili in campionatele Vestului. Despre Brazilia, nu are rost sa vorbim prea multe, jucatorii sud-americani sint prea cunoscuti si mediatizati. Ramine sa spunem ca antrenorul „seleçao”, Carlos Alberto Parreira, detine un record de invidiat: este unicul tehnician participant la cinci editii ale Cupei Mondiale (de doua cu cu Brazilia, cite o data cu Kuwait, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita) si ar putea deveni al doilea selectioner cu doua titluri mondiale la activ (primul a fost Vittorio Pozzo, campion cu Italia in 1934 si 1938).
Cum mai arata coreenii?
Tot astazi au loc si primele meciuri ale grupei G. Uvertura este facuta de o total inedita confruntare intre Coreea de Sud si Togo. Africanii, chiar daca au reusit eliminarea Senegalului in preliminarii, nu prezinta prea multa incredere si panarama din lotul togolez , augmenteaza o impresie de „cenusareasa” sugerata de formatia „eretilor” in care singurul jucator cunoscut este Emmanuel Adebayor (Arsenal). Coreea de Sud a obtinut o performanta istorica la editia trecuta, disputata pe teren propriu, dar in urma unor arbitraje scandaloase, care au eliminat Portugalia, Spania si Italia. Parasita de Guus Hiddink, Coreea este pregatita acum de un alt olandez, Dick Advocaat, jucatorii asiatici au mai cistigat experienta prin cele campionate puternice, dar turneul se joaca in Germania!
Galagiosii cocosi bleu
Nu numai Brazilia debuteaza astazi, din marile favorite, ci si Franta, „cocosii” lui Domenech intilnind un adversar pe care-l cunoaste bine. Curios, insa, cei doi vecini, Franta si Elvetia, nu s-au intilnit niciodata pe arena Cupei Mondiale. Exista, insa, un precedent foarte apropiat, la Euro 2004 din Portugalia, cind Franta a invins Elvetia cu 3-1 (Henry 2, Zidane / Vonlanthen). Desi vor sa spele rusinea de la Mondialul trecut, francezii nu au o „vie en rose” la nivelul vestiarului. Accidentarea virfului Djibrill Cissé il condamna, practic, pe antrenorul Domenech sa foloseasca, in atac, clasica formula Henry – Trézéguet, desi cei doi atacanti se inteleg ca mita cu ciinele. In plus, nu putini cred ca Zidane, in ultimele sale clipe din iarba, va avea prestatiile de altadata, si ca noua vedeta, Frank Ribery, ar fi mult mai utila, decit „Zizou”. Elvetienii, absenti de la Mondiale din 1994 (iti amintesti, Vladoiu?) au facut o figura palida la Euro 2004, dar par, in acest an, mult mai puternici, mai ales ca au eliminat Turcia, medaliata cu bronz din Asia.
Meciurile de astazi
Coreea de Sud – Togo
Commerz Bank Arena, ora 16,00, grupa G
Coreea: 1. Lee Won-jae – 4. Choi Jin-cheul, 2. Kim Young-chul, 12. Lee Young-pyo, 3. Kim Dong-jin – 13. Lee Eul-yong, 7. Park Ji-sung, 5. Kim Nam-il, 8. Kim Do-heon – 10. Park Chu-young, 11. Seol Ki-hyeon. Antrenor: Dirk Advocaat.
Togo: 16. Agassa – 2. Nibombe, 3. Abalo, 12. Akoto, 23. A. Touré – 10. Mamam, 7. Salifou, 6. Aziawonou, 15. Romao – 4. Adebayor, 17. Coubadja. Antrenor:Otto Pfister
Arbitri: Graham Poll – Phillip Sharp, Glenn Turner (Anglia).
Franta – Elvetia
Gottlieb Daimler Stadion Stuttgart, ora 19,00, grupa G
Franta: 16. Barthez – 19. Sagnol, 15. Thuram, 5. Gallas, 3. Abidal -11. Wiltord, 4. Viéira, 6. Makélélé, 10. Zidane – 12. Henry, 20. Trézéguet. Antrenor: Raymond Domenech.
Elvetia: 1. Zuberbühler – 23. P. Degen, 20. Muller, 4. Senderos, 3. Magnin – 8. Wicky, 7. Cabanas, 6. Vogel, 16. Barnetta – 9. Frei, 11. Streller. Antrenor: Jakob Kühn.
Arbitri: Valentin Ivanov – Nikolai Golubeev, Evgheni Volnin (Rusia).
Brazilia – Croatia
Olympiastadion, Berlin, ora 22,00, grupa F
Brazilia: 1. Dida – 2. Cafú, 3. Lucio, 4. Juan, 6. Roberto Carlos – 8. Kaká, 17. Gilberto Silva, 10. Ronaldinho, 11. Zé Roberto – 9. Ronaldo, 7. Adriano. Antrenor: Carlos Alberto Parreira.
Croatia: 23. Butina – 7. Simic, 4. R. Kovac, 11. Tokic, 3. Simunic – 8. Babic, 19. Kranjcar, 15. I. Leko, 5. Tudor – 17. Klasnic, 9. Prso. Antrenor: Zlatko Kranjcar.
Arbitri: Benito Archundia – José Ramirez (Mexic), Hector Vergara (Canada).

Comentarii