Atletismul ca fotbalul

marți, 18 martie 2003, 00:00
2 MIN
 Atletismul ca fotbalul

A fost interesanta aceasta editie a Campionatelor Mondiale de atletism, dar foarte trista pentru atletismul romanesc. Pentru prima data, dupa Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, Romania nu a luat nici o medalie la o mare competitie. In lipsa marilor vedete (Szabo, Szekely, Tirlea), nationala atletica a Romaniei seamana cu cea de fotbal, fara stranieri. Bogdan Tarus (lungime) si Elena Iagar (1500 m) s-au clasat pe locul VI, Adelina Gavrila (triplusalt) a fost a opta, suferind o contractura musculara care a obligat-o sa abandoneze dupa primele trei incercari, tot pe locul VIII s-a clasat si Marian Oprea (triplusalt), Cristina Grosu (3000 m) si Oana Pantelimon (inaltime) s-au clasat pe locurile noua, iar Ion Vieru (400 m), Stefan Vasilache (inaltime), Gheorghe Guset (greutate) si Maria Cioncan (1500 m) nu s-au calificat in finale, desi rezultatele lor stagionale (reale sau fictive) ii indreptateau la medalii. De altfel, Federatia Romana de atletism, presata de imensa reactie vizavi de faimoasele performante ale trioului Tarus – Vasilache – Guset, a decis sa nu omologheze aceste rezultate rusinoase. Ne doare sufletul pentru cei care muncesc in atletismul iesean ca printre trisorii atletismului romanesc se afla si un concitadin de-al nostru, dar asta este realitatea!
Sa memoram citeva dintre momentele cheie ale acestui campionat, care s-au succedat fara romani: finalurile fantastice ale probelor de lungime masculin si triplusalt feminin, in care s-au impus, din ultima incercare americanul Dwight Phillips (in dauna aceluiasi „etern secund”, spaniolul Yago Lamela) si britanica Ashia Hansen, cu o saritura exceptionala de 15,01 m; infringerea favoritului Wilson Kipketer (800 m) in fata unui atlet din plutonul mediu, americanul David Krumenacker; recordul mondial la prajina (5,80 m) al rusoaicei Svetlana Feofanova, in conditiile in care fosta recordmana mondiala, Stacy Dragila, nici nu s-a calificat; trista seara de adio a faimosului englez Colin Jackson (60 m garduri), clasat al cincilea in ultima sa cursa, in fata propriilor suporteri (invingator, americanul Allen Johnson); victoriile imperiale obtinute de mozambicana Maria Mutola (800 m), etiopienii Haile Gebrselassie si Berhane Adere (3000 m), atleta fara virsta Gail Devers (60 m garduri), americana Regina Jacobs (1500 m) si ar mai fi destul de multe de spus. Ne rezumam sa prezentam campionii mondiali in celelalte probe:
Masculin: Justin Gatlin (SUA – 60 m), Marlon Devonish (Marea Britanie – 200 m), Tyree Washington (SUA – 400 m), Driss Mazzouzi (Franta – 1500 m), Cristian Olsson (Suedia – triplusalt, cu un spectaculos 17,70 m); Stefan Holm (Suedia, inaltime), Tim Lobinger (Germania – prajina), Manuel Martinez (Spania – greutate), Tom Pappas (SUA – heptatlon) si stafeta de 4X400 m a SUA.
Feminin: Zhanna Block (Ucraina – 60 m), Michelle Collins (SUA – 200 m), Natalia Nazarova (Rusia – 400 m), Tatiana Kotova (Rusia – lungime), Kajsa Bergqvist (Suedia – inaltime), Irina Korjanenko (Rusia – greutate), Carolina Kl?ft (Suedia – heptatlon) si stafeta de 4X400 m a Rusiei.
In concluzie, pentru noi, Mondialele de sala de la Birmingham s-au incheiat cu un dureros esec, care ar putea fi uitat in vara, cind va avea loc competitia suprema in aer liber, de la Paris. (Nicolae GRECU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii